O analiză a Human Rights Watch arată că după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, Occidentul încearcă să blocheze influenţa Rusiei în Balcani. Iar liderii autocraţi ai ţărilor balcanice sunt într-un fel toleraţi în abuzurile lor, tocmai pentru ca Occidentul să aiba cu cine comunica. Multe din abuzurile acestor şefi de state sunt imense şi nu au limite. Iar datorită mijloacelor de comunicaţii actuale, populaţia acestor state este în marea majoritate informată. Ceea ce face ca credibilitatea Occidentului în faţa populaţiilor din Balcani să scadă. Este un alt aspect al liderilor europeni pentru care nu au fost pregătiţi şi nu au anticipat o astfel de provocare.

Liderii ţărilor din Balcani susţin toţi aderarea la NATO şi UE dar pe departe nu respectă legile democratice în ţările lor. Fiecare doreşte să-şi menţină controlul asupra presei, sunt toţi în legături strânse cu oligarhii din ţară cărora le datorează susţinerea financiară în alegeri. Iar justiţia le aparţine în întregime. Este exact ca la Cluj, în Ardeal şi Banat. La Cluj, de 26 de ani se întâmplă ceea ce eu, noi, vorbesc de întreaga mea generaţie, nu ne-am imaginat că se poate întâmpla. Tragedia este că îi conosc pe toţi multimilionarii din oraş, nişte nulităţi, care au participat (în prezent şi mai abitir), la alegerile primarilor, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi judeţeni. Absolut toţi sunt în legături între ei, afacerile lor, chiar şi în înrudirile între familiile lor. Toţi, dar absolut toţi, sunt în relaţii strânse cu interlopii din oraş. Relaţiile se manifestă pe faţă, fără reţineri, fără perdea. Discrepanţele de pregătire (doar pe hârtie şi în societate, niciodată nu am crezut în calibrul profesional de talie europeană/occidentală a nici unuia dintre “mahării” clujeni), diferenţele sunt totuşi atât de evidente încât mă întreb dacă acestor “personalităţi” ale Clujului nu le este ruşine ? Răspunsul vine direct de la ei, lideri de partide, cadre universitare, academicieini, majoritatea foşti securişti şi/sau colaboratori ai securităţii comuniste, toţi mediocrii şi aroganţi, care nu ar corespunde nici unui post echivalent din Occident: “Nu. Nu ne este ruşine” răspund ei în cor. “Aşa suntem noi, românii“. Fals. Eu şi zecile de mii de clujeni cu completarea studiilor şi stabiliţi în Occident, suntem tot români. Am crescut şi am fost educaţi în Cluj. Deci vrem să ne distanţăm de apartenenţa noastră comună cu lipiturile oportuniste actualmente “granzii” oraşului Cluj. Aroganţa lor vine de la ceea ce au învăţat de-o viaţă de la cei din jurul lor, nişte brute de ţărani oportunişti. Clujul însă nu le aparţine, nici lor, nici copiilor lor. Sfătuiam cu caţiva ani în urmă, în aceeastă publicaţie, că toţi cei care ne-au alungat din oraşul nostru “să contempleze acum EI la plecarea LOR din oraşul de pe Someş”. Îmi menţin sfatul şi în prezent. Este vizibil de la o poştă că nu aparţin Clujului:”They do not belong in here”, spuneam unor străini care ne vizitau oraşul. Am fost asaltat cu întrebări: “şi unde să mergem ?“  Deci marii mahări, cu titluri pompoase de doctori şi alte mediocrităţi, ajunşi notorii în Cluj, sunt conştienţi că nu aparţin locului. “Înapoi la sate.

De acolo aţi venit, acolo să vă întoarceţi. L-aţi creat şi preaslăvit pe Ceauşescu, ne-aţi alungat pe noi, anti ceauşişti şi anti comunişti, ca să ne balcanizaţi oraşul. Clujul a fost şi va fi în viitor un oraş cu o populaţie şi o istorie eminamente Central Europeana”. Acesta este mereu răspunsul meu, al generaţiei mele.

Balcanii ramân în continuare un punct vulnerabil al Uniunii Europene, al Occidentului. Croaţia a aderat la UE iar Serbia a devenit candidată cu statutul de membru. Însă Serbia nu a renunţat la legăturile “frăţeşti” cu Rusia având un statut special şi în domeniul militar cu Moscova (N. B. Recent s-a semnat un important contract de livrare de armament de ultimă generaţie, între Moscova şi Belgrad). Albania, Macedonia şi Muntenegru au devenit candidate ale UE. Deşi nu este recunoscută de cinci state membre UE,  Kosovo are un acord de asociere cu UE. Pe linie militară, Albania şi Croaţia sunt membre NATO din 2009, iar în decembrie, 2015, Muntenegru a fost invitată să se alăture NATO. Serbia a semnat un parteneriat cu NATO în 2016.

Problema cea mare în toate aceste ţări balcanice, ca şi în România, este CORUPŢIA. Iar tolerarea de către Occident a guverărilor autocrate poate avea efect negativ pe termen mediu şi lung în toţi Balcanii. Situaţie în care pierderile Occidentului pot fi imense.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.