Primăria clujeană are din nou probleme în a-şi administra contractele de zeci de milioane de lei. Contractul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj Napoca, cu o valoare de aproape 70 de milioane de lei, nu poate demara pentru că cei de la Rosal au contestat licitaţia prin care administraţia clujeană a atribuit lucrările firmei bucureştene Garden Center Grup, o societate abonată la contractele cu statul, în special la cele girate de Andrei Chiliman, unul dintre primarii portocalii din Capitală. Anul trecut, Boc a încheiat cu această firmă un contract de peste jumătate de milion de lei pentru cumpărarea de copaci.
În urmă cu câteva zile, magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au admis contestaţia depusă de compania Rosal referitoare la licitaţia pentru întreţinerea spaţiilor verzi din oraş. ”Admite în parte plângerea formulată de petenta SC R.G.SA împotriva deciziei nr. 148/C2/2561, 2562/05.02.2016 emisă de CNSC pe care o modifică în parte în sensul că admite în parte contestaţia formulate de SC R.G. SA în dosarele conexate 2561, 2562/2015 la CNSC pentru lotul I şi II, respinge cererile de intervenţie formulate de SC G.C.G.SRL în cadrul fiecărei contestaţii şi dispune anularea raportului procedurii de atribuire lot I şi lot II din cadrul procedurii de atribuire în vederea încheierii unui acord cadru de servicii pe o perioadă de 4 ani având ca obiect „Întreţinerea şi aranjare a zonelor verzi de pe raza Municipiului Cluj-Napoca, lot I şi lot II şi a adresei nr. 476452/23.12.2015 privind comunicarea rezultatului procedurii de atribuire pentru loturile sus indicate. Respinge restul plângerii privind anularea actelor subsecvente efectuate în cadrul procedurii de atribuire lot I şi II şi obligarea autorităţii contractante la reevaluare oferte şi continuarea procedurii, menţinând celelalte dispoziţii ale deciziei CNSC atacate. Respinge cererea intimatei SC G.C.SRL pentru acordarea cheltuielilor de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 23.03.2016. Cu opinia separată în sensul că este necesară repunerea pe rol pentru discutarea excepţiei lipsei de obiect, iar în subsidiar sunt de opinia respingerii acţiunii”, arată soluţia magistraţilor clujeni.
Au pierdut la CNSC
Înainte de a deschide acest proces, cei de la Rosal au contestat rezultatul licitaţiei la CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR, unde contestaţia celor de la Rosal a fost respinsă.
Potrivit documentelor, cei de la Rosal au cerut ”anularea procedurii de atribuire pentru lotul I şi obligarea autorităţii contractante de a relua procedura de atribuire de la faza de depunere a ofertelor şi, în subsidiar, anularea rezultatului procedurii de atribuire pentru lotul 1; anularea în parte a raportului procedurii de atribuire, în ceea ce priveşte declararea ca admisibile a ofertelor clasate pe locurile 1 şi 2, declararea ca şi câştigătoare a ofertei GARDEN CENTER GRUP S.R.L., declararea ca necâştigătoare a ofertei subscrisei; anularea adresei nr. 476452/ 23.12.2015 prin care a fost comunicat subscrisei rezultatul procedurii 1 de atribuire şi a tuturor adreselor de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire către restul participanţilor la procedură, precum şi anularea tuturor actelor subsecvente; obligarea autorităţii contractante la refacerea raportului de atribuire cu reevaluarea ofertei GARDEN CENTER GRUP S.RL. şi a celei depuse de ofertantul clasat pe locul 2 şi la continuarea proceduri; cheltuieli de judecată”.
Cine stă în Garden
Garden Center Grup şi este deţinută, prin intermediul ECO HORTICULTURA, de Ion Olteanu şi Adrian Cobzaru. Primul dintre acţionari este fiul lui Ilie Olteanu, şef în cadrul IGPR şi al Giga Olteanu, consilier în cadrul ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară).
Informațiile de mai sus, potrivit cărora Ion Oltean ar fi ar fi fiul lui Ilie Oltean și al Gicăi Oltean, nu sunt reale, drept pentru care se retractează, autorul cerându-și scuze pentru apariția lor. De asemenea, se publică și dreptul la replică al familiei Oltean, care nu are nici o legătură de rudenie cu patronul SC Garden Center Grup, Ion Olteanu.
Cele două firme, Garden Center Group şi Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administraţiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice cu administraţiile locale din România şi cu cele sectoriale din Bucureşti. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curţii de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit preţurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spaţiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”, însă rapoartele Curţii de Conturii nu s-au finalizat cu nici un dosar.
Adrian cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiaţi al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul edilului bucureştean, Mircea Oprescu.
Primăria face abonamente la licitaţii
Pe data de 5 martie, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Material dendrologic pentru municipiul Cluj Napoca” firmei SC Garden Center Grup SRL, valoarea cu care această firmă a câştigat această licitaţie a fost de 626.640 de lei, în situaţia în care municipalitatea estimase valoarea contractului la 885.240 de lei.
În urmă cu şase ani primăria clujeană a încheiat un contract cu SC Rosal Grup SRL şi S.C. Rasimo Impex SRL pentru cumpărarea şi plantarea a 500 de tei, 300 de mesteceni, 4.000 de fire de trandafir japonez, 2.000 bucăţi de iasomie, 5.000 de… ploaie de aur (nu este visul noctorn al primarului, ci un arbust denumit FORSYTHIA SUSPENSA care poate ajunge la o înălţime de 5 metri şi are flori galbene, n.red.) şi 300.000 de bucăţi de lemn câinesc. Toate acestea au fost, bineînţele, pe bani.
De asemenea, în anul 2007, primăria clujeană a mai făcut o serie de achiziţii pentru plantarea de arbori în centrul oraşului; însă de atunci şi până acum copacii s-au uscat.
Pe lângă achiziţiile de arbori şi arbuşti, administraţia locală a dat bani şi pe celebrele panseluţe. anul trecut primăria a cheltuit 130.000 de lei pentru florile ornamentale care vor fi plantate în special în sensurile giratorii, scuaruri, în ghivecele aşezate în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte străzi din zona centrală.
Probleme cu mascaţi la Mircurea Ciuc
Potrivit procurorilor DNA, viceprimarul din Miercurea Ciuc, Domokos Szoke a aprobat plata către firma Garden Center Group pentru lucrări pe o suprafaţă de 100 de ori mai mare decât cea reală.
„După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Respectivele centralizatoare conţineau şi articolul de deviz (…) pentru o suprafaţă de 184.500 metri pătraţi, în loc de 1.845 metri pătraţi, rezultând plăţi nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsă de 182.655 metri pătraţi”, se precizează în referat.
Sebastian Albescu