Majoritatea politicienilor au în spate femei puternice care îi sustin si îi încurajeaza. Sotiile politicienilor clujeni au un cuvânt greu de spus în dezbaterile politice. De cele mai multe ori retrase în spatele sotilor, ascensiunea sau declinul moral al politicienilor clujeni sunt legate de femeile din viata fiecaruia. Nu de putine ori oamenii politici clujeni reusesc –sau nu- sa razbata în lumea politica cu ajutorul si sustinerea sotiilor lor. Gazeta de Cluj va prezinta modul în care sotiile candidatilor clujeni au un rol determinant în .

Chiar daca, firesc, Constitutia nu prevede nicio responsablitate politica pentru sotiile oamenilor politici, acest lucru nu le împiedica sa joace un rol important atât în politica cât si în viata personala. De cele mai multe ori este de apreciat discretia si forta pe care o transmit sotiile unor politicieni. Potrivit politicienilor clujeni, sotia unui lider trebuie sa transmita forta, energie, echilibru si armonie. Aceasta nu trebuie sa-i faca concurenta sotului si nici sa ias în fata, ci doar sa-l sustina. De aceiasi parere este si pedelistul Alin Tise, care în acest an candideaza la Consiliul Judetean Cluj. La fel ca în toata activitatea sa politica, înca din 2001, mereu a avut sprijinul neconditionat al Cameliei Tise, sotia sa. Sprijinul oferit de sotia lui este nu doar moral. Aceasta îl ajuta cu sfaturi în ceea ce priveste viata politica, iar în plan personal administrarea casei este acum în sarcina ei. O considera cel mai sincer critic deoarece Camelia îl cunoaste cel mai bine si mereu tine cont de sfaturile acesteia. Meseria de jurist a Cameliei Tise este un avantaj în ceea ce priveste proiectele pe care pedelistul le pune în aplicare: "Ca jurist, sotia mea ma ajuta mult în programele si proiectele mele, deoarece cunoaste legile si e necesar sa fii mereu în concordanta cu legea", afirma Tise. Desi este unul dintre cei mai tineri candidati din tara, la doar 33 de ani, Alin Tise crede ca toleranta si întelegerea sunt câteva calitati ale sotiei sale: "Este toleranta si întelegatoare, mai ales în aceasta perioada când sunt nevoit sa lipsesc de acasa deoarece alegerile se apropie si am mult de munca", mai adauga Tise. Sustinerea sotiei îl ajuta si are convingerea ca aceasta crede în victoria sa: " Sunt convins ca sotia mea crede în succesul meu, deoarece sunt un alt om politic care vine cu o viziune noua", încheie Alin Tise.

“Cenzorii” politicienilor

Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, candidat pentru un nou mandate, spune despre sotia sa ca este o persoana întelegatoare si îl sustine moral. Desi nu este un fan al politicii, Bianca Nicoara, inginer de profesie are încredere ca electoratul clujean va sti sa aprecieze ce a facut sotul ei în toata perioada în care a fost presedintele Consiliului Judetean : " Sotia mea are încredere în gândirea matura a electoratului clujean ca acesta va aprecia ce am facut eu pentru Cluj", declara Marius Nicoara. Desi, potrivit acestuia, de cele mai multe ori politica duce la o mare "mizerie", Nicoara a avut mereu sprijinul sotiei sale. Aceiasi parere o are si sotia lui Laszlo Attila, care candideaza din partea UDMR, pentru postul de primar al Clujului: " Sotia mea vede politica ca fiind murdara si nu o considera ca fiind un lucru de perspectiva", declara Laszlo. Desi este împreuna cu sotia sa de 20 de ani, Laszlo îsi considera consoarta ca fiind " cenzorul cel mai critic". Fiind medic de profesie, sotia lui Laszlo Attila nu este de acord cu viata politica a sotului ei, însa îl sprijina, fiind o  persoana critica: " Sotia mea ma sustine si este cea mai critica persoana, lucru care îmi aduce doar beneficii", mai adauga Laszlo.

Sotia lui Dan, mama si tata pentru copii

Horea Dan, liderul PNTCD Cluj si candidat la Primaria Clujului, spune despre sotia sa ca aceasta este trup si suflet alaturi de el: " Sotia mea, Dana, ma cunoaste ca om si ma spijina. Am pornit pe un drum si crede ca ceea ce fac, fac bine", afirma Horea Dan. O data cu începerea alegerilor, Dana Dan este nu doar mama pentru copiii lor ci si tata: " Ea se ocupa de educatia copiilor si ma suplineste ca parinte în aceasta perioada", mai adauga Dan. Desi pentru sotia sa politica este un lucru nou, Dana Dan nu uita sa-i fie alaturi în momentele grele: " Desi sunt agitat de multe ori, am emotii, iar unii oameni spun multe rautati, sotia mea este mereu aproape de mine, este tandra si pentru asta îi multumesc", continua liderul PNTCD. Din punctul de vedere al unei economiste, Dana Dan nu vede politica ca pe o mizerie, ci mai degraba ca pe o alternativa declara Horea Dan.

Parerea lor conteaza

Pentru unii candidati parerea sotiilor este întotdeauna pe primul loc. " Daca nu aveam sustinerea sotiei mele, nu candidam", declara Razvan Ursutiu, candidat din partea UPSC la Consiliul Judetean. Pe lânga sustinerea morala, sfaturi si discutii, sotia acestuia îl sprijina si prin fapte directe în campania electorala. Alaturi de sotul ei la alegerile locale, Anca Ursutiu doreste o schimbare în politica pentru ca lucrurile sa nu mai fie mereu la fel. Razvan Ursutiu afirma ca sotia lui este încrezatoare în rezultatele actiunilor pe care el le-a obtinut si crede în succesul lui. Sotia peseditului Vasile Soporan, candidat la Consiliul Judetean, îsi îndeamna sotul la modestie si calm. " Sotia mea ma sprijina prin atmosfera pe care o creeaza, fiind mereu una de încredere", declara Soporan. Sprijinul Elenei Soporan nu se opreste doar la sustinerea morala a sotului acesteia: "De multe ori sotia mea face analize pertinente cu privire la ceea ce se întâmpla", adauga Soporan. Daca unele femei se implica în viata politica a sotilor acestora, Pompiliu Manea, candidat la Consiliul Judetean, considera ca nu este bine sa o implice pe sotia sa în aceste probleme." Sotia mea este cu stiinta. Ca si cadru didactic, este de acord cu ceea ce fac, dar nu o implic în politica. Parerea ei despre politica este una neutra, însa niciodata nu a fost în nici un partid", a afirmat Manea. Un alt candidat pentru primaria Cluj, Remus Lapusan, consilier PSD, spune despre sotia sa ca îl consiliaza si îsi spune parerea mereu despre ce e bine sa faca si ce nu. Aceasta are grija de copii, însa Remus Lapusan se simte sprijinit de catre sotia sa. Sotia candidatului PNG-CD, Ionut Tene, la primaria Cluj este obisnuita cu viata politica deoarece face parte dintr-o familie de oameni politici. " Sotia mea ma sprijina moral si cunoaste bine viata politica pentru ca si ea e dintr-o familie de crestin-democrati", declara Tene. În ciuda faptului ca mereu a avut în familie oameni politici, Daniela Tene este de profesie contabil sef, însa acest lucru nu a scazut interesul acesteia fata de politica.
Chiar daca sunt nevoite sa stea în umbra, cele mai multe dintre neveste si-au pus amprenta asupra sotilor, nu degeaba se admite fara nici o obiectie ca "În spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie".

Beatrice Golondzac

O prezenta discreta si eleganta Oana Boc, sotia primarului Clujului, Emil Boc, este profesor universitar la Facultatea de Litere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.