După incendiul de la clubul Colectiv care s-a soldat cu 64 de morți și peste 180 de răniți, cu implicarea unor stări care s-au oferit să ne ajute și au preluat răniți, după ce s-a efectuat mai multe expertize de câte instituții și oameni de specialitate, premierul Dacian Cioloș și-a trimis el grupul de control pentru a face investigații. Raportul acestei instituții nu a fost prea favorabil nici lui Raed Arafat, secretar de stat, nici organismului pe care îl gestionează – Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). La rândul lui, domnul secretar de stat a dat o replică pe multe alte zeci de pagini și apoi s-a întâlnit cu primul ministru. Acesta a declarat: ”Nu mă gândesc la o demitere sau la o numire în acest context. Vrea să văd cum putem îmbunătăți sistemul, pentru că nu este vorbă doar de un om, ci de un sistem întreg, concluzie cu care nu putem să fim de acord.

Fiindcă evenimentele contemporane ce le comentez de multe ori le raportez la istorie, mă gândesc la acele spuse de Generalul Berthelot care în timpul Primul Război Mondial a condus grupul de ofițeri francezi care a instruit armata română: ”Românii se caracterizează printr-o admirabilă dezordine”.

Nu aș dori să afirm că astfel putem caracteriza activitatea DSU în noaptea tragediei; sincer m-a impresionat rapiditatea acțiunii desfășurate, dar disfuncții sau constatat în special în sistemul sanitar. Unii dintre cei arși au decedat din cauza unor infecții intraspitalicești, dar au murit persoane și la spitalele din străinătate. Nu ar trebui să uităm că la Spitalul de Arși din București este o cameră sterilă care a costat nu puțini bani, dar din motive birocratice nu au fost date în folosință. Această cameră ar fi fost utilă în momentul critic, și, probabil, mai sunt și alte deficiențe reale consemnate în raportul Corpului de Control al premierului. Cert este faptul că avem medici buni, nu degeaba sunt căutați în toată Europa. Rândurile mele au semnificația și a unui elogiu adus acestui corp de elită al României.

Voi încerca, în câteva cuvinte să schițez un portret al domnului Raed Arafat, palestinian, ai căror părinți – după câte știu – au domiciliat în Siria. A făcut medicină la Cluj fiind unul dintre cei mai buni studenți ai profesorului de chirurgie Kaufman de la Chirurgie 2. Adevărata știință nu cunoaște granițe rasiale, etnice sau religioase. L-am cunoscut și pe profesorul clujean care i-a fost conducător de doctorat. După terminarea facultății, a întemeiat la Târgu Mureș, cu sacrificii personale, punându-și autoturismul  propriu la dispoziție, un sistem de asigurare a asistenței de urgență, care apoi s-a generalizat în toată țara sub numele de SMURD. A acordat asistență și colegilor din Republica Moldova pentru a organiza și ei medicina de urgență.

Pentru o scurtă perioadă de timp a fost și Ministru al Sănătății. La investirea lui în această calitate, a jurat pe Coran și nu pe Biblie.

Când Băsescu din cauza unor divergențe cu privire la medicina de urgență împotriva lui, s-au declanșat manifestații antiprezidențiale în întreaga țară. Manifestanții au solicitat ca domnul Arafat să rămână în cazul echipei de conducere de la Ministerul Sănătății, dar nu este mai puțin adevărat că lumea era nemulțumită și de politica de austeritate a președintelui și a Guvernului de atunci. Protestele au durat luni de-a rândul în toată țara și au precedat demisia din funcție de premier a domnului Emil Boc.

A venit guvernul Ponta, Raed Arafat a fost șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, având gradul de secretar de stat. A rămas pe același post și când Dacian Cioloș a devenit prim-ministru. Putem spune că domnul Arafat s-a bucurat de un mare capital de încredere și simpatie din partea opiniei publice. Este o realitate de necontestat că dacă dai un telefon la 112 într-o problemă de sănătate, în cele mai multe cazuri, beneficiezi de o asistență sanitară calificată și într-un termen rezonabil.

Acum, în spațiul virtual, circulă tot felul de mesaje anti-Arafat. Într-un fel, frustrarea celor care au pierdut un membru al familiei sau care au suferit acte, dintre care unele nu se vor înlătura în întregime până la sfârșitul vieții, nu se poate înțelege. Nu se pot accepta minciuni grosolane, insulte grobiene care sunt conținute în unele din postările de pe Facebook.

Desigur, orice poziție la nivel înalt, (în politică, în organismele din stat și chiar în cultură – vezi cazul Nicolae Manolescu) erodează. Un proces similar firesc se întâmplă și cu domnul Arafat. În mod cert, la DSU nu toate lucrurile merg ca pe roate, dar cu siguranță, domnul Arafat este un personaj pozitiv în medicina românească. Chiar dacă într-un interval mediu sau mai lung nu va mai fi acolo, unde este în momentul de față, românii ar trebui să-i fie recunoscător pentru tot ce a făcut pentru ei.

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.