Conf. dr. Doru Diculescu: ”La București nu vedeți pe nimeni fără plicul pus în față, dar în Ardeal se întâmplă rar chestia asta”
Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu dl. dr. conf. Doru Diculescu. Este medic ginecolog la Clinica Obstetrică-Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”. Acesta ne-a povestit despre cel mai mare conflict pe care l-a avut cu o pacientă, despre cât de solicitant este să fii medic ginecolog, dar şi cât de importantă este educaţia sexuală în rândul adolescenţilor. De asemenea, doctorul Diculescu a făcut şi o serie de observaţii despre corupţia din sistemul sanitar
Gazeta de Cluj: Pe internet aveți foarte multe recenzii bune. Vi s-a întâmplat vreodată să aveți probleme sau conflicte cu vreo pacientă?
Doru Diculescu: „Cea mai mare plângere a unei paciente la adresa mea și care a încercat cu orice chip să îmi facă rău, chiar și la modul fals. Șase ani a durat până am ieșit din urmărire penală. Chiar de ziua mea am primit o scrisoare unde mă anunțau că dosarul meu a plecat de la poliție la parchet. Am avut în penal două plângeri, dar nu am ajuns la judecată cu niciuna. Vă spun cât de fals se pot judeca lucrurile de către pacientă. Cea de-a doua o mers pe o minciună totală, pentru că probabil că eu fiind conferențiar s-a gândit că trebuie să am salariul mare și are ce să tragă de pe mine. Pacienta respectivă a venit numai o dată la mine la consultații la mijlocul sarcinii, și apoi eu am revăzut-o aici la sala de naștere. Venise să se interneze seara, iar a doua zi de dimineață am găsit-o cu fătul mort. Seara m-or sunat colegii de la spitalul Stanca să-mi spună că am o pacientă la naștere, numele ei îmi era total necunoscut. Le-am spus colegilor că nu mă simt obligat să vin la spital la 10 seara pentru o pacientă pe care am consultat-o o singură dată. Dânsa trecuse pe la mai mulți ginecologi până să vină la mine și i-am zis că dacă dorește să vină în continuare la mine să revină peste o lună, dar eu nu am mai revăzut-o niciodată. A venit în luna octombrie și mi-a spus că ea venise la început de august și nu m-a găsit. Într-adevăr am fost în vacanță, dar după data de 15 august eu am fost la spital. Din 15 august până în octombrie a tot avut timp să vină, dar nu a făcut-o. I-am reproșat la ecograf când i-am confirmat că fătul este mort, că dumneaei dacă nu am mai venit la mine, dânsa probabil că iar a schimbat 3-4 ginecologi diferiți, niciunul nu a putut să-și dea seama de un istoric al sarcinii, decât pe moment. Ea după ce a plecat din spital a depus plângere la colegiu și plângere în penal. Eu făcând un act caritabil că m-am dus la spital pentru ea în acea seară, nu am trecut-o în registru.”
În capitală, mulți medici nici nu se uită la pacient fără plicul în buzunar
D.D.: „Când am fost la București mi-au reproșat colegii că doamna mi-a dat bani și eu nu am putut nici măcar să o trec în registru? Mi-a stat pe limbă să le spun „voi aici la București nu vedeți pe nimeni fără plicul pus în față, dar în Ardeal se întâmplă rar chestia asta”. Noi suntem altfel față de cei din sud. Am auzit că acolo nici de portar nu treci fără un cartuș de țigări.
Am și uitat să le dau un exemplu celor din București, chiar cu câteva zile în urmă avusesem o urgență majoră unde a trebuit să fac o operație, am fost plin de sânge din cap până în picioare. Nu am primit nici măcar un mulțumesc și nici nu am avut nevoie, eu am fost fericit că am rezolvat cazul cu bine. Operez cu hainele pline de sânge fără să cer vreun leu pacientului și nu pot să fac un ecograf pe gratis?
Revenind la acea doamnă, la un moment dat cei de la poliție mi-au cerut copii după celelalte consultații pe care le-am făcut în clinică, dar eu nu am mai consultat-o pe acea doamnă, pentru că nu mai fusese deloc. Atunci ei au ajuns la concluzia că se poate ca ea să aibă dreptate pentru că era cuvântul meu împotriva cuvântului ei. Norocul meu a fost că soția mea găsise biletele de avion din vacanța din august pe e-mail și cu asta am putut dovedi când am plecat și când m-am întors. Am lăsat lucrurile să treacă și să fie ea audiată prima. O zis că o fost la mine la consultații la sfârșit de iulie și început de august. Când am urmat eu la audiere, le-am arătat pașaportul și biletele de avion și atunci cu asta am demontat toată povestea.”
Unele situații medicale nu se pot demonstra de medic, chiar dacă acesta este nevinovat
D.D.: „Până aici se poate ajunge cu unii pacienți. Dacă se întâmplă ceva cu fătul, medicul este de vină. Handicapul cerebral în 98% din cazuri ține de dezvoltarea din timpul sarcinii și nu există nicio modalitate de a o depista. Acuzația oamenilor este că o suferit de lipsă de oxigen și că, bineînțeles medicul este de vină. Acest lucru este foarte greu de dovedit. Un coleg s-a ales cu daună de 450.000 de euro pe un asemenea motiv, chiar dacă nu s-a putut dovedi vătămarea corporală din culpă, s-au legat de cu totul alte lucruri. Mi-am dat seama că așa funcționează la noi justiția când am stat de vorbă cu un fost judecător care mi-a spus că el vrea să se retragă din sistem din cauza presiunii Parchetului. Mi-e și greață când mă gândesc la ce mi-a zis fostul judecător când colegii lui îi spuneau „dă-i la acel om verdict de vinovat, că vrem asta etc.” Mi-a spus că cei care erau păgubiți s-au ales cu daunele de la spital, erau oamenii DNA-ului, folosiți de DNA în organizări de flagrante și pe care îi plăteau. Atunci Parchetul a zis că probabil trebuie să-i răsplătească.”
Gazeta de Cluj: Multe doamne sunt încântate de faptul că d-voastră răspundeți la telefon la orice oră. Este solicitant acest lucru?
D.D.: „Mi se întâmplă să mă sune doamne seara pe la 10 că le doare burta sau alte probleme de genul acesta. Asta nu e foarte firesc pentru că ne încarcă foarte mult sub toate aspectele, mai ales psihic. Din păcate nu putem avea „domnia” din vest să avem o secretară personală care să răspundă apelurilor sau să facă programări. Acolo dacă o pacientă are nevoie urgent să meargă la medic, se duce la urgență. La noi se merge direct la medic, și atunci numai când este vreo problemă. Nu contează că este sărbătoare, nu contează că e weekend, eu sunt sunat. Am fost în vacanța asta de după sesiunea studenților în străinătate, în luna februarie și o trebuit să răspund unei cliente foarte insistente pentru că nimeni nu se aștepta ca cineva să aibă concediu în luna februarie. În cele din urmă am răspuns mai mult prin mesaje pentru că era mai ieftin.
Nu este un aspect firesc, dar la noi se întâmplă. Un coleg de-al meu a făcut cuiva fișa medicală în și a trecut toate numerele de telefon și adresele de e-mail ale medicilor care lucrează la cabinet, dar a fost prea târziu să-l atenționez. Nici nu mai aștept explicații de unde au oamenii numărul meu, pentru că sunt unele doamne care sună și spun că au numărul meu de la X și Y, oameni de care nu am auzit niciodată.”
Gazeta de Cluj: Ce părere aveți despre protestele anti-avort care au avut loc în fața spitalului anul trecut?
D.D.: „Una dintre persoanele care a stat foarte mult acolo la proteste, chiar și după proteste, am înțeles că le făcea pe unele paciente să plângă. Se pare că a fost într-o fază a vieții ei când a fost rezident la neonatologie, specializată pe nou-născuți și probabil că aparținea și unei religii. Stătea și urmărea pacientele care intrau și cumva cred că surprindea și discuții despre întreruperile de sarcină și le ținea morală de le făcea să plângă. Eu am colegi care nu fac întreruperi de sarcină din motive religioase. Dar dacă toți am merge pe același motiv ne-am întoarce pe vremea lui Ceaușescu. Avortul nu va fi legal, dar femeile vor încerca să-și provoace singure avort și atunci viețile lor sunt puse în pericol. Per ansamblu s-a redus foarte mult numărul de avorturi. După anii ’90 când s-a dat liber la avorturi s-a ajuns să fie câte 14-15 avorturi la cerere pe zi. Acum sunt zile și fără niciun avort la cerere, zile în care sunt 1-2 avorturi la cerere.”
Gazeta de Cluj: V-a împiedicat vreodată sistemul sanitar să consultați sau tratați vreo pacientă? Poate sunt probleme cu cardul de sănătate, sau poate nu a avut bani etc.?
D.D.: „Pe mine din punct de vedere personal nu mă împiedică. Sistemul acesta numit Atlasmed e foarte limitant. Fiecare pacient are alocat câte 15 minute pe consultație. Dintr-un anumit punct de vedere au dreptate cei care au gândit sistemul pentru că e vorba și de calitatea consultului și că trebuie să aloci măcar 15 minute unui om. Însă totul este relativ și oamenii nu sunt mașini. Fiecare au „piese” diferite. Dacă vine o pacientă cu o scurgere mai neobișnuită, nu ai nevoie de 15 minute, îți ajunge un minut. Doar că nu pot să trec următoarea pacientă în registru până nu trec cele 15 minute.”
Gazeta de Cluj: Este solicitant să vă împărțiți timpul între facultate și spital?
D.D.: „Este foarte solicitant, pentru că de-o parte ai de-a face cu studenții care fac practică în spital, dar și pacienții. Activitatea de bază de aici de la noi este de medic universitar. Acesta este activitatea de bază, contractul de bază și plata de bază. Partea clinică e cea cu consecințe penale, din păcate. Atunci tot timpul este această „concurență” între cursuri și clinică pe care trebuie să le împart. Uneori e dificil. Se pare ca în orașele universitare să ajungă medici numai universitari. Noi în clinică la ora actuală avem un singur medic care nu are de a face cu universitatea. Pe lângă faptul că sunt mulți studenți, nu toate clinicile sunt mari, nu au saloane mari. Alt conflict este că pacienții au voie să refuze studenții și chiar și rezidenții la examinare. Nu se întâmplă foarte des, dar e deranjant. Numai că pacienții trebuie să se gândească că peste 10 ani acel rezident poate să ajungă un medic de excepție și să cadă la mâna acestuia.
Tot încercăm să ne ultraorganizăm, să introducem tot felul de sisteme informatice. Uităm ceea ce este nevoie de bază, adică banii aceia de 5,5% să nu se ducă la bugetul general al țării, să se ducă numai la sănătate, pentru că atunci nu ar mai fi probleme. Ai probleme de sănătate, aceștia ți-s banii. Toți banii ajung în aceleași sac și niciodată pentru sănătate nu sunt alocați suficient.”
Dr. Diculescu ne-a povestit ce mici și ce nedrepte erau salariile in urmă cu mai mult de un deceniu
D.D.:„În anul 2000 eram șef de lucrări și medic primar și aveam salariu de un milion de la universitate, norocul meu era că aveam și de la spital jumătate de normă. Aveam un milion salariu și 50.000 impozit, că doar atâta mi se reținea, iar un medic rezident clinic avea 1.600.000 (bani vechi). Sunt șef de lucrări, am lucrat ca preparator, asistent universitar și șef de lucrări. Mi-am terminat specializarea, mi-am terminat rezidențiatul și aveam salariu mai mic decât a unuia care de-abia își făcea specializarea. După ia s-a reglementat. În anul următor s-a dublat la două milioane, iar după aceea a tot crescut.
Sunt inegalități sub alt aspect. Inegalități erau și în perioada lui Ceaușescu. Portarul avea salariu la fel ca medicul primar. Dacă medicul primar avea 4.000 de lei, atât avea și portarul. Acum e invers, portarul abia trăiește, iar medicul are salariu net mai mult.
Mi se pare nedrept ceea ce se întâmplă în justiție, cu salariile magistraților. Le dai un venit mare ca să nu fie coruptibili. Îi acuzi pe medici de corupție, atunci de ce nu au și medicii venituri la fel de mari? Atunci poți să îi acuzi de corupție.
În urmă cu câțiva ani a venit o doamnă cu fiica sa de 16 ani la mine care era însărcinată în luna a 5-a. Mi-a spus că îmi dă oricât numai să o rezolv. I-am zis că eu nu fac întrerupere de sarcină așa avansată, numai dacă îmi acoperă tot salariul până la pensie și pensia de după. Poate doar așa mi-aș asuma un risc atât de mare. Ea se gândise să-mi ofere 100 de euro, iar eu i-am spus că dacă rămân fără loc de muncă, suta ei de euro nu mă mângâie pe cap.”
Gazeta de Cluj: Credeți ca este încurajată educația sexuală la copii și adolescenți?
D.D. :Eu am vorbit cu fiica mea când ea avea 15 ani despre treaba asta. Am fost surprins de câte informații avea. Știa multe lucruri, dar a fost surprinsă când i-am spus că dacă faci sex prea devreme în viață sunt șanse foarte mari să dezvolți cancer de col uterin. Pentru că nu știi peste cine dai, tinzi să schimbi partenerul, pentru că la o vârstă fragedă, un adolescent nu se gândește că stă prea mult cu un partener. Tocmai de asta sexul precoce nu este încurajat. Copiii primesc tot felul de informații , uneori suficient de corecte, alteori foarte insuficient. Eu personal sunt speriat de nașteri de fete de 12-13 ani. Nu sunt multe, dar am întâlnit astfel de cazuri.
- Nota redactiei: Înainte de închiderea ediției, Doru Constantin Diculescu Mihai a trimis următoarea notă prin intermediul avocatei Ionela Cătineanu: ”Notificare prin care vă aduc la cunoștință că nu aveți acordul meu pentru publicarea în ziarul Gazeta de Cluj a înregistrării discuției purtate de Andreea Lagy cu subsemnatul în data de 13.04.2016 în incinta Clinicii de Ginecologie Dominic Stanca din Cluj Napoca. La momentul discuției am solicitat să nu fiu înregistrat astfel că nu aveți acordul meu nici pentru publicarea materialului și nici pentru publicarea numelui meu în ziarul Gazeta de Cluj. În situația în care nu veți da curs prezentei mele notificări o să vă acționez în judecată” Doru Constantin Diculescu Mihai.
[…] Citeste si, dezvăluirile inedite despre coruptia din sistemul sanitar romanesc, facute de un reput… […]
Felicitari dle conf. dr. Doru Diculescu, un om deosebit, pentru curajul de a vorbi despre astfel de lucruri. Ar trebui sa se termine si la noi odata si odata cu coruptia asta si spaga din sistemul sanitar. Toata lumea stie ca fara pile sau bani nu te baga nimeni in seama. … Elita societatii romanesti
Elitele trebuiesc platite, nu batjocorite ca in Romania. Recunostinta si multumirile nu-ti asigura mancarea sau rechizitele copiilor de la scoala. Si poate domnul conferentiar a ajuns la un salar decent, dar un medic specialist, fara a fi cadru universitar chiar are salariul mai mic decat portarul sau electricianul din spital.
nu exagerati ca medicii au salarii si lucreaza 3 ore pe zi tot timpul stau cu mina intinsa la bolnavi daca nu le dai este jale si acest medic mai bine tacea ca stie multa lume multe femei ce comportament are ….
De ce nu rogi tu pe cineva sa-ti scrie mesajele, in limba romana?
O persoana deosebita, un doctor exceptional! Mult respect domnului doctor!
Îl cunosc de 20 ani. Nota 10!!!
O poveste lunga si dezlanata ! N-am inteles care-i treaba cu notificarea -cine-i Andreea Lagy? Ea e „Gazeta de Cluj”? Atunci de ce ati publicat convorbirea?
Convorbirea este transcrisă. Nu au fost publicate înregistrările.
Nu am facut nici o referire la coruptia din sistemul medical sau juridic. Titlul este o fabulatie. Am spus ziarului ca barfele nu-si au locul intr-un ziar, genul am auzit, mi s-a spus, etc. Mi s-a speculat sinceritatea mea obisnuita si intr-un moment de slabiciune am povestit despre niste necazuri avute in viata mea profesionala. Nu am dorit sa acuz pe nimeni, doar pe acea pacienta. A fost doar un raspuns la un „of” de-al meu de acum 10 ani, cind mi s-a adus o jignire. Am precizat de la bun inceput ca e o discutie privata pe care nu doresc sa o inregistreze, ulterior mi s-a cerut acordul pentru publicare, pe care l-am refuzat in scris, iar ei totusi au publicat-cam ce fel de etica profesionala are gazeta asta?
buna asta. tot pacientii sunt vinovati. vai, vai, vai ce pacienti nemernici aveti domnule doctor. apropo, fumati?
Nu, nu mai fumez
Sincerele mele felicitari ca ati reusit sa va lasati. Stiti de ce vam intrebat? Pentru ca eram curios cam cati nemernici de pacienti, asa cum a fost sotia mea, vau dat vreodata un cartus de tigari? Sau alea se dau doar la portari mai nou? Stimate domnule doctor, nimeni nu va contesta profesionalismul dar vazand cum incercati acum sa aruncati mata moarta pacientilor si jurnalistilor ma simt profund dezamagit. Ca toti luati spaga stim deja, nu era nevoie sa citim gazeta de cluj, dar va afundati singur cu aceasta atitudine domnule doctor. Fiti barbat ca ma indoiesc ca cineva va urmarit pe ascuns sa va inregistreze.
Pacientul nesuferit, fiti barbat si invatati putina gramatica. Nu de alta, dar cine va poate lua in serios cand scrieti asa, asa ca comentariul dvs. nu are nici cea mai mica greutate. Denota doar cata atentie alocati lucrurilor importante, deci nu ii de mirare ca scrieti despre un cartus de tigari. Bravo! (un ironic bravo, in cazul in care nu va prindeti). Si simplul fapt ca dvs va indoiti de un lucru, nu inseamna ca il face mai putin adevarat.
Pacientule nesuferit, tu vorbesti despre a fi barbat si nu ai curajul sa-ti scrii numele? Ce-i drept, foarte potrivit pseudonumul
Un medic de exceptie, un om minunat, familia mea ii datorează fericirea de a avea doi copii sanatosi. Va multumim domnule Diculescu!!! Respect!!!
Îl susțin pe domnul doctor pt mine a făcut minuni ma ajutat enorm pe perioada sarcini iar cand sa nasc a venit de acasă sâmbătă noaptea la ora 4 fără sa aștepte ceva in schimb .Asta numesc eu profesionalism ,este un om care își iubește meseria nu ca și alți din sistem care lucrează dupa grosimea plicului sa vă fie rușine celor care vorbesc fără sa știe doar pt ca o nebuna nu știe sa aibă grija de ea .II multumesc domnului doctor pt tot ceea ce a făcut pt mine .
Domnul conferențiar, este un doctor de excepție care a monitorizat sute, poate chiar mii de paciente însărcinate, le a acordat asistenta medicala indiferent de statutul lor social sau economic, este un chirurg de excepție, datorita profesionalismului și experienței dansului am 2 copii minunați și mama în viata, fiind diagnosticata la timp. Ii sunt recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru noi. MULT RESPECT domnule Conferențiar!!!
Domnul doctor este in primul rand un OM de exceptie si un profesionist dedicat. Cu ajutorul lui am o familie fericita. Ii admir puterea de munca, sufletul cald si dedicatia. Multumesc !
Unde aveti cabinet particular?
Domnul conferential este cel mai bun medic din cluj,un adevarat professional,eu am nascut toate Trei fetele cu dansul. Pe aceasta cale vreau sa I multumesc si ma rog pentru dansul si familia dansului. Lasati invidia si recunoasteti adevaratele valori. Daca dansul a dorit sa discute cu ziarul respectiv bine a facut ,pana la urma dragi romani democratia de dreptul sa spui ce gandesti. Multa putere si forta de lucru domnului Dr. Dragi mamici Il recomand pe dl Dr cu mare drag si incredere deplina.
Dezvaluire inedita este faptul ca in Bucuresti medicii iau plicul iar la Cluj medicii il refuza!!! Dar e si hilara nu numai inedita! Oricum pe pacienti acest inedit nu ii opreste din numaratul banilor de pus in plic! Probabil suferiti de un complex de inferioritate care a refulat in aceasta afirmatie! Dar ar fi bine ca in loc sa va preocupe problema plicului din alte parti- care e ACEEASI in toata tara la nord si sud si vest si est- sa va preocupe problema constiintei dvs. ca mijlocitor in avorturi. E mult mai grava decat plicul.
Felicitari pentru profesionalism si omenie !!! M-ati operat in toamna anului 2012 si ma simt fb. Ma gandesc ca ar trebui sa va spun ca aveam programarea la operatie la Dvs. si cineva m-a informat sa am grija ca va mor pacientele pe capete. Ma bucur ca nu am dat asultare si datorita Dvs. azi traiesc!!! MULTUMESC MULT !!! Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere de munca!!!