Administrația orașului Cluj-Napoca reușește să șocheze de fiecare dată. Cea mai nouă pațanie s-a abătut asupra unui preot.

Vorbim de părintele Eugen Copaciu, cel care a contestat regulamentul local de urbanism al noul Plan Urbanistic General pentru că acesta instituie niște servituți de utilitate publică pe strada Câmpul Pâinii care, culmea, încurcă fix construirea unei noi biserici ortodoxe pentru enoriașii din cartierul Bulgaria.

 

Preotul spune că, deși primăria i-a dat un teren de peste 700 de mp în urmă cu trei ani, acum nu îi dă autorizație de construire din pricina culoarului rezervat în PUG de-a lungul căii ferate care, în opinia sa, nu se poate face și nu e bun. Îi încurcă pe ortodocși să aibă și ei o biserică adevărată într-un cartier în care maghiarii au deja două. De cealaltă parte arhitecți și proiectanți din echipa PUG i-au amintit că din 1870 se recunoaște valoarea culoarului de-a lungul căii ferate din zona străzilor Răsăritului – Câmpul Pâinii și că, ceea ce s-a construit în oraș în proximitatea respectivelor artere a ținut cont de menținerea lui.

 

Boc i-a dat, Boc a uitat

Preotul ortodox din cartierul Bulgaria a participat la dezbaterea publică de la finalul săptămânii trecute la primărie pe tema modificării regulamentului local de urbanism. Și i-a cerut primarului să-l lase să construiască o biserică ortodoxă în locul celei de lemn care există pe strada Câmpul Pâinii.

“În vara anului primăria ne-a răspuns că pe terenul pe care ni l-a dat în 2013 se suprapune o servitute de utilitate publică pentru prelungirea și lărgirea străzii Câmpul Pâinii. Noi avem 774 de mp primiți de la primărie și nu știu dacă cine a semnat răspunsul a fost la fața locului să vadă cu acolo nu se poate face stradă. E un pârâu betonat, niște țevi de încălzire abandonate de la Sanex, ce stradă să se facă prin fața bisericii noastre de lemn. Noi vrem să construim o biserică frumoasă și avem acordul Arhiepiscopiei. Ei tot mă presează să ne apucăm de construcție și eu sunt între ciocan și nicovală. Am reușit ca în cartierul Bulgaria să fim 30% români, restul sunt maghiari și au deja două biserici. Și acum primăria nu ne lasă să facem și noi biserică”, a subliniat preotul din Bulgaria, de la parohia Sf. Ioachim și Ana.

 

Cu Dumnezeu înainte!

Vorbim de biserica ortodoxă, de lemn, pe care preotul din cartierul Bulgaria a spus recent că a ridicat-o cu fonduri proprii. Pe un teren unde există interdicții clare de construire. Nu i se zice biserică ilegală, nici de primărie, nici de Arhiepiscopie, deși ambele instituții recunosc că nu există autorizație de construire pentru respectiva construcție. Pur și simplu s-a construit biserica de lemn și apoi s-a dat terenul de către primărie, în 2013, an în care s-a și pus piatra de temelie pentru o viitoare construcție solidă, chiar de către mitropolitul Andrei Andreicuț.

Preotul Eugen Copaciu s-a plâns recent că Planul Urbanistic General nu-l lasă să construiască o biserică trainică în cartierul Bulgaria, lăcaș de cult care să facă cinste românilor ortodocși care au reușit să se impună într-un cartier preponderent maghiar, unde aceștia din urmă au deja 2 biserici construite, arată ziarul Actual de Cluj.

El a motivat că Arhiepiscopia îl presează să înceapă lucrările de amenajare a noii biserici (pentru care un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Andrei Andreicuț a pus deja piatra de temelie în 2013 – foto mai jos), iar din pricina servituților de utilitate publică care s-au instituit acum, în noul PUG, pe respectivul teren de peste 700 de mp (primit de la primăriei în 2013, cu titlu gratuit), i se refuză eliberarea autorizației de construire – prin zona respectivă e prevăzut un viitor culoar de trafic de-a lungul căii ferate, taman pe strada Câmpul Pâinii unde e ridicată deja biserica de lemn.

Mitropolitul, potrivit aceleiași surse: “Această acțiune de a pune piatră de temelie, de a construi biserică, sigur că Sfântul Apostol Pavel se referă la biserica spirituală, Domnul Hristos este Capul, noi toți suntem mădularele, dar dăm și o interpretare materială textului din 1 Corinteni, care spune un lucru interesant, și anume că nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care este Iisus Hristos, iar de zidește cineva pe această temelie aur, argint sau pietre scumpe, lemne, fân, trestie, lucru fiecăruia se face cunoscut și îl va vădi Dumnezeu. Este vorba aici despre ziua judecății. Dacă lucrul cuiva, zice mai departe Sfântul Apostol Pavel, nu va arde, ci va rezista, cel ce a ctitorit va avea plată”

biserica

Poveste cu cântec

Însă, ce nu spune preotul parohiei Sf Ioachim și Ana din cartierul Bulgaria, este că acesta a construit biserica pe terenul de pe Câmpul Pâinii, fără să aibă acest teren în proprietate, obținând-ul ulterior de la primăriei în 2013. Cum nu îl avea în proprietate, n-avea nici calea legală de obținere a autorizației de construire.

Parohia din Bulgaria primise un alt teren în 2002 de la primărie pentru edificarea unei biserici, 900 de mp pe strada Bobâlna. Dar nu a construit acolo o biserică, ci a edificat-o, lângă calea ferată, pe terenul de pe Câmpul Pâinii, pe care l-a cerut în 2012 primăriei și l-a primit în 2013, printr-o hotărâre a Consiliul Local.

În referatul primăriei, au sumat de Direcția de Patrimoniu, care fundamentează cedarea folosinței gratuite a terenului de pe Câmpul Pâinii către parohie se arată că: “Verificarea în teren a amplasamentului a relevat existența unei construcții de lemn tip biserică pe amplasament. Nu a fost găsită la fața locului nicio persoană pentru obținerea unor informații despre edificiul respectiv”.

Și s-a făcut voia bisericii, iar Consiliul Local a aprobat ca aceasta să primească terenul pe care deja a edificat o construcție de lemn de tip biserică. Unde s-a slujit timp de zece ani, după cum s-a anunțat la punerea pietrei de temelie pentru noua biserică, în octombrie 2013, mai mentioneaza Actual de Clui. .

 

S-a vrut biserică, dar nu prea

Arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică spune că, din evidențele primăriei, începând cu 2008 nu există o autorizație de construire pentru edificarea bisericii de lemn din cartierul Bulgaria. De asemenea, aceasta spune că amplasamentul dat de primăriei în 2013 are interdicții clare de construire în PUG și că urbanismul nu a fost întrebat nicio clipă asupra oportunității ca în zona respectivă să se amenajeze un lăcaș de cult.

“Cred că s-a înțeles foarte bine punctul de vedere exprimat de specialiști cu privire la necesitatea păstrării culoarului de-a lungul căii ferate”, a adăugat aceasta. Arhitectul-șef a mai spus că nu cunoaște detalii despre cum a apărut pe respectivul teren, important pentru dezvoltarea Clujului, o biserică.

“Decât cârciumi, mai bine biserici”, a completat, cu mențiunea că potrivit legii respectiva construcție nu poate fi înlocuită cu o biserică nouă, cel puțin nu pe respectivul teren și că primăria trebuie să identifice o soluție pentru amenajarea ei.

 

Vor să intre în legalitate

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, Vadului și Feleacului, părintele Bogdan Ivanov recunoaște că biserica Sf. Ioachim și Ana din cartierul Bulgaria nu are autorizație de construire, dar spune că este vorba despre o construcție provizorie și temporară.

“Noi nu vrem să comitem ilegalități. Biserica este un amplasament provizoriu, ca și cum ar fi un șantier. Nu este ceva definitiv și s-a stabilit această convenție până când se va construit un nou edificiu. Nu considerăm că este vorba despre un abuz și vrem să intrăm în legalitate. Această biserică a fost construită la solicitarea credincioșilor pentru a închega comunitatea din cartierul Bulgaria. Vom face demersuri la primărie pentru remedierea problemei și găsirea unei soluții pentru construirea noii biserici”, a menționat părintele Ivanov.

1 COMENTARIU

  1. Preotul Eugen Copaciu din pacate intre timp a trecut in lumea celor drepti Dumnezeu sa-l ierte ,asa ca situatia constructiei unei biserici ramine in grija preotului care va veni ,cine stie poate ca va reusi sa-i adune pe crestini intr-o biserica noua !Doamne ajuta 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.