Cel mai mare hackthon la nivel mondial, NASA Space Apps Challenge, va fi organizat în premieră în România, la Cluj-Napoca pe 23-24 aprilie 2016. Competiţia se adresează unui public cu nivel de experienţă variat şi din diverse domenii: programatori, oameni de ştiinţă, profesori, tehnologi, artişti, designeri, ingineri, storytellers, studenţi sau antreprenori.
Temele competiţiei din 2016 trasate de NASA sunt Terra, Aeronautica, Tehnologia, Staţia Spaţială Internaţională, Călatorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit. Provocările din fiecare categorie se regăsesc pe site-ul competitiei la https://2016.spaceappschallenge.org/.
Participanţii îşi pot alege de aici o problema pe care doresc sa o rezolve în functie de domeniu, gradul de dificultate şi interese. De asemenea, participanţii selectează locaţia unde vor să participe la hackathon sau pot opta pentru mediul virtual. Înscrierile sunt în prezent deschise şi pentru evenimentul din Cluj-Napoca se fac la urmatorul link: https://2016.spaceappschallenge.org/locations/cluj-napoca-romania.
Evenimentul este orgnaizat la Cluj de Centrul de Antreprenoriat şi Inovatie Startup Transilvania.
Câştigătorii, invitaţi la o lansare NASA Pe 15 aprilie va avea loc evenimentul Data Bootcamp, al carui scop este de a-i familiariza pe participanti cu notiunea de hackathon, cu seturile de date şi unelte NASA, cu conceptele şi abilitatile de rezolvare a problemelor dar şi de a le oferi posibilitatea să interactioneze şi să se cunoasca mai bine. Dupa hackathon-ul care va dura 48 de ore (23-24 aprilie), juriul local va desemna maxim două proiecte ce vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului internaţional. Învingătorii (câştigători a cinci proiecte şi ai premiului People’s Choice Award) vor fi invitati la o lansare NASA.
Cel mai mare hackathon la nivel mondial De la inceputurile sale in 2012, International Space Apps Challenge a devenit cel mai mare hackathon (concurs de programare) la nivel mondial. In fiecare an mii de participanti din diverse domenii indiferent de nivelul de experienta, colaboreaza pentru a dezvolta solutii inovative, open-source, la probleme cu impact global, legate atat de explorarea spatiala cat si de nevoile sociale planetare, folosind seturi de date puse la dispozitia publicului de catre NASA. Solutiile rezultate variaza de la aplicatii mobile la jocuri, hardware si multe altele. Editia din 2015 a ajuns la aproape 14.000 de participanti din 62 de tari si 133 de orase din intreaga lume. La editia din acest an s-au inscris 193 de orase de pe intreg globul. La Cluj, partenerii Centrului de Antreprenoriat si inovatie Startup Transilvania sunt TechAcademy, SprintPoint Techcelerator si ClujHUB.
Mai multe informatii: https://2016.spaceappschallenge.org/
Centrul de Antreprenoriat si Inovatie Startup Transilvania este o platforma destinata educarii, informarii, colaborarii si networkingului, care are drept obiectiv dezvoltarea si finantarea noii generatii de proiecte antreprenoriale in regiunea Transilvaniei. TechAcademy este o initiativa educationalaa ClujHUB, a carei scop este organizarea de prezentari lunare pe teme tehnice, de conferinte si de workshop-uri dedicate profesionistilor din industria IT.
ClujHUB este mai mult decat un spatiu de coworking, este o comunitate gandita pentru antreprenori si liber profesionisti, cu scopul de a incuraja schimbul de idei creative si inovative.
Sprintpoint Techcelerator este un program intensiv de pre-accelerare, de opt saptamani, cu participare gratuita, care vizeaza startup-urile tech. Agentia Spatiala Romana (ROSA), este o institutie publica finantata integral din venituri proprii, functionȃnd conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 923/20.11.1995 si a actelor ulterioare in sistemul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice – Autoritatea Nationala Pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvolta Programul National Spatial si coordoneaza implementarea acestuia prin proiecte de cercetare si aplicatii spatiale, fiind autorizata sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare.
Sursă: Adevărul