Mariana Popa, lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” Arad, a fost condamnată joi, de către magistraţii Curţii de Apel Cluj, pentru luare de mită, la pedeapsa de 3 ani cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 4 ani. La prima instanţă, Tribunalul Sălaj profesoara fusese condamnată, toamna trecută, la 5 ani şi 4 luni de închisoare.

Potrivit oradecluj.ro, lectorul universitar la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport Zalău din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” Arad, Mariana Popa a fost acuzată vara trecută de către procurori, pentru că ar fi livrat studenţilor lucrările de licenţă gata finalizate, contra cost. Diferenţa de pedeapsă între instanţele de judecată din Sălaj şi Cluj, în contradicţie cu renumele Curţii de Apel, odinioară una dintre cele mai dure, vine de la interpretarea celor 10 acte de corupţie ale profesorului, considerate şi sancţionate separat la prima instanţă, cu cumularea pedepselor, sau comasate în o singură infracţiune în formă continuată, pedepsită mai blând, la instanţa superioară.

Profesoara a fost reţinută în 20 iulie anul trecut, fiind acuzată de săvârşirea a şapte infracţiuni de luare de mită, apoi arestată preventiv pentru 30 de zile, de către un magistrat al Tribunalului Sălaj.

Potrivit rechizitoriul întocmit de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în cursul anului 2015, în calitate de lector universitar doctor şi de coordonator al lucrărilor de licenţă, Mariana Popa a pretins şi primit sume de bani de la un număr de şapte studenţi, pentru care era profesor coordonator, în schimbul cărora le-a transmis în format electronic prin e-mail lucrări de licenţă gata întocmite, studenţii neavând nicio contribuţie la realizarea lor.

Mariana Popa, în vârstă de 62 de ani, era încadrată la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”, filiala Satu Mare, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, catedra de Psihologie, din anul 2003.

Minuta instanţei de apel

Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.2 lit.a C.p.p. admite apelul declarat de inculpata P.M. împotriva sentinţei penale nr.227/28.10.2015 a Tribunalului Sălaj, pe care o desfiinţează doar cu privire la latura penală a cauzei. Pronunţând o nouă hotărâre în acest sens, admite cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatei P.M. din 10 infracţiuni de luare de mită, prevăzute fiecare de art.289 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.308 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal într-o infracţiune de luare de mită în formă continuată, prevăzută de art.289 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.308 alin.1 şi art.35 alin.1 Cod penal. În baza art.289 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.308 alin.1 şi art.35 alin.1 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod procedură penală, condamnă inculpata P.M. la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

În baza art.65 alin.1 Cod penal, aplică inculpatei pe lângă pedeapsa principală pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b), g) şi k) Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe durata executării pedepsei. În baza art.67 alin.1 şi 2 Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b), g) şi k) Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 1 an, care se va executa, conform art.68 alin.1 lit.c) Cod penal, după executarea pedepsei principale.

În baza art.91 C.p. suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 4 ani prevăzut de art.92 C.p., încredinţând supravegherea acestuia Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Satu Mare. În baza art.93 C.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpata urmează să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei Satu Mare sau RADP. Atrage atenţia inculpatului asupra cazului de revocare a suspendării executării sub supraveghere prev. de art.96 C.p. În baza art.404 alin.4 lit.a) Cod procedură penală, raportat la art.72 alin.1 Cod penal, deduce din durata pedepsei aplicate durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, respectiv de la 20.07.2015 la 17.09.2015. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 4.02.2016.

Sentinţa Tribunalului Sălaj o trimitea după gratii în toamna trecută.

Solutia pe scurt: Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatei PM din 10 infracţiuni de luare de mită, prevăzute fiecare de art.289 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.308 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal într-o infracţiune de luare de mită în formă continuată, prevăzută de art.289 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.308 alin.1 şi art.35 alin.1 Cod penal. În baza art.289 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.308 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod procedură penală, condamnă inculpata PM, la 10 pedepse de câte 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea a 10 infracţiuni de luare de mită.

În baza art.67 alin.1 şi 2 Cod penal, aplică inculpatei pe lângă fiecare pedeapsă principală pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b), g) şi k) Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 1 an. În baza art.65 alin.1 Cod penal, aplică inculpatei pe lângă fiecare pedeapsă principală pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b), g) şi k) Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe durata executării pedepsei.

În baza art.39 alin.1 lit.b) Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate, iar la pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 4 luni închisoare, adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte nouă pedepse stabilite, respectiv 4 ani, urmând ca inculpata să execute în final o pedeapsă de 5 (cinci) ani şi 4 (patru) luni închisoare, cu privare de libertate.

În baza art.67 alin.1 şi 2 Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b), g) şi k) Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 1 an, care se va executa, conform art.68 alin.1 lit.c) Cod penal, după executarea pedepsei principale. În baza art.65 alin.1 Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b), g) şi k) Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe durata executării pedepsei.

În baza art.404 alin.4 lit.a) Cod procedură penală, raportat la art.72 alin.1 Cod penal, deduce din durata pedepsei aplicate durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, respectiv de la 20.07.2015 la 17.09.2015. În baza art.404 alin.4 lit.b) Cod procedură penală, menţine măsura controlului judiciar şi obligaţiile impuse inculpatei PM prin încheierea penală nr.183 din data de 09.09.2015 a Tribunalului Sălaj.

În baza art.289 alin.3 Cod penal, dispune confiscarea specială de la inculpată a sumei de 11.925,7 lei, consemnată la Banca Comercială Română în cont deschis pe numele inculpatei PM, conform chitanţei nr.2015080700011576/07.08.2015. În baza art.404 alin.4 lit.c) Cod procedură penală, menţine măsura sechestrului asigurător instituit asupra sumei de 11.925,7 lei prin ordonanţa procurorului din data de 07.08.2015, până la soluţionarea definitivă a cauzei şi punerea în executare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale.

În baza art.272 alin.1 raportat la art.274 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpata la plata sumei de 1.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 28 octombrie 2015, ora 15:00, la sediul instanţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.