Afaceristii clujeni care au construit ansamblul imobiliar Europort au “lovit” din nou piaţa imobiliară clujeană. Radu Căciulă, soţii Badiu, Gabriela şi Nicolae, au construit, împreună cu SC Bluexpress (societate deţinută de Adrian Craznic şi Ioan Repede) mai multe blocuri care stau să se prăbusească. Acesta este şi motivul pentru care Inspectoratul Teritorial în Construcţii Cluj a făcut o plângere penală pe numele celor care au construit blocurile respective. Avocatul oamenilor de afaceri recunoaşte vina, dar o împarte cu vecinii. Conform legii, cei acuzaţi de nerespectarea normelor în construcţii riscă o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 20 de ani de închisoare. Însă, după cum Justiţia ne-a obişnuit deja, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca vor da un NUP generos. Gazeta de Cluj vă prezintă şi alţi constructori ilegali care, chiar dacă au construit ca în codru, nu au înfundat puşcăria.

Nicolae Badiu şi Radu Căciulă sunt cunoscuţi pentru faptul că au vândut la sute de clujeni apartamente în complexul Europort de pe Calea Baciului fără să respecte calitatea apartamentelor asumată în contract. În unele cazuri a căzut tavanul, în altele a apărut mucegaiul, iar alte apartamente au dimensiuni mai mici faţă de cele stipulate în contractul de vânzare-cumpărare. Chiar dacă oamenii au deschis procese, nefiind mulţumiţi de ce li s-a spus că cumpără faţă de ce au primit în final, justiţia sau vreo instituţie pentru protecţia consumatorilor nu s-a autosesizat.
Drept pentru care, Badiu şi Căciulă au continuat proiectele imobiliare şi au construit mai multe blocuri de locuinţe, în apropierea ansamblului Europort, pe care le-au scos la vânzare. Problema este că, în unele cazuri apartamentele au dimensiuni mai mici faţă de proiect, iar imobilele sunt în pericol de a se prăbuşi peste proprietăţile alăturate. Blocurile au fost construite pe buza unui deal care nu a fost consolidat, chiar dacă inspectorii în construcţii au făcut mai multe controale în urma cărora i-au sfătuit pe investitori să stabilizeze versantul. Pentru că, până în momentul de faţă, când o parte din apartamente au fost deja cumpărate, investitorii nu au stabilizat versantul respectiv, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Cluj a făcut o plângere penală pe numele lui Radu Căciulă, Gabriela şi Nicolae Badiu, Ioan Repede, Anca Gabriela şi Adrian Craznic, investitorii proiectului cu probleme de pe Calea Baciului. Rămâne de văzut dacă procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, care face cercetările în acest caz, va vedea modul în care blocurile respective au fost construite, sau nu.

Şi noi, dar şi ei!

“Ca urmare a mai multor controale efectuate de către inspectorii din cadrul instituţiei noastre, începând cu luna noiembrie 2009, la imobilele de locuinţe colective (corp A, B1, B2, C) situate în comuna Baciu F.N. judeţul Cluj, s-a constatat că s-au executat lucrări de construcţie, fără a se respecta prevederile proiectului în ceea ce priveşte stabilizarea versantului dinspre proprietăţile vecine. Urmare a celor constatate s-a dispus oprirea imediată a lucrărilor de execuţie la blocul C, expertiza tehnică privind stabilitatea şi stabilizarea versantului, execuţia lucrărilor de stabilizare, în baza unui proiect întocmit şi verificat conform prevederilor şi reglementărilor în vigoare şi punerea în siguranţă a zonei până la începerea lucrărilor de stabilizare.
Având în vedere cele arătate mai sus, precum şi a faptului că în luna iulie 2010 s-a constat neînceperea lucrărilor de stabilizare a versantului, ITC Cluj a comunicat investitorilor că neînceperea lucrărilor din cauză constituie infracţiune potrivit art 31 din Legea 10/1995 privind calitatea construcţiilor”, arată reprezentanţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Cluj.
Pe de altă parte, Mircea Mischian, avocatul investitorilor de pe Calea Baciului, recunoaşte că oamenii de afaceri sunt vinovaţi de neconsolidarea versantului respectiv, dar împarte vina şi cu vecinii din zonă.
“E un proces verbal de anul trecut prin care s-au întrerupt lucrările de la ultimul tronson şi s-au pus vedere proprietarilor să edifice acel zid de sprijin. Grosu este asociatul societăţii Valtec, şi mai este Luca, care au excavat prin anii ‘90 să-şi îndrepte terenul au intrat şi pe terenul investitorilor. Cei doi spun că nu vor să participe la consolidarea terenului. Şi noi trebuia să facem un ecran de sprijin, dar şi ei. Luca spune că nu ne lasă pe terenul lui. Noi avem proiectul pentru edificare. Plângerea s-a făcut pe numele investitorilor de sus, nu şi cei de jos.”

Arabi şi liberali urmăriţi de nelegalităţi

Săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a început urmărirea penală într-un caz similar, în care un investitor a construit fără să respecte legislaţia în domeniu. În acest caz este vorba de un bloc de locuinţe construit pe strada Bucureşti nr. 4 al cărui beneficiar este Awwad Jamal. Procurorii clujeni au fost sesizaţi de o adresă a Primăriei Cluj-Napoca, de E-ON Gaz, care a trimis primăriei o scrisoare prin care a precizat că nu va permite racordarea imobilului respectiv la reţeaua de gaze pentru că nu sunt respectate normele privitoare la construcţii. Şi în acest caz, Inspectoratul de Stat în Construcţii a trimis o adresă prin care anunţa Primăria că a constatat neconformităţi referitoare la prevederile Legii 10/1995 privind calitatea lucrărilor în construcţii. Instituţia de control a dispus oprirea imediată a lucrărilor şi a aplicat o amendă de 12.350 de lei.
Printre cele mai cunoscute cazuri de construcţii ilegale sunt cele derulate de omul de afaceri clujean, Costică Pocol. Inspectorii Direcţiei Poliţiei Comunitare l-au amendat pe Pocol pentru construirea Parking-ului din Mărăşti. Cu toate acestea, parcarea din Mărăşti a fost construită fără ca neregulile să fie remediate, iar locatarii din blocurile învecinate se plâng de condiţiile în care trebuie să trăiască. În momentul de faţă construcţia lui Pocol afectează patru blocuri, cele de pe Dorobanţilor 99-101, Dorobanţilor 105 şi Bulevardul 21 Decembrie 148 şi 150. “Am încercat prin toate mijloacele să stopăm construcţia respectivă. Am făcut demersuri la toate autorităţile abilitate, dar fără succes. Nu mai ştim ce să facem. Nu putem să-l dăm în judecată pentru că nu avem bani, iar dacă primaria îl amendează, el are suficienţi bani ca să plătească şi să nu simtă că i s-au golit conturile”, a declarat un locatar care locuieşte într-unul din blocurile afectate de parcarea din Mărăşti.

Legea 10/1995, articolul 31
“Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări a acesteia, fără respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă acestea ar putea produce una sau mai multe dintre următoarele consecinţe: pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante, ori alte consecinţe deosebit de grave.
Fapta prevazută în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul în care a avut drept urmare distrugerea totală sau parţială a construcţiei, moartea sau vătămarea gravă a integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante, ori alte consecinţe deosebit de grave.”

Benzinării fără autorizaţii pentru gimnaziu
Ioan Petran, fostul şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Cluj, a arătat în urmă cu câţiva ani că majoritatea benzinăriilor Lukoil au fost construite înainte de obţinerea autorizaţiilor necesare. În urmă cu patru ani, instituţia clujeană a depus o plângere penală împotriva societăţii, dar nimeni nu a fost tras la răspundere. Benzinăriile au fost construite prin firma antreprenoare, SC Valgab Invest SRL, din Iaşi, care aparţine lui Victor Surdu, fratelui acestuia, şi unui cetăţean basarabean, Valeriu Ciopchin. Surdu este şi fostul director pe România a concernului rus Lukoil. Unele dintre benzinăriile respective au fost construite chiar şi în apropierea şcolilor. Nimeni nu a fost tras la răspundere.

Implicat în Top “Cei mai bogaţi clujeni” şi imobiliare cu “cântec”
Nicolae Badiu este un bussinesman care a intrat în 2009 în Top Capital 300, având o avere estimată la 11 milioane de euro. Acesta este unul din dezvoltatorii unui proiect hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II şi derulează o investiţie de 25 de milioane de euro pentru ridicarea unui centru integrat de business, Global Plaza, în parcul industrial Tetarom I. Badiu, împreună cu Valentin Nica şi Stefan Petre, controlează şi afacerea CFO Integrator care va asigura reţeaua pentru transferul de date în Cluj-Napoca.

1 COMENTARIU

  1. Suntem in proces de aproape doi ani cu aceste persoane pentru un apartament in acest complex, pe care nu l-au finalizat la timp, iar noi a trebuit sa cumparam o alta locuinta. Au primit 10000 de lei amenda pentru aceeasi problema de la CJPC Cluj-Napoca. Din pacate, oamenii s-au multuimit sa apeleze doar la discutii nesfarsite cu un domn care e un fel de zid intre investitori si cumparatori, fara sa incerce sa se asocieze si sa faca orice fel de demersuri legale pentru a-si apara drepturile. Asta chiar daca finisajele interioare sunt deplorabile!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.