Fostul lider sindical al depoului CFR Dej, Dumitru Irimuş, implicat în afacerea Trafer, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj pentru o fraudă cu fondurile europene administrate de APIA, valoarea prejudiciului fiind de peste un milion de euro. Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2008 – 2011 inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei SC Hard Manager Company SRL, i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Oficiul Judeţean Cluj, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul agricol şi zootehnic”.
La începutul acestui an, procurorii DNA Cluj au trimis în judecată mai mulţi oameni de afaceri pentru o serie de afaceri frauduloase cu fonduri europene. Potrivit DNA, ”în perioada 2008-2011, inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Oficiul Judeţean Cluj, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul agricol şi zootehnic.
Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei Bărăian Ildo Camelia, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeaşi instituţie, documente false şi inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii şi lucrări, activităţi care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor respective.
Prejudiciul produs ca urmare a acestor activităţi infracţionale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene şi suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.
În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparţin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L”.
Cine sunt dejenii acuzaţi de frauda a peste un milion de euro
Reţeaua de fraudare era formată din ”BĂRĂIAN ILDO CAMELIA, consultant în cadrul S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: – folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, – fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. IRIMUŞ DUMITRU, administrator de fapt al S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată. MOLDOVAN VASILE, administrator al unor S.C. AGRODENISA S.R.L. şi RUS AUREL GAVRIL, administrator al S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: – folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. PERŞA CRISTINA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată. Întreprinderea Individuală Bărăian Sergiu Răzvan, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: – folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată şi agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, – fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. S.C. AGRODENISA S.R.L. cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată şi agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: – folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată şi agravată – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă agravată şi continuată. S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: – complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Afacerea Trafer l-a urmărit pe Irimuş
Asupra lui Dumitru Irimuş au mai planat o serie de acuzaţii de corupţie, el fiind implicat în Afacerea Trafer, când şefii CFR au atribuit preferenţial o serie de lucrări din cadrul companiei. Dumitru Irimuş, fost şef de echipă în cadrul departamentului de reparaţii a Depoului CFR Dej, a ajuns după Revoluţie lider sindical al Depoului. Ulterior a devenit finul şefului Depoului Dej, Viorel Simuţ care a ajuns în scurt timp directorul general al Companiei Naţionale CFR. La Felix, în judeţul Bihor, TRAFER a câştigat licitaţia pentru renovarea agenţiei de voiaj CFR. În paralel, firma i-a aranjat lui Necolaiciuc un apartament de protocol, dotat cu saună, fitness etc. De acelaşi tratament se va bucura şi Ioan Pintea, ex-director al CN CFR Infrastructură Cluj. Un alt personaj cooptat în „echipa” TRAFER este dejeanul Alexandru Buhai, ex-directorul companiei IRLUC din cadrul CN CFR, companie ce administra toate depourile CFR. Buhai a fost până în 1990 şeful depoului Dej. Alte contracte derulate prin TRAFER pentru CN CFR sunt şi cele pentru şube – hainele groase de iarnă ale ceferiştilor. La Vatra Dornei, TRAFER a câştigat o licitaţie privind întreţinerea unei linii de cale ferată. Asta în contextul disponibilizărilor masive de angajaţi ai CN CFR din epocă, când locul acestora a fost luat de către firme care s-au angajat că vor realiza lucrările de reparaţii şi întreţinere ale infrastructurii feroviare. De asemenea, unul dintre foştii jurişti ai SC Trafer, Ioan Munteanu a fost locţiitor al şefului SRI Dej. Munteanu a răspuns de Depoul Dej, unde lucra Irimuş, şi de Salina Ocna Dej. Soţia acestuia, medic, a activat la cabinetul medical al Depoului Dej. Munteanu a fost pensionat în 1997, după o detaşare post revoluţionară la Bihor, unde a fost adjunctul şefului SRI Oradea.
Pe Irimus tineti-l aprope si cautati-l bine prin buzunare.