A fost o perioadă bună de timp în care presa din România era condusă de străini, majoritatea evrei. Aparent, de-a lungul timpului, încetul cu încetul au început să dispară, constatând poate că nu e destul de profitabil şi nu reuşeşte să să se ridice la aşteptările lor.
Sunt mulţi redactori, moderatori şi regizori TV români, dar multe cazuri sunt încă trunchiate după “moda” publicaţiilor străine.
Nu este ceva neaparat greşit în faptul că marile trusturi au fost deţinute cândva de străini, ci este greşit faptul că foloseam expresia “presă românască”. Termenii corecţi care ar trebui să se folosească în acest caz ar fi “Presa din România.”
Dragonul cu –prea multe- capete, Ringier
Michael Ringier şi soţia sa, Ellen Ringier deţin cea mai mare grup media din Elveţia. A fost înfiinţat în anul 1833, iar în anul 2009, compania avea 7.000 de angajaţi în ţări precum Croaţia, China, Germania, Serbia, Slovacia, Ungaria, Vietnam şi, bineînţeles, România. Trustul are peste 120 de ziare şi reviste în ţările menţionate, deţine numeroase acţiuni la staţii TV şi radio, şi mai deţine, de asemenea, şi 11 tipografii.
În iulie 2010, compania Axel Springer AG s-a aliat cu Ringier şi au înfiinţat Ringier Axel Springer Media AG, în urma rezultatului deciziei de fuzionare a operaţiunilor pe care cele două grupuri media le deţin în Europa de Est. În 2008, cifra de afaceri se ridica la aproape un miliard de euro!
Fostul director general al Ringier Romania a fost un evreu pe nume Marius Hagger. Interesant este faptul că numele său de familie de origine evreiasca înseamnă “uitat, laş sau străin.” În prezent, directorul este Vivianda Mihăilă.
În România, compania deţine publicaţiile “100 cele mai bune companii pentru care sa lucrezi”, „100 femei de succes”, „300 cei mai bogaţi romani”, „Bolero”, „Bravo”, „Bravo Girl”, “Capital”, „Compact Bucureşti”, „Evenimentul Zilei”, „Evenimentul Zilei de Duminică”, „Evenimentul Zilei – ghid TV”, „Libertatea”, „Libertatea de Duminică”, „Libertatea Integrame”, „Libertatea pentru femei”, „Libertatea pentru femei – Horoscop”, „Libertatea pentru femei – Reţete”, „Libertatea pentru femei – Totul pentru mama mea”, „Libertatea Special Sănătate”, „Libertatea – Supliment Weekend”, „Lumea Femeilor”, „Lumea femeilor Style”, „TV Mania”, „TV Satelit”, „Unica” şi „Unica Wedding”.
Revenind la Libertatea – ciudat este faptul că pe data de 21 Ianuarie 2009, ziarul Libertatea a fost oferit pe gratis la orice chioşc din ţară. Care era motivul? “20 de ani de Libertatea.” Cu siguranţă nu erau 20 de ani de atunci, având in vedere că în 1989 funcţiona regimul comunist, iar pe atunci erau publicaţii ca România Liberă, România Tineretului, Scânteia sau Flacăra. Motivul adevărat a fost că ziarul se voia la cât mai multă lume, aproape “băgat pe gât.”
Trustul Hearst
William Randolph Hearst a trăit între anii 1863 şi 1951, şi a fost un evreu de origine americană. El a construit cel mai mare lanţ de ziare, iar metodele acestuia au influenţat profund jurnalismul american. A intrat în lumea presei în 1887 după ce a preluat controlul “The San Francisco Examiner” de la tatăl său. Mai târziu, de-a lungul timpului, s-a extins prin reviste iar în cele din urmă a creat cel mai mare business de reviste şi ziare din toată lumea.
În România se numeşte „Sanoma Hearst România SRL”, iar fostul director general a fost o evreica pe nume Elisabeth Loesberg. Momentan, trustul este condus de Florentina Păună. Publicaţiile de la noi din ţară sunt reviste, precum “Beau Monde”, „Bucătăria de azi”, „Casa şi grădina”, „Cosmopolitan”, „Femeia”, „Femeia de azi”, „FHM”, „Mami”, „Mămica de azi”, „Marie Claire”, „Naţional Geographic”, „Sănătatea de azi” şi „Story”.
Cea mai grea dintre toate, Central European Media Enterprises
Este compania mamă a bine-cunoscutului canal ProTV, iar unul dintre fondatori este Ronald Lauder, iar în urmă cu aproximativ doi ani, ocupa funcţia de Director Non-executiv.
A contribuit la înfiinţarea televiziunilor independente din Europa Centrală şi de Est, iar TV Nova în Cehia a fost prima lansată. În 1995, Lauder împreună cu Adrian Sârbu, a lansat ProTV. În august 2013, Adrian Sârbu a demisionat din funcţia de preşedinte şi CEO al Central European Media Enterprises, poziţie pe care o ocupa din 2009.
Ronald Lauder este fiul faimoasei Estée Lauder, femeie de afaceri americană. A fost prima femeie magnat din domeniul cosmeticii. În 1998, publicaţia Time a considerat-o singura femeie dintre cele mai mari personalităţi din lumea afacerilor din secolul XX. În prezent, un mare brand de cosmetice din lume îi poartă numele.
Posturile de televiziune deţinute de trust sunt “Acasă TV”, “MTV România”, “Pro Cinema”, “Pro TV”, “Pro TV Internaţional”şi “Sport.Ro”
Stăpânul „Kohlberg Kravis Roberts”
Acesta se extinde în toată lumea, în special în SUA şi Europa. Fondatorii Jerome Kohlberg, Henry Kravis şi George R. Roberts sunt, evrei, iar aceştia au deţinut ProSiebenSat.1 Media AG şi SBS Broadcasting Group. În iulie 2007, ProSiebenSat1 a semnat preluarea SBS Broadcasting, creandu-se astfel al doilea mare grup de televiziune din Uniunea Europeană.
În decembrie 2013 SBS Broadcasting Media SRL a fost preluată de către compania română Graffiti Red. Aceştia deţin România TV, Prima TV (care este transmis şi în Moldova), Kiss TV (se numea înainte de noiembrie 2006 TV K Lumea) şi posturile de radio: România FM, Kiss FM (înainte se numea Radio Contact, disponibil, de asemenea, în Republica Moldova), Magic FM, One FM.
Jerome Kohlberg a trait între anii 1925 şi 2015 şi a fost om de afaceri American şi fondatorul marii companii Kohlberg Kravis Roberts, iar mai târziu Kohlberg & Company. A fost listat în ediţia din 2008 a revistei Forbes în Topul miliardarilor, clasându-se pe locul 78 printre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 1,5 miliarde de dolari.
Ultimul, dar nu cel din urmă, “News Corporation”
Compania este una dintre cele mai mari companii din lume, iar aceasta este deţinută de Rupert Murdoch, evreu născut în Australia. Mama sa este filantropa Dame Elisabeth Murdoch.
Canalul B1TV a fost deţinut în proporţie de 12,5% de News Corporation. News Outdoor Group este o subcompanie deţinută de compania mama menţionată anterior, care se ocupă cu publicitatea “de afară”, adică bannere sau panouri din marile oraşe sau din afara lor.
Sorin Oancea este momentan directorul B1TV, şi deţine un procent de beneficii şi pierderi de 50%, iar restul de 50% este deţinut de ISMAR INTERNATIONAL NV.
Rupert Murdoch are 85 de ani şi este un om de afaceri american şi australian, deţinătorul News Corporation fiind al doilea mare conglomerat media din lume.
Murdoch a primit reproşuri din parte criticilor de-a lungul vremii legate de ideile lui propagă idei conservatoire. I s-a reproşat că FoxTV şi alte 175 de ziare care aparţin companiei, au declanşat o campanie euro-sceptică şi anti-franceză, în preajma războiului din Irak.
Fox News este într-un conflict deschis cu Casa Albă încă din 2009, care printr-o campanie agresivă încearcă în permanent să-l descrediteze pe preşedintele Barack Obama, incriminându-l că ar fi comunist, musulman, rasist şi că nu s-ar fi născut în SUA.