Primarul Municipiului Câmpia-Turzii, Ioan Vasinca, a detaliat proiectele şi realizările administraţiei locale, precum şi planurile de viitor. În prezent, cu fonduri europene şi sprijin de la Consiliul Judeţean, municipalitatea modernizează şi extinde reţeaua de distribuţie a apei potabile, dar lucrează şi la reabilitarea infrastructurii aferente, având în plan asfaltarea tuturor străzilor din oraş.

Consiliul Localal al municipiului Câmpia Turzii are în derulare un program de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, cu staţie de epurare. Întregul sistem, în care este inclusă şi Turda, are termen de finalizare în 2013.Valoarea totală a proiectului este de aproape 80 de milioane de euro, pentru un total de 16 pachete de lucrări, dintre care patru au mai rămas de scos la licitaţie în luna decembrie. “Suntem la zi cu acest proiect, mai ales că e urmărit şi de Ministerul Mediului. Ei acoperă 18% din suma proiectului, pentru care 80%  vin de la Comunitatea Europeană şi 2% de la bugetul local”, a declarat Ioan Vasinca, primarul Municipului Câmpia-Turzii. În lucrările la sistemul de alimentare cu apă sunt incluse şi comunele înconjurătoare.

Compania de Apă Arieş va duce mai departe proiectul

Câmpia-Turzii are alimentare cu apă în proporţie de 98% şi canalizare 87%. Aceasta se datorează faptului că oraşul s-a extins, iar clădirile noi nu au fost în totalitate acoperite de sistemul de distribuţie a apei. “La finalizarea acestui proiect am hotărât să lăsăm Compania de Apă Arieş să iniţieze un nou proiect pentru continuarea lucrărilor care nu sunt cuprinse în acest proiect, până în 2013 vor fi depuse documentările pentru continuarea acestuia. Noi avem doar Compania de Apă Arieş, prin Hotărâre de Consiliu Local ei lucrează în toată această zonă. Compania face parte din Asociaţia Văii Arieşului, unde preşedinte este primarul municipiului Câmpia-Turzii. Practic suntem independenţi de restul judeţului în ceea ce priveşte alimentarea cu apă”, a declarat Vasinca. Acesta a ţinut să menţioneze că municipiul s-a bucurat şi de sprijinul Consiliului Judeţean Cluj şi Prefecturii, atât în ceea ce priveşte monitorizarea, cât şi cofinanţarea.
Odată cu extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată din Câmpia-Turzii, primăria lucrează şi la modernizarea străzilor. “Noi ne propunem ca toate străzile din Câmpia Turzii să fie finalizate şi asfaltate, să fim un oraş cu adevărat la standarde europene”, a mai declarat edilul.
Ioan Vasinca ne-a vorbit şi despre alte aspecte ale activităţii municipalităţii din oraşul de lângă Arieş. Anul acesta au fost finalizate două blocuri de locuinţe ANL pentru tineret, cu 79 de apartamente. Totodată, s-au dat în funcţiune 120 de locuiţe sociale în două cămine reamenajate ca şi locuinţe şi un bloc nou. Acestea au fost realizate la standarde europene, sunt cele mai bune din oraş, atât ca şi calitate a construcţiei, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de locuit. Municipalitatea mai are în plan încă un bloc de locuinţe sociale şi unul de ANL-uri, pentru care documentaţiile au fost deja depuse, iar 150 de tineri de până la 35 de ani au primit locuri de casă.

Oportunităţi pentru firme şi cetăţeni

În Câmpia-Turzii s-a înfiinţat un parc industrial REIF, unde deja s-au instalat patru firme, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor metalice, subansamblurilor auto şi instalaţiilor frigorifice, precum şi al pâinii congelate, aceasta fiind singura firmă din ţară care produce aşa ceva. Ioan Vasinca ne-a declarat că municipalitatea are o colaborare bună cu patronatul din oraş. Aceştia sunt invitaţi la toate licitaţiile pentru lucrările din cadrul oraşului pentru diferite construcţii sau amenajări hidrotehnice. Înainte de criza financiară, în Câmpia-Turzii existau aproximativ 900 de IMM-uri, iar acum funcţionează doar 300. Cea mai mare dintre acestea este Mechel, care are 2.400 de angajaţi, iar la celelalte firme sunt angajaţi încă 3.000 de angajaţi. Şomajul în oraş se menţine la 7,5%.
În împrejurimile Câmpiei-Turzii există unul dintre cele mai bune terenuri din judeţul Cluj, şi chiar din Ardeal, după spusele primarului. Agricultorii din municipiu sunt organizaţi în trei asociaţii agricole, conduse de ingineri agronomi.
În anul 2005 Consiliul Local al municipiului Câmpia-Turzii a preluat toate obiectivele culturale, sportive şi sanitare ale combinatului Industria Sârmei, prin Hotărâre de Guvern. Acestea sunt acum în totalitate finanţate de municipalitate. Astfel, Primăria se mâmdreşte acum cu două ansambluri folclorice, Ardeleana şi Mugurelul, precum şi cu un club sportiv. În fiecare an Primăria organizează mai multevenimente, printre care mai multe festivaluri corale, un festival de dansuri populare, Zilele Municipiului din 15 august sau spectacolul de Ziua Naţională a României.
Planurile de viitor ale municipalităţii cuprind construirea unui complex sportiv cu bazin de înot, terenuri de sport şi spaţii verzi, precum şi un patinoar artificial. În plus, parcul de 26 de hectare al oraşului va fi amenajat, fie printr-un program european de finanţare, fie pe baza unui împrumut contractat de Consiliul Local.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.