Noua mină care s-a deschis la Salina Turda este Mina Ghizela în care sunt păstrate urme ale lucrărilor de deschidere a unei exploatări de tip trapezoidal.

Turiștii pot păși pe cristale de sare și pot admira stalactitele înclinate și depunerile de cristale cubice.

Mina era amintită doar în hârtii, mai precis în pliantele oferite la intrare împreună cu biletele, iar frumusețea ei putea fi admirată doar în acele poze sau pe internet.

Mina-Ghisela-5-1024x680

„Turistii pot vedea făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare și organizarea abatajului pentru o amplasare optimă a tăietorilor de sare în mină.
Mina Ghizela a fost proiectată în același sistem ca și mina Rudolf, însă, în urma închiderii exploatării sării în anul 1932, a rămas în stadiul de lucrări de pregătire a exploatării.
Spectacolul pe care îl oferă mina este completat de depuneri unice de sare stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice.” (Tudor Bodea, șef serviciu turism la Salina Turda)

Mina-Ghisela-3-1024x460

Intrarea ]n min[ se va face exclusiv pe scări. Accesul turistilor în mina Ghizela se va face de două ori pe zi, la ora 11 și la ora 14 prin achitarea a 10 lei, suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 15 persoane însoțite de ghid.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.