De la an la an, zeci de persoane se înscriu pe liste, în speranţa că aceştia corespund cerinţelor şi pot să beneficieze de o locuinţă prin intermediul ANL.

 

Ce înseamnă acest program de locuinţe?

Programul de construcţii de locuinţe prin intermediul ANL (Agenţia Naţională pentru Locuinţe) se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Programul este destinat persoanelor care nu îşi permit să închirieze sau să cumpere un apartament de pe piaţa liberă. Clădirile de blocuri sunt construite prin ANL, iar apoi acestea sunt date Primăriei municipale, iar apoi sunt predate Primăriei.

 

Care sunt cerinţele în vederea obţinerii unei locuinţe?

În primul rând, un criteriu eliminatoriu are în vedere titularul cererii şi membrii familiei (şoţ/soţie, copii ai acestora sau alţi membrii întreţinuţi de titular). Aceştia trebuie să nu deţină, dar nici să nu fi deţinut, în trecut, vreo locuinţă sau orice fel de proprietate.

Alt criteriu eliminatoriu stipulează ca titularul să nu fi fost beneficiarul unei alte locuinţe pentru tineri destinată aceleiaşi localităţi în care a solicitat în trecut o altă locuinţă.

În fine, titularul (sau titularii) trebuie să îşi desfăşoare activitatea în acelaşi oraş în care solicită şi apartamentul.

Tuturor acestor criterii li se adaugă o serie de criterii de punctare. Se ia în considerare situaţia locativă a solicitantului (unde locuieşte acesta, dacă este chiriaş, de ce suprafaţă locuibilă dispune). Se mai ia în calcul şi starea civilă a solicitantului, dacă are copii, dacă mai locuieşte cu alte persoane. Sănătatea şi studiile finalizate sau şcolile de pregătire profesională, chiar şi situaţiile sociale (persoane care au fost evacuate din case naţionalizate, tineri care provin din casele de ocrotire specială, persoanele care au adoptat copii etc.) sunt de asemenea luate în considerare.

După stabilirea fiecărui punctaj în parte fiecărui solicitant, locuinţele destinate închirierii vor fi repartizate în limita stocului disponibil.

 

Pot chiriaşii să devină proprietari?

Locuinţele pentru tineri se pot cumpăra după o perioadă de închiriere de minim un an. Acest proces se va face prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale. Achiziţionarea se va mai putea face şi prin contractarea de credite ipotecare sau prin programul „Prima Casă”. Bineînţeles, se poate achita şi suma integrală a preţului final din surse proprii ale tinerilor cumpărători.

Preţul chiriilor nu depăşeşte suma de 415 de lei pe lună.

 

După astfel de apartamente se poate aştepta chiar şi un deceniu

O persoană care a solicitat un apartament ANL a declarat că primele acte depuse au fost în urmă cu nu mai puţin nouă ani de zile.

„Mi-am depus actele pentru un apartament prin 2007. Pe vremea aceea eram încă student, nu eram căsătorită şi nici nu aveam copii. Într-adevăr aveam salariul mai mare, peste medie. Mi s-a zis că din cauza acestui lucru nu pot să beneficiez prea curând de un apartament,” a spus aceasta.

 

Funcţionari ai Primăriei Cluj-Napoca, locatari ai blocurilor ANL

Acum doi ani se scria în presa locală cum că mai mulţi funcţionari ai Primăriei beneficiază de aceste apartamente.

Printre cei mai vechi chiriaşi, mai exact de prin anul 2003, se numără şi funcţionari ai Primăriei, fiind aceeaşi instuţie care repartizează locuinţele ANL către solictianţi. În presă apăreau nume precum Monica Pop, Adriana Munteanu, Carmen Flueraş, Iclodean Lazăr Cristian, Daniela Emanuela Simona, Alin Moldovan şi mulţi alţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.