Doar un judecător și un procuror candidează pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al CSM.
Judecătorul Mircea Aron (foto), ales în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca reprezentant al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului. Pentru funcția de vicepreședinte va candida procurorul Luminița Palade, aleasă în CSM de procurorii de la parchetele de pe lângă Curțile de Apel. La CSM au loc anual alegeri pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte, mandatele începând cu data de 7 ianuarie al anului în curs.
Candidaturile pot fi depuse inclusiv în timpul ședinței de alegeri, care are loc la 6 ianuarie. Anul acesta și-ar mai putea depune candidaturile pentru funcția de președinte judecătorii Cristi Dănileț, Alexandru Șerban, Monalisa Neagoe, iar pentru funcția de vicepreședinte procurorul Florentina Gavadia. Potrivit cutumei, pentru funcția de președinte candidează un judecător, iar pentru cel de vicepreședinte un procuror. Legea, însă, nu-i îngrădește pe procurori să candideze pentru funcția de președinte, așa că nu sunt excluse surprizele. De alt-fel, există și un precedent: procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost președinte al CSM în anul 2013, iar vicepreședinte a fost un judecător. Fiind ultimul an – al șaselea – de mandat al actualei componențe a CSM, majoritatea membrilor magistrați aleși ai Consiliului au ocupat deja funcții de conducere, așa că nu mai pot candida.
Mircea Aron este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție din 1992. Este catalogat ca fiind un magistrat “conservator”. Însă, până și mai tinerii săi colegi de la ICCJ îi recunosc o calitate: intoleranța la corupția din rândurile magistraților. “Deși e din garda veche, Aron e un judecător care nu-i suportă pe corupții din sistemul nostru”, ne-a declarat un magistrat, sub protecția anonimatului.
De altfel, în declarațiile sale publice făcute din poziția de membru CSM, Mircea Aron a susținut avizarea arestărilor magistraților corupți; a condamnat obiceiul unor judecători de a se lăsa ajutați de politicieni în campania electorală pentru alegerile în CSM. “Da, nu-i suport pe corupți. Un magistrat nu poate să negocieze dreptatea cu nimeni”, a declarat, pentru „România liberă“, Mircea Aron. De asemenea, Mircea Aron a condamnat derapajele politicienilor care s-au implicat sub diverse forme în înfăptuirea actului de Justiție.