Fostul șef al CFR Călători cluj, Vasile Secară, a fost condamnat de instanța de fond la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție în care a fost judecat alături de alți șefi din CFR. Înainte de a fi acuzat de corupție, Secară fusese promovat în structura centrală a CFR. Potrivit dosarului, Vasile Secară urmărea să îl ajute pe Gheorghe Rădulescu să-şi păstreze funcţia în care tocmai fusese numit, evitând astfel o posibilă reintegrare în funcţia de director al SRTFC Braşov a lui Ioan Stegaru. Pe timpul când era în funcție, la unul dintre controalele de audit asupra CFR Călători Cluj, Secară s-a îmbolnăvit brusc şi a intrat în concediu medical. După aceste controale, fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a făcut lobby la CFR Călători SA pentru ca Secară să nu fie schimbat și, ulterior, el fiind promovat.

 

Tribunalul Brașov a condamnat lotul șefilor din cadrul CFR Călători printre care se numără și Vasile Secară, fost șef al CFR Călători Cluj. Potrivit anchetatorilor, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Rădulescu Gheorghe – directorul SRTFC BRAŞOV (cercetat în aceeaşi cauză în stare arest la domiciliu), a efectuat acte de constrângere morală (ex. convorbire telefonică din care rezultă  ameninţarea cu evacuarea din locuinţa de serviciu şi cu desfacerea contractului de muncă) asupra unui angajat al SRTFC Braşov, cu scopul de a-l determina pe acesta din urmă să renunţe la un litigiu de muncă înregistrat la Tribunalul Braşov, prin care solicita să fie repus în funcţia de director al SRTFC Braşov”, au scris procurorii în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Anchetatorii susţin că Vasile Secară urmărea să îl ajute pe Gheorghe Rădulescu să-şi păstreze funcţia în care tocmai fusese numit, evitând astfel o posibilă reintegrare în funcţia de director al SRTFC Braşov a lui Ioan Stegaru. După ce a fost acuzat de corupție, Secară a demisionat luni din funcţia de preşedinte al Directoratului CFR Călători, pe care o deţinea din aprilie 2014.

 

Secară condamnat cu suspendare

Potrivit magistraților brașoveni, ”condamnă inculpatul RĂDULESCU GHEORGHE la pedeapsa de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g C.penal pe o perioadă de 3 ani, pedeapsă complementară executabilă cf art 68 lit c C.pen . Condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de 1 an închisoare. În baza art.323 C.pen. condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de 6 luni închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite – respectiv 6 luni închisoare – inculpatul RĂDULESCU GHEORGHE avănd de executat în final pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev de art 66 al 1 lit a, b, g C.pen pe o perioadă de 3 ani, pedeapsă complementară executabilă. Interzice inculpatului RĂDULESCU GHEORGHE exercitarea drepturilor prevăzute de art 66 alin 1 lit a , b C.pen pe durata executării pedepsei. Deduce din pedeapsa închisorii durata reţinerii şi arestării la domiciliu a inculpatului RĂDULESCU GHEORGHE, respectiv de la 28.01.2015 la 4.04.2015.

Condamnă inculpatul SECARĂ VASILE la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g C.penal pe o perioadă de 2 ani , pedeapsă complementară executabilă cf art 68 lit b C.pen . În baza art. 91 al. 1 – 92 al. 1 cod penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale pe durata unui termen de 3 ani. În baza art. 93 al. 1 lit. a-e, al. 2 lit. b, al. 3 cod penal pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la serviciul de probaţiune în raza căruia domiciliază, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. – să frecventeze un program de reintegrare socială stabilit şi derulat de către serviciul de probaţiune; – să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul instituţiei stabilite de către serviciul de probaţiune.

Condamnă inculpatul BERINDEAN NICOLAE la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g C.penal pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă complementară executabilă cf art 68 lit b C.pen . Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale pe durata unui termen de 3 ani.

În baza art 19 şi urm C.pr.pen şi art 404 al 1 C.pr.pen obligă inculpaţii RĂDULESCU GHEORGHE, SECARĂ VASILE şi BERINDEAN NICOLAE, în solidar, la plata către partea civilă STEGARU IOAN a sumei de 25.000 EURO – echivalent în lei la data efectuării plăţii – cu titlu de despăgubiri civile reprezentănd daune morale. Respinge restul pretenţiilor civile solicitate de către partea civilă STEGARU IOAN. Dispune desfiinţarea raportului de cercetare disciplinară a persoanei vătămate Stegaru Ioan ( raport de cercetare nr BV 1/122/22.10.2014, file 16 – 20, vol II, D.U.P ). În baza art. 274 al.1, 2 Cod Procedură Penală obligă fiecare inculpat să plătească statului suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 276 al.1, 2, 4 Cod Procedură Penală, cu trimitere la art 274 al 2 C.pr.pen, obligă fiecare inculpat să plătească părţii civile STEGARU IOAN suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

Primul termen al apelului va avea loc în data de 22 martie și se va judeca la Curtea de Apel Brașov.

 

Un audit degeaba

Conform unor informaţii, cireaşa de pe tortul fostului director Secară ar fi un contract de închiriere încheiat între CFR Călători Cluj și SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de către directorul Secară, care nu a mai organizat o licitație, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decât terenul respectiv şi l-au şi întabulat. Spre exemplu, un alt lucru care i se poat reproşa fostului director, este faptul că, dacă anul trecut, CFR Călători Cluj a avut alocate fonduri în valoare de 543.000 de lei, însă a reuşit să cheltuiască 300.000 de lei.

Reprezentanţii CFR de la Bucureşti au fost extrem de lacunari în ceea ce priveşte motivul controalelor, iar conform raportului de audit pe anul trecut, principalele nereguli depistate au constat în “- nereguli privind pregătirea tehnică a trenurilor de călători;- deficiențe privind respectarea și punerea în practică a ordinelor, dispozițiilor , instrucțiilor, reglementărilor în vigoare;- neconformități privind efectuarea controalelor la nivelul organelor cu sarcini de îndrumare și control din cadrul STFC, superficialitate privind întocmirea notelor de constatare și a rapoartelor de remediere;- aspecte privind nerespectarea programului de lucru și a disciplinei în serviciu; – nereguli privind repararea și întretinerea în exploatare a materialului rulant. În urma neregulilor constatate cu ocazia acestor controale s-au luat o serie de măsuri organizatorice, de remediere a neconformităților sau de tratare disciplinară a personalului vinovat, funcție de gravitatea faptelor”, se arată în raportul de audit pe anul 2012 al CFR Călători.

 

Milioane de euro “trimise cu nașul” la CFR Cluj

Conform unui raport oficial al Curții de Conturi, se știa că la CFR Cluj se fac afaceri cu terenuri. Conform raportului respectiv, la CFR Cluj, prejudiciul a fost constat prin neînregistrarea în evidenţa contabilă a contravalorii terenurilor din patrimoniu, deşi acestea au fost evaluate

“La SRCF Cluj Curtea de Conturi a depistat plăţi nelegale pentru lucrări neefectuate, cheltuieli indirecte şi cota de profit aferentă acestora  la obiectivele “Reparaţie pasaj trecere la nivel km. 12 + 908, linia CF Apahida-Dej, între staţiile Jucu-Bonţida” şi “Reparaţie pasaj trecere la nivel km. 8 +582, linia CF Apahida-Dej, între staţiile Jucu-Bonţida”.  În timpul controlului prejudiciul constatat a fost recuperat  şi virat în contul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii”. Tot la CFR Cluj, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că managerii nu au evaluat şi  nu au înregistrat în evidenţa contabilă terenurilor în suprafaţă de 167.453 m.p.

La nivel naţional s-a descoperit că cei de la CFR au cheltuit ilegal 13,4 milioan de euro. La CFR Cluj, prejudiciul a fost constat prin neînregistrarea în evidenţa contabilă a contravalorii terenurilor din patrimoniu, deşi acestea au fost evaluate.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pt. articol, sunt si eu o victima al acestui mafiot Secara, un om fara suflet,spagar de nota 24 inca de cand era sef de gara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.