Clădirea Muzeului Naţional de Istorie de pe strada Daicoviciu a fost pentru o perioadă îndelungată un termen de dispută dintre oficialii Universităţii Babeş-Bolyai, care au revendicat în instanţă imobilul, şi reprezentanţii Muzeului de Istorie, care i-au dat afară din clădire. Pe vremea când la cârma instituţiei de cultură era şefă Viorica Crişan a început o ceartă care s-a stins numai săptămâna trecută. Universitatea va avea două săli, muzeul restul, iar Ministerul Culturii va plăti finanţarea pentru restaurarea clădirii. Pactul care urmează să fie semnat în această săptămână va fi irevocabil.
Clădirea Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este în momentul de faţă restaurat. Firma care se ocupă de această lucrare este Artex, despre care Gazeta de Cluj v-a prezentat în repetate rânduri că este urmărită de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Oficialii Muzeului de Istorie au declarat că au cerut companiei să ofere explicaţii pentru ce s-au primit milioane de euro până în prezent. Problema principală era până în prezent faptul că lucrările nu puteau continua până când situaţia juridică a clădiri era clarificată. Dacă fosta conducere a muzeului, Viorica Crişan, a pus “paie” pe foc şi a pus presiune asupra universităţii, Ioan Piso a liniştit apele cu oficialii Universităţii.
Milioane de euro, pe opera de artă
Şmecheria practicată de cei de la Artex este una complet lăudabilă, însă nu pe atât de morală. Putem să ne amintim vorba “nu e prost cine cere, e prost cine dă”. Oficialii Artex au cerut pentru aşa-numitele “opere de artă“. Înţelegem că toată lumea este artist în ziua de astăzi, însă dubios este că aceste opera de artă nu îşi arată efectul în realitate. Astfel, dacă firma care trebuie să renoveze clădirea MNIT ar lucra mai mult la refacerea propriu-zisă şi nu s-ar ocupa de opere de artă, ar fi în interesul cetăţenilor. Oricum, conducerea instituţiei de cultură a cerut explicaţii pentru sumele cheltuite până în prezent şi un desfăşurător al lucrărilor care urmează să fie făcute.
Clădirea, câştigată definitiv
Directorul MNIT, Ioan Piso, a explicat pentru cititorii Gazetei de Cluj cum au decurs negocierile. “Au existat într-adevăr câteva divergenţe în timpul întâlnirii cu reprezentanţii universităţii, însă le-am rezolvat pe parcurs. Actul pe care îl vom semna arată că ei îşi retrag definitiv dreptul asupra întregii clădiri, iar noi le vom da anumite spaţii din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Noi suntem foarte bucuroşi că ne-am recâştigat clădirea”, a declarat Ioan Piso. La întâlnirea cu oficialii MNIT, din partea universităţii au participat prorectorul Nicolae Bocşan, decanul Facultăţii de Istorie, Ovidiu Ghita, şi profesorul Nicolae Sabău. Toate personajele sus menţionate fac parte din cercul istoricilor, cunoscut fiind faptul şi că anumite personaje sunt “controversate”. Deci între istorici discuţia putea să fie doar prietenoasă şi colegială.
Portretul negociatorilor
Dacă Nicolae Bocşan este apropriat de-al rectorului UBB, Andrei Marga, Ovidiu Ghitta este pe cealaltă parte a baricadei, sprijinindu-l pe urmăritul penal Toma Rus şi oferindu-i un loc călduţ de profesor. De asemenea, Ovidiu Ghitta este “la cuţite” cu Andrei Marga, după ce l-a dat în vileag că este cercetatul penal. Cel mai inocent dintre cei trei este probabil Nicolae Sabău, şeful secţiei de Istoria Artelor de la Facultatea de Istorie. Pe de altă parte, Sabău era cel mai interesat de subiect deoarece sediul secţiei pe care o conduce are sediul în clădirea MNIT.
Noul sediu al MNIT: Melody, Continental sau Primăria
Directorul MNIT a sugerat mai multe locaţii pentru ca muzeul să devină unul european: clădirea Melody, fostul hotel Continental sau chiar vechea clădire a Primăriei. Piso susţine că aceste clădiri ar fi propice pentru un muzeu european într-o capitală culturală europeană şi că în acest context obiectele de patrimoniu ar putea să fie ţinute toate în sediul de pe Daicoviciu.
Tiberiu Hrihorciuc
Iar ai scris articolul la comanda hrihorciucule? In primul rind piso a vrut sa dea toate spatiile predate de institut dar nu a vrut domnul Bocsan sa le ia ca sa distruga muzeul cum vrea piso. Spre disperarea lui.
Adica cum isi retrag dreptul asupra intregii cladiri? Alta minciuna sfruntata a aceluiasi
Contractul cu Artex e perfect legal dupa cum a demonstrat si curtea de conturi si corpul de control al primului ministru cerut de piso si adus de gurzaul (gurzau hrihorciuc se cam aseamana) cel care sub directoratul lui p a tras citiva ani tunuri bune muzeului. Nici Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nu a gasit nimic in regul(stii si asta dar mai bine improsti cu rahat). Spre disperarea aceluiasi.
Spre informarea ta hrihorciucule piso a mai vrut sa ia cladirea muzeului prin anul 1994 cind a fost sef de catedra dar nu a reusit. Dupa care aia din catedra disperati de incompetenta si dictatura lui l-au schimbat la prima ocazie. Apoi (intereseazate cum) a ajuns director la muzeul pe care vrea sa il distruga.
Il tot critici pe Marga da pe „inocentul” Sabau (prietenul lui Marga) care trebuia pensionat de 4 ani ce zici? Sau pe piso de 3 ani. Stii ce virsta au?
Sau astia au cotizat la gazeta?
Alta prostie cu sediul muzeului la melody, conti sau fostul sediu al primariei. Asta ca sa ascunda ca nu a facut nimic 13 ani si cit timp a fost demis au demarat lucrarile pentru refacerea cladirii si a expozitiei.
Din greseala am scris
Nici Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nu a gasit nimic in regul(stii si asta dar mai bine improsti cu rahat).
Corect este
Nici Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice NU A GASIT NIMIC IN NEREGULA(stii si asta dar mai bine improsti cu rahat).
Pentru informarea ta hrihorciucule cu curtea de conturi vezi
http://www.citynews.ro/cluj/cultura-23/muzeul-de-istorie-fara-probleme-la-audit-99193/
Chiar cotizeaza p… la tine? si informeaza-te si despre sabau care e la fel ca p…
Pe piso il mai crede doar hrihorciuc si monica t. dintre ziaristi (daca ii poti numi ziaristi pe cei doi). Adevaratii ziaristi s-au convins cine e individul.
Cautam orice motiv sa lovim in profesorul Piso. Daca cladirea era oierduta atunci era incompetent, daca acum este in regula atunci insemna ca oamenii au unde lucra.
Nu vreti nicicum sa lucrati ceva…se rezolva litigiile!
raspuns: Bota, Voisian, Ciongradi, Crisan et co
Urmatorul pas in distrugerea muzeului si blocarea amenajarii expozitiei va fi sa incerce sa demonstreze ca licitatia a fost incorecta, ca refacerea expozitie nu e o opera de arta ci ceva ca si cum ai lucra la strung sau la coasa iar Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a gresit. Pe cind o conferinta de presa pentru hrihorciuc si monica t. pe tema asta?