Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a întocmit planul strategic pentru anul acesta, care cuprinde principalele obiective ce trebuie îndeplinite de unităţile de poliţie precum şi indicatorii de performanţă minimali.

 

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism independent cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care s-a constituit şi funcţionează pe lângă fiecare consiliu judeţean. Scopul acestora este de a asigura, prin activităţile desfăşurate, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii, dar şi securitatea publică.

Principala prioritate a celor de la ATOP este siguranţa cetăţeanului prin îmbunătăţirea siguranţei în spaţiile publice, creşterea siguranţei în şcoli, a managementului şi capacităţii de intervenţie a ISU, protejarea cetăţenilor de riscurile teroriste. Poate că de riscuri teroriste nu a fost cazul până acum la noi, dar siguranţa cetăţeanului a fost întotdeauna o problemă.

Pe acest plan de interes naţional, sunt stabilite şase obiective, printre care prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii, în special a criminalităţii economico-financiare şi corupţiei. Pe listă se mai află şi creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului, dar şi creşterea securităţii persoanelor fizice şi juridice. Dezvoltarea capacităţii administrative şi operaţionale a structurilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, este de asmenea, inclusă în plan.

Pentru ca unul dintre principalele obiective, adică siguranţa cetăţeanului, să poată fi îndeplinit, reprezentanţii au în vedere mai multe acţiuni. Aceştia vor să dezvolte politici coerente în domeniul prevenirii criminalităţii şi promovarea rolului activ al comunităţii şi al cetăţeanului în asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi creşterea calităţii serviciului de ordine şi siguranţă publică în beneficiul cetăţeanului. Creşterea nivelului de siguranţă rutieră şi feroviară este de asemenea, o acţiune care este în vederea siguranţei cetăţenilor.

 

În Cluj-Napoca, Poliţia îşi face treaba când-cum

În anul 2016, pe plan local, resursele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj vor fi utilizate în mod prioritar pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, diminuarea infracţiunilor de natură judiciară, a infracţionalităţii stradale şi din mediul rural, precum şi pentru reducerea victimizării prin accidente rutiere.

Dacă aceştia sunt chiar aşa de porniţi, să sperăm că vor da şi rezultate. Agentul constatator nu este de ajuns atunci când vine vorba de o bătaie între oameni ai străzii, de exemplu, care a avut loc săptămâna trecută. Întâmplarea a avut loc pe strada Fabricii, iar vecinii or trebuit să asiste la un scandal monstru. Aceşti oameni trăiesc pe lângă nişte ţevi de foarte multă vreme, iar oamenii care locuiesc în acea zonă se plâng constant. Unul dintre ei chiar avea un briceag şi l-a tăiat pe un altul. În aceste situaţii ar trebui să intervină şi Primăria, care nu face nimic cu aceşti oameni care deranjează constant liniştea publică. Şi aparent, a fost nevoie de un scandal cu bătăi şi cuţite ca Poliţia să sesizeze acest aspect. Să nu mai amintim de faptul că oamenii aceştia ai străzii stau exact lângă un parc de copii, unde oricând s-ar fi putut întâmpla o tragedie. Deci unde a fost până acum această siguranţă a cetăţeanului?

„Ce este extrem de deranjant este faptul că aseară s-au tăiat în cuţite, a sosit poliţia şi ei sunt tot aici. Nu este admisibil aşa ceva! Sincer mă depăşeşte nepăsarea poliţiei şi a autorităţilor. Pot să vă spun că numărând rapid cred că am depăşit 20 de persoane aseară. Chiar aşa să nu existe nici o boabă de interes din partea poliţiştilor? Vă rog să faceţi ceva. Ajungem la limita răbdării. Sper că nu vreţi să ne facem singuri dreptate?”, se arată într-o sesizare făcută pe site-ul domnuleprimar.ro, despre incidentul mai sus menţionat.

Direcţiile de acţiune prin care Autoritatea Teritorială de Oridine Publică doreşte să crească gradul de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului sunt „dezvoltarea de programe, proiecte şi campanii destinate prevenirii criminalităţii şi reducerii riscului de victimizare, în corelare cu caracteristicile situaţiei operative”. O altă direcţie de acţiune aflată în vizorul autorităţilor este creşterea capacităţii de intervenţie şi a calităţii.

 

Monitorizarea şi destructurarea grupărilor infracţionale care generează conflicte stradale sau sunt specializate în comiterea unor infracţiuni grave sau cu moduri de operare deosebite”

Ciudat este faptul că până acum această intenţie nu a fost 100% aplicată, având în vedere că mulţi cetăţeni s-au confruntat cu problema de a păţi ceva pe stradă, iar poliţia să vadă toată întâmplarea şi să nu acţioneze în niciun fel.

„Mergeam pe stradă, eram în zona Gării şi au apărut cel puţin patru matahale (din câte îmi aduc aminte) care ţipau în mijlocul străzii şi aveau un limbaj vulgar şi ameninţător. Una dintre gorile m-a provocat la un 1 vs. 1, ţinând să-mi amintească de recenta lui ieşire din penitenciar. Eu l-am refuzat politicos, după care acesta a vrut să mă provoace cu o mângâiere pe scăfârlie şi mi-a transmis injurii suplimentare printre afirmaţiile care sugerau că „ar conduce acest oraş”. O maşină de poliţie a văzut toată întâmplarea, după care aceştia au devenit subiectul injuriilor, iar poliţia a fost indiferentă şi când m-au lovit pe mine, dar şi la injuriile adresate de către acest grup de rromi. Eu m-am sustras rapid, amintindu-mi de superioritatea lor numerică şi inabilitatea poliţiei de a-si face datoria”, a declarat un cetăţean al Clujului.

Printre alte obiective se află şi „Protejarea bugetului general consolidat al statului şi a mediului de afaceri” şi „Consolidarea capacităţii de acţiune comună a instituţiilor de aplicare a legii în prevenirea infracţionalităţii”. Tot la această categorie găsim şi Prevenirea şi combaterea actelor de corupţie, cu precădere în domeniul achiziţiilor publice, administraţiei şi gestionării fondurilor europene.”

 

Planurile ATOP pentru acest an

În anul 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a fost alocat cu fonduri bugetare cu suma totală de 105.196.570 lei, printre care 94.618.910 cheltuieli de personal, 9.343.560 lei cheltuieli de bunuri şi servicii, iar 1.234.100 lei pentru investiţii. Aceştia susţin că din această sumă, doar 65% din cheltuielile materiale au fost acoperite.

În anul 2016, s-a propus finalizarea următoarelor proiecte: dotarea structurilor de ordine publică şi rutier cu autospeciale şi motociclete de intervenţie; realizarea investiţiei pentru amenajarea Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Cluj; reabilitare sedii posturi de poliţie comunală; realizarea unui sondaj de opinie privind percepţia gradului de siguranţă publică în judeţul Cluj, precum şi pentru identificarea aşteptărilor cetăţenilor privind realizarea serviciului poliţienesc; dotarea Serviciului Criminalistic cu aparatura necesară pentru creşterea capabilităţilor tehnice de examinare criminalistică a probelor.

Rareş Rusu este foarte pozitiv în ceea ce priveşte criminalitatea din Cluj-Napoca.

„Poliţia şi-a îndeplinit toate obiectivele propuse. Criminalitatea este în scădere, furturile sunt în scădere, accidentele rutiere de asemenea. Clujul este un oraş liniştit.”, a declarat acesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.