Corneliu Stoica, campion internaţional la tir-talere, a fost unul dintre cei chemaţi de Dan Iosif să-l apere cu arma în mână în seara de 22 decembrie 1989. În declaraţia dată la Parchet, Stoica a recunoscut că a tras şi a ucis oameni, iar pentru serviciile sale Dan Iosif l-a plătit a doua zi cu 600 de dolari, 1.200 mărci germane şi 5.000 de lei. Plata a fost făcută în fostul sediu al CC al PCR.
"Cine a tras în noi/ după 22" a fost una dintre lozincile scandate la toate mitingurile postdecembriste. Justiţia a pedepsit doar crimele comise în perioada 16-22 decembrie 1989, când au murit prin împuşcare 168 de persoane. Au fost condamnaţi şi executaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, iar câţiva lideri ai PCR şi ofiţeri de Miliţie, Securitate şi MApN au făcut puşcărie. Însă pentru cele peste 1.170 persoane ucise de gloanţe şi alte peste 2.000 rănite prin împuşcare după 22 decembrie 1989 nu a fost nimeni pedepsit. Justiţia încă nu a stabilit vinovaţii pentru acele crime deoarece anchetele făcute de echipa generalului magistrat Dan Voinea au fost stopate chiar înainte de finalizarea lor prin rechizitoriu de trimitere în judecată. Copiile documentelor din aceste dosare au ajuns însă în posesia Asociaţiei „21 Decembrie 1989", în urma deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, după ce liderul organizaţiei, Doru Mărieş, a stat de două ori câte 70 de zile în greva foamei. Printre documentele obţinute de Asociaţia „21 Decembrie 1989", România Liberă a descoperit declaraţiile fostului campion de tir Corneliu Stoica, zis „Nenei". Declaraţia acestuia decupează atât portretul celebrului revoluţionar Dan Iosif, cât şi o parte din acţiunile acestuia în perioada 21-23 decembrie 1989. Redăm câteva fragmente din declaraţia dată de Stoica procurorilor.
Primele rafale asupra CC au fost trase doar „pentru a crea panică"
Potrivit declaraţiei date la Parchet, în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, Corneliu Stoica a fost chemat la sediul CC al PCR de către prietenul său Dan Iosif, înarmat de acesta şi amplasat pe balcon pentru a ţine sub observaţie mişcările de trupe din Piaţa Palatului Regal. A deschis focul doar la ordinul lui Dan Iosif.
„În sediul CC m-am întâlnit cu Dan Iosif, care m-a dus într-o cameră la etajul 1 (…) A precizat că va fi război în CC şi că pistolul nu îmi este suficient. M-a întrebat dacă vreau armă automată sau de precizie şi, în urma alegerii mele, mi-a dat o puşcă semi-automată cu lunetă, calibru 7,62 mm. (…) După aproximativ două ore, am fost anunţat să merg pe balcon (etajul 1, CC al PCR – n.n). Ajuns acolo, am constatat că se trăgea asupra CC-ului dinspre Palat (colţul dinspre Biserica Kreţulescu, ultimul etaj). Arăt că se trăgea în rafale scurte (…) fără a lovi oameni sau în ferestre. Se trăgea numai în ziduri. (…) Am văzut că înapoia ferestrelor de unde se trăgea erau trăgători de elită, cu feţele acoperite. I-am făcut semn lui Dan pentru a deschide şi eu focul, dar acesta mi-a răspuns negativ, făcându-mi semn că totul este în regulă şi, mai târziu, recunoscând că acei oameni erau acolo tocmai pentru a crea panică, fiind instruiţi pentru a nu răni pe nimeni. După ce m-a asigurat că nu se va trage asupra noastră, mi-a zis să supraveghez din balcon piaţa, pentru a nu trage cineva în manifestanţi, cu specificaţia că dacă se întâmplă, să-l împuşc pe cel care trage. Până în jurul orei 18.00, s-a tras din Palatul Regal în rafale scurte, la intervale mari de timp, asupra clădirii CC al PCR. (…) În jurul orei 16.00, au apărut în piaţă primele TAB-uri ale Armatei, care s-au poziţionat cu frontul către Palat şi au deschis focul. Imediat am remarcat cum din Palat, atât de la ultimul etaj, cât şi de la etajul 1, s-a deschis foc în rafale scurte asupra TAB-urilor, trăgându-se succesiv de la diferite ferestre".
Citeşte mai multe pe România Liberă