Cristian Anghel este de o săptămână la Penitenciarul din Baia Mare. A fost transferat de la Gherla şi mai are câteva luni de stat în spatele uşilor închise. Am făcut o solicitare pentru un interviu cu cel care a condus administrativ Baia Mare din 1993. Iniţial am trimis un set de întrebări în scris, iar de la venirea în municipiu am avut şi o întâlnire „face to face”. Anghel vorbeşte despre Baia Mare, Primărie, chiar şi un pic de politică. Este acelaşi pe care îl ştiam…optimist, încrezător, un luptător!

Am ajuns la Penitenciar la ora prânzului. Mai mulţi deţinuţi lucrau la o extindere a sălii de aşteptare. Cei de la poartă au executat „ritualul” controlului pentru a putea avea acces în Penitenciar. A trebuit să scoatem tot din buzunare, a fost verificată geanta, aparatul foto, chiar şi sticla cu apă. Telefonul a trebuit lăsat acolo. Nu a fost nimic abuziv, oamenii îşi făceau meseria. Cristian Anghel şi-a început munca la Biserica din incinta Penitenciarului. Am fost conduşi acolo. Anghel muncea la aranjatul unor cărţi în strana Bisericii. Îmbrăcat în trening, Anghel a venit „la vorbitor”. Preotul a luat loc mai departe de noi. Nu avea voie să părăsească încăperea, să îl lase singur pe Anghel. Printre îndatoririle pe care le va avea la Biserică va fi şi trasul clopotului. A urmat o oră de discuţii, întrebări şi răspunsuri. Anghel nu are un regim special, este tratat ca ceilalţi. Penitenciarul Baia Mare (nu mai este de maximă siguranţă de mai mulţi ani) este „un altfel de lume”. Anghel ştie. Nu arată dar de mai multe ori ochii i s-au umezit în timp ce vorbea despre una sau alta.

Reporter: Se cunoaşte situaţia dosarului Anghel, învinuirile, condamnarea, recursurile şi toate demersurile pe care le-aţi făcut. Este ceva nou în cazul dumneavoastră?
Cristian Anghel: Am fost condamnat pentru abuz în serviciu. De şapte luni de când sunt aici (la Gherla şi Baia Mare n.red.) nu am întâlnit pe nimeni care să fie închis pentru abuz în serviciu. Ce înseamnă abuz în serviciu? Faptul că am încălcat atribuţiile de serviciu. În cazul achiziţiei de imobile singura mea atribuţie de serviciu era acea de a veghea ca proiectul de hotărâre care intră în Consiliu Local să aibă toate documentele aferente, referate de specialitate, avize şi toate celelalte. Asta era atribuţia mea. Eu cred că am respectat. Dacă ar fi să o iau de la început, tot aşa aş proceda fiind vorba de o situaţie care îi privea pe cei care locuiau în acel imobil. Pot să mă uit în ochii oricui!

Rep.: Credeţi că s-a schimbat părerea băimărenilor faţă de dumneavoastră, cel care a câştigat cinci mandate la cârma Primăriei?
C.A.: Nu cred că există elemente care să determine o schimbare de atitudine. Am fost un om care a comunicat foarte bine cu cetăţenii, am adus acest oraş pe locul pe care se află în momentul de faţă. Sper ca cei care sunt acum la conducerea primăriei să menţină ştacheta acolo unde suntem noi şi mă refer la nivel naţional, internaţional. Nu le-am făcut pe toate, evident. Nu se pot face toate.

Rep.: Dacă ar fi alegeri acum şi aţi putea candida ce scor credeţi că aţi obţine?
C.A.: Este greu de spus! Dacă ar fi alegeri?…S-au făcut sondaje de opinie în oraş, dar cred că pe mine nu m-au trecut ca şi candidat. Am văzut nişte rezultate, nişte procente…noi politicienii trebuie să acceptăm şi rezultatele mai puţin bune. Trebuie să facem totul pentru a ne situa cât mai sus. Din punct de vedere politic, pentru noi liberalii, mai ales în Baia Mare s-a produs un fel de dezechilibru cu diverse nuanţe. Au fost frământări în PNL Maramureş care sper că s-au încheiat odată cu alegerile care au avut loc. Criza politică din organizaţie a fost generată de vidul de putere. Brusc, echilibru s-a rupt, au apărut o serie de persoane cu pretenţii justificate sau nejustificate…în fine, a trecut, trebuie să vedem ce vom face în continuare. Nici PSD-ul nu a avut o perioadă roză. Din punctul meu de vedere nici acum nu sunt închise lucrurile la ei. Îl apreciez pe domnul Ursache, îl cunosc, dar nu cred că este suficient să pui un capac pe oală, să dai mesaje în ziar de susţinere a unui candidat pentru o luptă internă. Eu nu aş fi făcut aşa ceva! Iar PDL-ul, chiar dacă nu a ieşit de la cutie la nivel de judeţ, au fost foarte prudenţi în a gestiona, în a comenta situaţia PNL sau a mea, există în cazul lor această translatare de criză de la nivel naţional către nivel local. Nu au cum să o ocolească. Pe acest fond de criză, cele trei partide importante au încercat să transfere această criză către administraţia locală. Aşa am sesizat eu!
La un moment dat şi o parte a mass-mediei a cuplat la această mişcare. Şedinţele de CL au devenit mai dure, executivul este acuzat în permanenţă. Ştiu ce înseamnă executivul. În acest moment, executivul primăriei este lipsit de veriga de legătură cu consilierii, cu CL. Veriga de legătură care este primarul. Tot timpul le-am spus (în decursul anilor): „Nu discutaţi cu executivul! Eu sunt placa turnantă, de legătură (primarul n.red.)”. Conducătorul instituţiei trebuie să aibă toate informaţiile, trebuie să ştie ce se întâmplă în primărie. Pe fondul acesta s-au înteţit unele atacuri. O parte a presei s-a înrolat în acest „război” prezentând lucrurile numai în nuanţe întunecate. Se poate ca din acest motiv administraţia locală să fi ieşit mai şifonată. Au fost transmise şedinţe de CL în direct, au fost scrise materiale din care a reieşit că în CL nu există o colaborare pentru a se ieşi din criza generală şi cea particulară a Băii Mari. Am spus că în aceste momente trebuie ca toţi să îşi dea mâna şi să treacă peste toate acestea. Evident că vidul de putere s-a văzut. Eu cât am fost în primărie, nimeni nu a schimbat pe nimeni. Am plecat la drum cu o echipă, finalizez cu acea echipă. Buni, răi, ăştia sunt! Împărţim şi reuşitele şi nereuşitele împreună, de aia formăm o echipă împreună.
În aceste şapte luni am asistat la un fel de campanie electorală, nu pot spune mascată, a fost pe faţă în presă. Parcă a fost un fel de întrecere socialistă. Anumite persoane au făcut eforturi disperate pentru a ieşi în faţă, poze pe documente, am citit în ziarele locale. Am şi râs. Inclusiv cu referendumul! După mine a fost o sinucidere curată. Referendumul nu şi-a avut sens. Nici un cetăţean din Baia Mare nu doreşte ca să fie poluare. Eu cred că a fost tot o chestiune de campanie sau alt fel de interese. S-au întrecut unii lideri să lanseze ideea referendumului ca să îşi poată adăuga un capital electoral. Am stat de vorbă cu câţiva, le-am spus faceţi sondaj de opinie înainte de referendum cu două-trei săptămâni să vadă câtă lume vine la vot. Acum s-a întâmplat fenomenul invers. Prin absenţa masivă la vot s-a dat undă verde pentru un astfel de obiectiv…Uneori ne pierdem capul, facem paşi fără să gândim ce efecte produc măsurile adoptate. Unii au luat măsuri populiste, ne solidarizăm cu personalul contractual din primărie care nu a primit supliment. Nu se putea că aşa este legea! Alţii s-au solidarizat cu taximetriştii sau pensionarii, fiecare a încercat să capteze câte o categorie socială pentru a putea apela la ele când ar fi nevoie. Din punctul meu de vedere trebuie să ne gândim la Oraş. El există din 1327, dar cât am fost la primărie foarte greu am menţinut construcţia şi am adăugat în permanenţă câte ceva durabil.

Rep.: Totuşi, care ar fi scorul pe care l-aţi obţine dacă ar fi alegeri şi aţi participa la ele?
C.A.: Mi-e greu…dar gândindu-mă la ce s-a petrecut în cazul meu, care au fost efectele…cred că aş obţine un procent cel puţin egal cu cel din 2008, dacă nu chiar mai mare. Repet, pe listele sondajelor care s-au făcut, din câte ştiu, eu nu am fost trecut. Poate nu am fost trecut în mod special. Se utilizează şi acest mijloc al uitării. „O să uite, o să uite de cutare!”. De mine nu o să uite nimeni! Dacă nu voi avea dreptul să candidez…este posibil ca cererea de revizuire, la CEDO să nu se judece cazul meu până vor avea loc alegeri, acum sau până în 2012. Atunci aş putea fi un director în primărie sau city manager, pot fi consilier al primarului, pot fi consilierul preşedintelui PNL, pot avea firmă de consultanţă, pot preda la universitate…Sunt tot felul de variante. Dacă se vor fixa alegeri parţiale înainte de a se judeca cererea de revizuire şi aici de vină este procurorul pentru că nu pune concluziile, a întârziat cu peste trei luni de zile, atunci va fi primar cel care va fi ales. Dacă va fi revizuirea înainte şi dacă îmi este favorabilă revin pe funcţie, se reia totul de la zero. Eu nu pot influenţa când şi cum să se desfăşoare alegerile. Eu doresc să mi se facă dreptate. Sunt nevinovat!

Rep.: La cele cinci alegeri, care a fost cel mai greu de învins, contracandidat?
C.A.: Nu dau nume, dar pot să spun că cele mai grele alegeri au fost cele din 2000. Vă puteţi da seama cine a fost cel mai dificil adversar politic!

Rep: A fost o mare problemă cu Sărbătoarea Castanelor. Ce aţi fi făcut pentru ediţia din acest an? Ar fi trebuit organizată în acest an?
C.A.: Cu regret, trebuie să vă spun că a fost prima Sărbătoare a Castanelor la care nu am participat. Indiferent de opinia unora sau altora, Sărbătoarea Castanelor rămâne o emblemă a municipiului Baia Mare, rămâne  cel mai important eveniment anual din oraşul nostru. Cred că este exagerat să discutăm  chiar de degradarea acestei sărbători. Dacă analizăm programul şi structura activităţilor, constatăm că ele cuprind o paletă largă şi complexă de acţiuni pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele. Evident, sunt uneori şi imagini mai puţin plăcute, dar acestea sunt create tot de noi, participanţii. În nici un caz nu pot accepta ideea de a nu se organiza.
Pentru acest an am dorit ca Sărbătoarea Castanelor să fi avut o altă faţă. Încă de anul trecut m-am gândit ca această sărbătoare să se adreseze tuturor categoriilor de oameni. Doream o formă de desfăşurare în care cei mai mulţi să se implice cu plăcere. Chiar şi în condiţii de criză se pot face lucruri frumoase. Poate în viitor voi dezvălui planul meu şi poate îl voi pune în practică.

Rep: Istvan Ludescher vrea să mute Primăria în clădirile din proiectul Millennium. Au fost şi au măsurat pe acolo, au împărţit birouri. Vor să desfiinţeze S.C. Millennium. Este o decizie corectă?
C.A.: Centrul de Afaceri Millennium trebuie să-şi păstreze destinaţia iniţială. Fiind un SRL în subordinea Consiliului Local, trebuie să desfăşoare activităţi compatibile cu funcţiunea pe care am stabilit-o. Evident că există posibilităţi de diversificare a activităţii – ceea ce ar fi un lucru foarte bun – dar trebuie făcută iniţial o analiză a situaţiei prezente, apoi propuneri pentru alte activităţi,  dezbateri consistente şi, în final, o decizie a Consiliului Local pe baza unei propuneri a executivului. Nu sunt de acord cu mutarea primăriei, a unor birouri în clădirile realizate pe proiectul Millennium. Primăria are birouri…Este bine unde se află.
Centru Millennium a fost creat cu un anume scop, este emblema oraşului şi aşa trebuie să rămână!

R: Cum vedeţi situaţia din PNL Maramureş, dar în PNL Baia Mare?
C.A.: După 17 martie 2010, situaţia din PNL Maramureş, şi implicit din PNL Baia Mare a devenit destul de confuză. E greu de comentat acum pentru că nu am suficiente date.

R: Cine v-a dezamăgit, cine v-a înşelat aşteptările?
C.A.: Sunt persoane de la care aşteptam mai mult, dar care atunci când a apărut vidul de putere, n-au mai ştiut cum să procedeze. Unii m-au dezamăgit la nivel politic – având un comportament oscilant, nesigur – alţii m-au dezamăgit din punct de vedere moral.

R: Cum vedeţi sancţionarea liberalilor Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, Zamfir Ciceu, Cornelia Negruţ, Cătălin Cherecheş?
C.A.: Aşa cum am mai spus, nu am toate elementele necesare pentru a face o evaluare corectă a deciziilor luate de PNL. Ceea ce cunosc provine numai din presa locală pe care o citesc cu întârziere, sâmbăta, când mi-o aduce soţia (este vorba de presa din săptămâna în curs). Mai mult, n-am fost în mijlocul frământărilor, n-am discutat direct cu colegii mei de partid, n-am asistat la discuţiile care au avut loc, deci nu pot avea o opinie fundamentată. De aceea, mă feresc să dau un răspuns tranşant, cu toate că, după cum bine ştiţi, nu sunt o persoană care să fugă de răspundere. Rămân în acest moment un simplu membru în organizaţia PNL Maramureş, cu speranţa că, într-un viitor apropiat, voi putea din nou să-mi aduc şi eu aportul la realizarea obiectivelor organizaţiei. Dar, în acelaşi timp, cred că atunci când devii membru de partid, trebuie să cunoşti şi să respecţi statutul. S-ar putea ca sancţiunile să fie aspre, însă nu cred că pot da eu verdicte. Poate, dacă eram preşedinte eu, aş fi propus suspendare pe un an !Dar, vă rog, nu luaţi aceste păreri ca pe ale unei persoane avizate, deoarece eu, în acest moment, am cele mai multe informaţii din afara sistemului. Regret situaţia domnului Niculescu-Ţâgârlaş, care ar fi putut spune multe în politica maramureşeană, ca liberal, evident, şi care a avut toate şansele de afirmare în calitate de consilier local în grupul majoritar, ca preşedinte al cele mai puternice organizaţii libere din judeţ. În plus, a avut şi o mediatizare consistentă. A avut o imensă neşansă în 2008 – când putea fi parlamentar PNL. Cristian Niculescu-Ţâgârlaş posedă calităţi reale de politician, dar din păcate, nu şi-a folosit eficient atuurile pe care le-a avut. Cred că domnia sa nu şi-a spus ultimul cuvânt în politica din Maramureş şi nu numai.
Cătălin Cherecheş a acceptat greu ideea înregimentării într-un partid, unde trebuie să respecte regulile impuse de statut. A plecat în trombă – din start fiind preşedinte al Organizaţiei Baia Mare, dar a crezut că le poate face singur pe toate şi, evident că s-a împiedicat la un moment dat. Disputa sa personală cu Mircea Dolha cred că a contribuit la o serie de decizii care l-au condus în situaţia actuală. El rămâne cu victoria de la alegerile din 2008 şi rămâne să confirme în viitor, iar eu sunt încrezător în perspectiva sa politică. Pe doamna Cornelia Negruţ o consider o victimă colaterală în disputele interne din PNL.

Rep.: Un joc serios de imaginaţie. Vă voi numi câţiva dintre colaboratorii dumneavoastră şi să îi caracterizaţi pe scurt.
C.A.: Ufff…Să vedem! Rodica Brad: o bună profesionistă, dar îşi pierde răbdarea foarte repede. Rodica Pandi: ştie meserie, dar îi trebuie mai multă organizare. Traian Florea: un om meticulos şi foarte corect. Pop Carmen: meseriaşă, exigentă şi rea. Vasile Barbul: Vasile e un bun cunoscător al problemelor, îi mai trebuie tupeu. Călin Coroş: meseriaş şi cam puţin comod. Luci Radu: o ştiu mai puţin, dar este insistentă şi ştie cum să pună problema.

Mesajul lui Anghel

Legăturile mele cu Baia Mare şi cu oamenii acestui oraş sunt mai puternice decât furtunile care vremelnic ne înconvoaie. Încrederea în băimăreni, comunicarea şi respectul reciproc s-au desăvârşit în timp, pe măsură ce împreună am reuşit să dăm personalitate urbei acesteia, să facem din Baia Mare un oraş european.
Forţa acestui oraş stă în calitatea oamenilor lui, în spiritul lor civic, în hărnicia şi inteligenţa lor, în puterea de a lua decizii înţelepte.
Băimărenii au dovedit că ştiu să construiască în respect faţă de tradiţii, să sărbătorească elegant, să aprecieze valorile, dar să şi critice atunci când e cazul. Stând ani buni în mijlocul lor, am învăţat lecţia demnităţii, a sincerităţii şi a bunei-credinţe.
Pentru mine, Baia Mare şi oamenii ei sunt şi vor rămâne mereu oglinda în care mă privesc, reperul la care mă raportez permanent, dar şi izvorul de energie şi putere în momentele grele.
Nimic şi nimeni nu vor putea să-mi ştirbească dragostea şi respectul faţă de oraşul cu care atâta timp am împărţit şi necazuri şi bucurii.
 

Nicolae TEREMTUŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.