Saptamâna trecuta Clujul a devenit capitala nationala a fotbalului. Echipa din Gruia, CFR Cluj, una dintre cele mai vechi formatii sportive din Transilvania, a câstigat cu 1-0 fata de echipa Universitarilor clujeni. Astfel, prin câstigarea campionatului, CFR Cluj e prima echipa din provincie care se impune în întrecerea interna dupa 17 ani si prima din Ardeal dupa 38 de ani. “Feroviarii” clujeni au spart monopolul capitalei care domina cu autoritate fotbalul românesc de 17 ani, iar CFR e prima formatie care aduce titlul în provincie dupa ce Universitatea Craiova a câstigat eventul în editia 1990-1991.

Stefan Trandafir

În urma victoriei celor de la CFR Cluj, orasul de pe Somes a devenit capitala fotbalului românesc. Prin meciul decisiv împotriva celor de la “U”, formatia din Gruia a câstigat cu scorul de 1-0 Campionatul de Fotbal al României. Golul decisv a fost înscris de capitanul CFR-ului, Ricardo Cadu, care a marcat din penalti, în poarta adversarilor, asigurându-le astfel “ceferistilor” venituri de peste 12 milioane de euro. Elevii lui Andone au câstigat trofeul dupa o lupta strânsa cu Steaua Bucuresti si vor evolua direct în grupelel Ligii Campionilor, iar Steaua va juca în preliminariile aceleiasi competitii. Chiar daca meciul a fost jucat în deplasare, pe stadionul celor de la “U”, circa 10.000 de suporteri au urmarit meciul pe un ecran gigantic amplasat în gruia Gruia alaturi de finantatorul echipei alb-visinii, Arpad Paszkany. Imediat dupa meci, jucatorii si oficialii “ceferisti” s-au alaturat petrecerii din Gruia. Antrenorul Andone a fost purtat pe brate, Trica a fost aclamat la scena deschisa iar Tony si Semedo au facut turul stadionului în tractoare. Euforia echipei din Gruia a atins punctul culminan duminica, deoarece jucatorii au intrat în posesia medaliilor de campioni.

CFR vs. Europa

De acum la Cluj vor veni echipe mari europene care se vor bate cu formatia din Gruia condusa de Ioan Andone. Acest succes le garanteaza clujenilor prezenta în grupele Champions League, astfel ca CFR va fi a doua echipa din România, dupa Steaua, care va juca în grupe de când cea mai importanta competitie din Europa si-a schimbat formatul în 1992. Principalul finantator al CFR-ului, Arpad Paszkany, crede ca echipa sa ar putea trece chiar de grupele din Champions League. În mare parte, reusita feroviarilor se datoreaza antrenorului Ioan Andone care are semnat un contract cu echipa din Gruia pâna în 2010.
Jucatorii sai au fost motivati cu posibilitatea de a intra în istoria clubului si cu un bonus de 70.000 de euro pentru fiecare jucator. Dupa câstigarea meciului decisiv, patronul lui CFR Cluj, Arpad Paszkany a declarat ca prin aceasta reusita, CFR Cluj a devenit un brand national. “Am reusit sa aducem primul titlu dupa foarte mult timp în Ardeal. Acest titlu este pentru toti clujenii, timisorenii, iesenii si dinamovistii. Sper ca, în viitor, campionatul sa se dispute numai pe teren. CFR a devenit un brand national. În 2-3 ani sper sa îl facem un brand european. Vom juca în CL pe stadionul nostru. E o zi în care am mutat capitala fotbalului la Cluj”, a spus Paszkany.

Istoria CFR

În 1907, KVSC, echipa feroviarilor clujeni, precursoarea CFR-ului de astazi, este a treia echipa înfiintata la Cluj si a zecea aparuta pe teritoriul actual al României. În 1912, formatia feroviarilor îsi schimba denumirea în KTC, Kolozsvari Torna Club. Anul 1913 consemneaza un eveniment istoric viata echipei: KTC joaca la Cluj împotriva lui Ferencvaros, campioana Ungariei, dar pierde cu scorul de 0-7.
În aprilie 1921, oficialii CFR Cluj participa la Bucuresti la adunarea generala a Federatiei Societatilor Sportive din România, adunare convocata în vederea unificarii Federatiei de Sport din România cu cele din teritoriile alipite dupa Marea Unire. În 1948, primul lor meci în Divizia A, CFR-istii obtin un rezultat memorabil, 2-2 împotriva campioanei ITA Arad. Revolutia îi prinde pe feroviarii clujeni într-o situatie organizationala precara, fapt reflectat de una dintre cele mai lungi perioade de anonimat din viata CFR-ului. Din 1990 pâna în 2000, problemele financiare cu care se confrunta echipa se acutizeaza. În 2001, este momentul în care, în pauza dintre turul si returul campionatului de C, omul de afaceri clujean Arpad Paszkany este convins sa investeasca în clubul din Gruia. Campionatul 2005-2006, aduce egalarea celei mai bune performante din istoria clubului, locul 5 în Divizia A, iar Paszkany pregateste CFR-ul pentru sezonul echipei un buget de peste 6 milioane de euro. O întreaga “legiune” portugheza ia drumul Clujului, Manuel Jose, Cadu, Pedro Oliveira si Semedo devenind prezente obisnuite în primul “11”.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.