Trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”, după cum spune noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, într-un scurt interviu acordat Republica.ro.

O parte dintre aceste persoane ar putea fi „aduse la lumină” în acest an. În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

În noua sa funcție, Gabriel Biriș se va ocupa de partea privind legislația fiscală. „Scopul meu în viață nu este să fiu secretar de stat. Scopul este reforma fiscală”, explică Biriș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.