Terenul din apropierea stadionului pe care în prezent se află o bază sportivă urmează să fie transferat de către municipalitate Consiliului Judeţean. Aceştia cer însă ca terenul să fie liber de orice sarcini, deci şi de clădirea ridicată acolo de către asociaţia sportivă Tenko. Consilierii locali vor negocia condiţiile recuperării terenului în totalitate de la firmă, deşi patronul Tenko declară că nu a enunţat încă pretenţii. Terenul de lângă viitorul Cluj Arena a fost subiect de dispută între Consiliul Judeţean şi municipalitate, care a fost ameninţată că nu mai primeşte terenul pentru sala polivalentă.

În cadrul şedinţei de Consiliu Local (CL) de marţi, 9 noiembrie, a fost prezentată adresa primită de la Consiliul Judeţean (CJ) prin care se cere ca terenul concesionat de Primăria Cluj-Napoca firmei Tenko sa fie trecut în proprietatea judeţului eliberat de orice sarcini. Acest lucru implică încheierea contractului de concesiune al Primăriei cu firma, precum şi demolarea clădirii pe care aceştia au construit-o pe terenul respectiv. Este vorba de o parcelă de care Consiliul Judeţean are nevoie pentru a o pune la dispoziţia stadionului în vederea realizării unei căi de acces. În schimbul acestui teren, Consiliul Local poate extinde spaţiul de joacă pentru copii din Parcul Mare.
Primarul Sorin Apostu a explicat în cadrul şedinţei că Tenko a închiriat în 1995 terenul de lângă stadionul municipal „Ion Moina”, contractul de închiriere fiind transformat în contract de concesiune in 2000 în condiţii cel puţin discutabile. Cei de la Tenko au ridicat mai apoi pe acest teren o construcţie. Deşi Consiliul Local a reziliat contractul de concesiune în ceea ce priveşte partea de teren, a rămas de rezolvat problema construcţiei. Aceasta a fost trecută în Cartea Funciară de către firma Tenko. „În ceea ce priveşte construcţia, firma pretinde anumite drepturi exagerate pentru a nu împiedica proiectul Cluj Arena, dar acestea vor fi discutate în cadrul Consiliului Local”, a declarat primarul.

CL trimite o comisie la negocieri

Amendamentul propus de comisia juridică la proiectul de hotărâre privind însuşirea documentaţiilor cadastrale pentru reglementarea situaţiei juridice a terenului aferent stadionului este ca primarul să fie cel care va contacta firma Tenko pentru a vedea care sunt pretenţiile firmei şi pentru a negocia o înţelegere. Steluţa Cătăniciu, consilier local din partea PNL a arătat însă că în cadrul comisiei s-a propus un amendament prin care se solicita ca cei mandataţi să fie o comisie formată din consilieri locali pentru că obiectul discuţiilor este un bun al Consiliului Local. Aceasta a menţionat că amendamentul a fost propus şi ca urmare a relaţiilor tensionate dintre primarul Sorin Apostu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. Atunci când proiectul stadionului a fost discutat iniţial, acest dialog a avut loc între comisiile formate din consilieri locali şi judeţeni, reprezetanţi ai fiecărui partid din fiecare Consiliu. Viceprimarul Radu Moisin, secretarul Comisiei Juridice a Consiliului Local, a declarat că amendamentul de care vorbeşte Cătăniciu a fost respins cu un vot împotrivă şi că problema principală este una de timp.
Sorin Apostu s-a arătat încântat de această idee şi a declarat: „Chiar doresc să se înfiinţeze o asemenea comisie”. Acesta a mai subliniat încă o dată că prioritatea unei asemenea comisii este trecerea de la Consiliul Local în proprietatea judeţului, administrată de Consiliul Judeţean, a terenului liber de sarcini, după cum au solicitat cei de la CJ, în cel mai scurt timp. Trebuie avut în vedere faptul că Tenko cere despăgubiri pentru clădire şi nu contestă desfacerea contractului.
Consilierii au căzut de acord ca amendamentul la hotărârea cu numărul 27 pe ordinea de zi, privind terenul solicitat de Consiliul Judeţean, să prevadă până la urmă că va fi mandatată o comisie formată din Consilieri Locali pentru a negocia cu firma Tenko eliberarea terenului de care este nevoie la stadion. Fiecare grup de consilieri a propus câte un membru în această comisie, votată în unanimitate în cadrul şedinţei. De la PDL din comisie va face parte Radu Raţiu, de la UDMR Csoma Botond, de la PSD Remuş Lăpuşan, iar de la PNL a fost mandatată Steluţa Cătăniciu, care a fost recomandată chiar de primar pentru că este membră şi a Comisiei Juridice din Consiliul Local.

Terenuri cu valoare istorică

Contactat de Ziua de Cluj, patronul asociaţiei Tenko, Gheorghe Komoroczy, a declarat că nu a formulat nici o pretenţie, deşi i s-a cerut acest lucru. Acesta a explicat că Primăria este un partener serios căruia pretenţiile trebuie anunţate în scris, nu ca la piaţă şi că a angajat o firmă care să evalueze clădirea pe care a ridicat-o pe terenul concesionat de la municipalitate.
„Eu am explicat că sunt clujean şi nu vreau să mă opun interesului local. Am făcut însă acolo o investiţie, pentru care vreau o despăgubire justă, echitabilă. Este o proprietate privată care nu poate fi ştearsă de pe faţa pământului cu radiera. Am toată bunăvoinţa, chiar dacă valoarea morală nu mi-o va putea plăti nimeni. Am vrut să fac acolo un lucru serios, dar am fost împiedicat şi nu acum, ci în urmă cu mai mulţi ani", a declarat Komoroczy cotidianului clujean.
Gheorghe Komoroczy a fost preşedinte al unei federaţii de tenis şi a organizat primele turnee profesioniste din România la începutul anilor ’90. Baza sportivă Tenko nu a mai fost folosită în ultimii ani, din cauza restricţiilor impuse de administraţie. “Am încercat să explic valoarea istorică a acelor terenuri, dar nu mă ascultă nimeni. Terenurile acelea există din perioada interbelică. Acolo a devenit prima oară campion naţional Ion Ţiriac, după o finală cu Gogu Viziru. Acolo a jucat şi Ilie Năstase şi tot acolo Mira Radu a devenit campioană naţională de junioare. Eu am avut un vis legat de acea bază sportivă, dar nu s-a ales nimic de el. Am cerut acum ca măcar două-trei terenuri să fie păstrate”, a spus Gheorghe Komoroczy.
Fostul sportiv a concesionat terenul de lângă stadion pe 99 de ani, iar imobilul pe care l-a construit acolo este pe acelaşi număr de carte funciară cu baza sportivă. Clădirea care blochează transferul terenului spre Consiliul Judeţean a găzduit vestiare, birouri şi un mic bar. Terenurile de sport au trecut de la Direcţia de Sport în administrarea asociaţiei sportive Tenko, iar apoi Consiliul Local le-a recuperat şi doreşte să le treacă în proprietatea judeţului pentru dezvoltarea proiectului Cluj Arena.

Terenul sau sala polivalentă

Consiliul Judeţean ar urma să primească 220 mp în apropierea parcului de joacă pentru copii, unde ar urma să construiască un taluz şi o scară care să asigure accesul spre tribuna a II-a. Alături, municipalitatea va primi 600 mp în zona terenurilor de tenis, pentru a extinde spaţiul de joacă..
Discuţiile despre terenurile din apropierea stadionului se întind deja de câţiva ani. Recent, acestea au reuşit să scoată scântei în urma fricţiunilor dintre PDL-iştii şefi din Cluj: primarul Sorin Apostu şi preşedintele CJ, Alin Tişe. Cel de-al doilea a ameninţat că va revoca hotărârea prin care a cedat Primăriei Cluj-Napoca amplasamentul pentru sala polivalentă şi parking dacă municipalitatea nu va acorda administraţiei judeţene teren în vecinătatea parcului pentru realizarea terasamentelor şi a căilor de acces în Cluj Arena. În schimb, Sorin Apostu a insistat în repetate rânduri să arate că susţine proiectul Cluj Arena şi are tot interesul ca acesta să fie finalizat şi că nu a existat nici o înţelegere propriu-zisă în ceea ce priveşte terenul din zona parcului.
Amintim că Alin Tişe a demisionat cu o săptămână în urmă din toate funcţiile de conducere din PDL. Acesta a explicat decizia agenţiei Agerpres: “Motivul pentru care am demisionat este acela că din punct de vedere administrativ îmi ia foarte mult timp munca de preşedinte de consiliu judeţean, astfel încât nu pot să mă mai ocup şi de partea politică, motiv pentru care am renunţat la aceasta din urmă”. Gurile rele, însă, speculează că scandalul cu terenurile pentru Cluj Arena au fost picătura care au umplut paharul unui scandal care fierbe deja la foc mocnit de ceva vreme.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.