Dezvăluire ziaristului Tolontan de la Gazeta Sporturilor, care face investigații nu numai în domeniul sportului au provocat multă vâlvă și au alarmat o țară întreagă. De altfel, datorită descoperirilor domnului Tolontan, un ministru se găsește în penitenciar și cine mai știe ce o să mai găsească talentatul ziarist. Acesta a afirmat că firma Hexi Pharma livrează la aproximativ 300 de spitale dezinfectanți la un preț de șapte ori mai mare decât prețul de piață. Mecanismul este simplu.

 

Materia primă achiziționată din China și Germania este diluată de zece ori mai mult decât trebuie în produsele care sunt destinate unităților sanitare. În felul acesta, dezinfectantul ar fi lipsit de eficiență și inevitabil din această cauză se declanșează infecții intraspitalicești. În acest context, ar trebui să amintim că cel puțin trei persoane din cele care au suferit arsuri la clubul Colectiv. Aceștia au murit nu din cauza rănilor, ci datorită condițiilor de igienă precară dintr-unul din spitale.

Mi se pare o situație gravă și nu întâmplător s-a sesizat din oficiu Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde noul procuror general, Augustin Lazăr și-a intrat în atribuții.

Și acum, câteva cuvinte despre nivelul igienic din spitalele românești care, în ultima vreme, datorită vârstei și a stării sănătății care nu este tocmai impecabilă, le-am frecventat destul de des.

Deci, în această analiză pornesc de la propriile constatări și nu din ceea ce se spune din presa scrisă sau audiovizuală.

Spitalele din Cluj sunt mai vechi decât Primul Război Mondial, excepție fiind Clinica Medicală II care s-a edificat în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial și de Spitalul Clujana care s-a construit mai recent. Așa fiind, condițiile hoteliere nu au cum să fie excelente. Poate că în următorii ani se va edifica Spitalul de Urgență, cel care de multă vreme este așteptat nu numai de clujeni.

După 1989 s-au făcut lucrări importante de amenajare la multe clinici vechi, așa că saloanele arată mai bine, unele au chiar grupuri sanitare proprii la fiecare salon, dar și acolo trebuie utilizați dezinfectanți de calitate. Lăcomia furnizorilor de produse antiseptice trebuie totuși temperată, deoarece de aceea funcționează autoritățile de stat, implicit cele sanitare.

Am aflat cu stupoare că în România nu există un laborator de specialitate autorizat, care să verifice calitatea dezinfectanților. Acum se amenajează două laboratoare, care vor putea face aceste analize.

Pentru această situație care durează de aproximativ un sfert de secol nu poate fi acuzat exclusiv actualul Ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, clujeanul nostru, care înainte a funcționat ca manager la Institutul Oncologic.

Recent s-au făcut analize de laborator cu dotările ce le avem și s-a constatat că numai 5% din probele  examinate nu era conforme cu exigențele. Nu mă pricep nici la chimie și nici la medicină, dar mi se pare evident că s-a obținut rezultate rezonabile care nu ies din comun.

Poporul român, ca oricare altul, este unul și cu părți bune și cu altele mai puțin bune. Cu igiena, din păcate, nu stăm prea bine, ceea ce i-au făcut pe unii dintre concetățenii noștri să spună ”Valah puturoși sau împuțiți”. Această caracterizare, din fericire, nu poate fi generalizată și este suficient să ne amintim cum mergeau la biserică țăranii în zilele de duminică și sărbători. Cămășile bărbătești erau imaculate de albe, cum altfel se prezentau și femeile.

Disfuncțiile de igienă personală s-au datorat și faptului că multe sate se prezentau într-o stare deplorabilă, mai ales în zonele sărace.

Apoi nu se poate omite faptul că există mentalitatea multor români există tendința să tergiverseze rezolvarea problemelor, exprimată de doi mari scriitori români prin două sintagme ”suntem cum suntem și tare îmi este frică că tot așa o să rămânem”, iar o altă exprimare care a rămas de actualitate este conținută în expresia ”mergi lucrurile și mai încet”, deși în străinătate, românii sunt harnici și eficienți”. În timpul comunismului se spunea: ”ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”. Paradoxal, această situație se grefează pe un spirit universal de bârfă:  toți românii sunt răi și proști, statul trebuie să le rezolve în exclusivitate necazurile, deci este o mare plăcere să comentăm negativ fenomenele social, politice și economice, în permanență cu anumită voluptate.

achimas cadariu

Se va rezolva cumva și problema dezinfectanților, mai ales că acum au intervenit și organele penale. Igiena în așezămintele sanitare trebuie îmbunătățită și verificată continuu, așa că semnalul dat de domnul Tolontan a fost util, chiar dacă unele date semnalate de acesta, se pare că au fost exagerate.

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.