Furnizorii de energie care nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi pentru 2015 vor trebui să cumpere respectivele CV la un preţ de patru ori mai mare decât cel din piaţă, respectiv 110 de euro faţă de 30 de euro, potrivit legii 220/2008, cu modificările ulterioare. Astfel, nume sonore precum Energy Holding, Energy Distribution Services, Romenergy Industry, RAAN, Complexul Energetic Hunedoara sau Arelco Power vor trebui să scoată din buzunar zeci de milioane de euro pentru a-şi îndeplini obligaţiile asumate prin lege. Potrivit economica.ro, sumele vor fi colectate de OPCOM, operatorul pieţei de energie din România, şi virate către Administraţia Fondului pentru Mediu, pentru susţinerea investiţiilor în energia regenerabilă. Astfel, Mediul are de încasat, în acest an, 30 de milioane de euro în contul acestor datorii.

În cazul în care furnizorii nu vor cumpăra cota de certificate verzi riscă, in extremis, ca ANRE să le suspende licenţa de furnizare de energie electrică.

Potrivit listei furnizorilor care nu şi-au îndeplinit cota de achiziţie de CV, publicată, de asemenea, de ANRE, sunt 49 de restanţieri la plata CV-urilor, cu un total de plată de 30,25 de milioane de euro. De departe, cea mai mare sumă o are de plătit Romenergy Industry. Această firmă nu a cumpărat în 2015, deşi avea obligaţia să o facă, 84.422 de CV şi va trebui să achite pentru acestea 9,3 milioane de euro. Firma îi aparţine omului de afaceri din Alba Iulia Aurelian Oroş, căreia Electrica Transilvania Nord i-a reziliat recent contractul de distribuţie, pentru că Romenergy are datorii către el. Patronul Romenergy Industry recunoaşte situaţia şi a declarat că fima va renunţa cu totul să mai furnizeze energie electrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.