UE si Guvernul au alocat 330.019 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului. Cu toate acestea, pâna în acest moment, în judetul Cluj nu s-a aratat nimeni interesat de acesti bani. Desi pe harta turistica a Clujului sunt marcate cinci obiective turistice, cele mai multe sunt neamenajate sau…în faza de proiect. Consiliul Judetean a proiectat în urma cu patru ani, tot într-un an electoral, o statiune hibernala în muntii Vladeasa, dar apoi a uitat de acesta.

În Judetul Cluj nu exista turism local. Desi , teoretic, ar exista potential nu sunt multi cei care par interesati sa investeasca în acest domeniu. Mai mult, Guvernul si forurile europene par foarte generoase când vine vorba de fonduri pentru turism, totusi, cel putin în judetul Cluj nu s-a schimbat prea mult situatia în ultimii ani. Baile Someseni sunt în aceasi stare deplorabila în care se aflau si acfum câtiva ani, cele de la Cojocna sunt în deteriorare continua. Statiunile din zona Baisoara stau ceva mai bine, dar ceea ce ar trebui facut de catre autoritatile locale ramâne tot nefacut: infrastructura. Chiar daca Primaria a fost interesata de Baile Someseni , iar Consiliul Judeteean a promis statiune hibernala la Vladeasa-Rogojel în aceste zone nu s-a facut nimic. O alta zona care ar putea fi exploatata mai e si cea de la Maguri Racatau, dar nici acolo nu se întâmpla mai nimic, în afara aplicarii proiectelor unor mici întreprinzatori.
Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat cererea deschisa de proiecte pentru Programul “Dezvoltarea durabila si promovarea turismului” pentru crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice. În cadrul acestui domeniu de interventie vor putea fi depuse proiecte care urmaresc amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potential turistic montan prin extinderea structurilor de cazare precum si a utilitatilor afernte, crearea, reabilitarea si extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilitatilor aferente.
Pentru acest domeniu de interventie se pot depune, potrivit comunicatului de presa al ministerului, proiecte de catre autoritatile publice locale, singure sau în parteneriat cu alte autoritati publice locale sau Organizatii Non-Guvernamentale, asociatii de dezvoltare intercomunitara sau IMM-uri.
Alocarea financiara orientativa pentru  domeniu în perioada 2007-2013 este de 330.019 milioane de euro, dintre care 231.013 milioane din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, restul fiind reprezentat de cofinantarea nationala.

Bani sunt, proiecte nu

În Regiunea de Nord Vest, din care face parte si judetul Cluj pot depune din 29 aprilie proiecte pentru acest domeniu de finantare. Pentru întreaga regiune sunt disponibile 27,93 milioane de euro pentru acest domeniu major de interventie. Pentru infrastructura de turism de utilitate publica, proiectele pot avea valoarea totala între 700.000- 85.000.000 RON, pentru infrastructura de turism de utilitate publica/privata proiectele pot fi cuprinse între aceleasi sume, iar pentru modernizarea/extinderea structurilor de cazare si utilitati conexe, valoarea totala a proiectului este cuprinsa între 700.000- 17.000.000 RON.
Andreea Atanasiu, reprezentant al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, a declarat ca  programul care vizeaza restructurarea turismului este doar în faza de implementare, dupa ce a fost lansata oficial pe 29 aprilie. De asemenea, pe 8 mai va fi lansata oficial si la Cluj, ulterior fiind promovata si în celelalte judete ale regiunii. Ea a mentionat ca, într-adevar, pâna acum nu s-a facut nimic concret în turism, de aceea lansarea ghidului de accesarea a fondurilor pentru promovarea si lansarea proiectelor din turism.
Expertul Agentiei de Dezvoltare Nord Vest a afirmat ca pâna în acest moment exista o scuza pentru investitori, nefiind publicat ghidul de accesare a fondurilor, dar de la sfârsitul lunii trecute acesta exista asa ca se asteapta ca cei interesati sa vina cu propuneri concrete în acest sens. „Oricum, pâ,a în acest moment, oficial, nu au fost depuse proiecte care sa vizeze turismul. Speram ca dupa promovarea programului cei interesati sa poata realiza proiecte complexe, viabile, care sa duca, în timp la rezultate”, a completat Atanasiu.

Vladeasa o idee electorala abandonata

Consiliul Judetean recunoaste pe pagina oficiala ca judetul dispune de un important potential turistic si, în virtutea Legii 418/2006 privind modificarea si completarea Legii nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului National de Dezvoltare a Turismului Montan “Superschi în Carpati” se aproba includerea pentru judetul Cluj a zonelor Lunca Visagului si Rogojel din Muntii Vladeasa în programul respectiv. Potrivit aceleiasi surse, turismul hibernal ar trebui încurajat pentru zona muntilor Vladeasa-Gilau, data fiind pozitionarea acestora si nevoia de a amenaja statiuni pentru locuitorii unuia dintre cele mai mari orase ale tarii, Cluj-Napoca si la aceiasi distanta fata de municipiul Oradea.
Consilierii noteaza ca Planul de Dezvoltare a judetului prevede ca pentru valorificarea domeniului schiabil a Masivului Vladeasa ar fi necesare: modernizarea cabanei Vladeasa si construirea unei alte baze de cazare cu cca 100 de locuri si a unor unitati de alimentatie publica si amenajarea unor pârtii de schi pe versantii care coboara din creasta Vladesei si dotarea lor cu teleschi, telescaun si baby-schi lift al caror traseu ar putea sa înceapa din Rogojel. De asemenea se subliniaza ca “prin grija CJ s-au elaborat documentatii de urbanism si amenajarea teritoriului în zona masivului Vladeasa care prevad masuri de dezvoltare complexa a zonei, adica Planul Urbanistic de Zona Protejata Vladeasa si Plan Urbanistic General Statiunea Vladeasa. Prin aceste proiecte se propun realizarea unui complex de pârtii pentru schi alpin si de tura si a unui sistem de mijlocae de transport pe cablu care sa deserveasca pârtiile. Consiliul a mai proiectat si construirea unui complex cultural si de agrement, a unei tabere, a unui camping, a unui hotel si a unui teren de sport.
Octavian Fodor, reprezentantul Consiliului Judetean si consilier al presedintelui acestuia a recunoscut ca, pâna în acest moment, nu s-a facut mare lucru în ceea ce priveste asa-zisa statiune Vladeasa, atât doar ca s-au gasit niste investitori straini interesati sa investeasca în aceasta zona. Cele mai multe rezultate, potrivit lui Fodor, s-au înregistrat în cazul statiunii Baisoara, dar, din pacate, în majoritatea localitatilor din judet nu s-a putut apela la fonduri guvernamentale deoarece acestea se acorda doar pentru amenajarea de statiuni balneo-climaterice, iar în judetul Cluj nu exista zone propice pentru astfel de locatii. Reprezentantul Consiliului Judetean a confirmat faptul ca judetul este mult în urma celorlate din tara în ceea ce priveste oferta turistica, dar a afirmat ca exista investitori straini care ar putea, la o adica, sa schimbe traiectoria acestuia si ca în perioada urmatoare zonele de interes ar putea fi amenajate corespunzator cererii de pe piata.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.