Dezvăluirile presei privind asocierea ilegală dintre primăria Iaşi, condusă de pesedistul Gheorghe Nichita, şi omul de afaceri Iulian Dascălu, pentru afacerea Palas, au fost în cele din urmă confirmate de justiţie, Curtea de Apel Oradea dånd o decizie definitivă şi irevocabilă în acest sens. Mai rămåne ca justiţia să facă ordine şi curăţenie printre actorii acestei afaceri, mai ales că unii dintre ei sunt slujbaşi ai statului romån şi din această poziţie au aduse prejudicii importante de ordin financiar.
Deşi s-a vorbit foarte mult în această afacere de primarul PSD Gheorghe Nichita  şi de omul de afaceri Iulian Dascălu, o contribuţie importantă la „ţeapa“ Palas, aşa cum a fost numită adesea de presă această afacere, o are vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu. Implicarea sa în această afacere coincide cu perioada în care bunul său prieten Călin Popescu Tăriceanu era premierul Romåniei, iar oamenii săi de casă, Cristian Adomniţiei (fost inginer constructor la firmele lui Fenechiu) şi Tudor Chiuariu (jurist la aceleaşi firme), ajunseseră chiar miniştri.  În toamna lui 2007 au început manevrele prin care o suprafaţă de teren importantă din centrul Iaşiului a ajuns, cu ajutorul lui Gheorghe Nichita şi a lui Iulian Dascălu, în proprietatea lui Relu Fenechiu, cel mai important agent de influenţă al proiectului Palas la nivelul Guvernului.
Astfel, la 20.09.2007 s-a încheiat   Promisiunea irevocabilă de  vånzare – cumpărare autentificată sub nr. 3826, completată cu Actul adiţional nr.1  din 15.07.2008, între Fundaţia Caritatea şi SC Block Buster SRL, prin care prima  promitea să-i våndă celei de-a doua suprafaţa de 2348,37 mp din zona de edificare a Ansamblului Palas. Trebuie precizat că SC Block Buster SRL este o companie controlată de către omniprezentul afacerist ieşean, Iulian Dascălu.

 
Ulterior, prin decizia 1940 din 25.11.2008 emisă de Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile ce au aparţinut unor culte religioase, s-a decis retrocedarea terenului în suprafaţă de 2.671 mp situat în Iaşi, str. Fundacul Mangirov nr. 3, către Fundaţia Caritatea, teren aflat la data deciziei la dispoziţia Ansamblului Palas în baza contractului de asociere. Interesant este că, deşi cererea de retrocedare a Fundaţiei Caritatea pentru terenul mai sus-menţionat era înregistrată încă din 04.02.2003, abia în 2008 Consiliul Local Iaşi a luat în discuţie cererea, punând terenul, în mod ilegal, la dispoziţia SC Iulius Group SRL. Suprafaţa de teren retrocedată Fundaţiei Caritatea nu a fost predată către SC Iulius Group SRL, însă în mod inexplicabil, pentru acest teren s-a solicitat de către investitorul privat din cadrul asocierii Autorizaţia de construire nr. 639 din 29.05.2008 pentru un imobil aferent proiectului Palas, construcţie deja ridicată încă de la sfârşitul anului trecut. Primăria a încălcat clar legea când a emis autorizaţia de construcţie pe acest teren, întrucât Iulius Group nu a intrat niciodată în posesia acestui teren pentru care a solicitat autorizaţia de construcţie. Misterul se rezolvă repede. În conţinutul Autorizaţiei de construire nr. 639 din 29.05.2008, la beneficiar este trecut  SC Palas Holding SRL, societate aparţinând tot lui Iulian Dascălu.
Complicitatea Fundaţiei Caritatea
Pentru a drege aceste manevre năucitoare cu terenuri în centrul Iaşiului, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr. 187 din 29.04.2009 prin care se aproba schimbul de terenuri dintre Consiliul Local Iaşi şi Fundaţia Caritatea, după cum urmează: terenul în suprafaţă de 2.671 mp aparţinând Fundaţiei Caritatea va fi transferat către Consiliul Local Iaşi – acesta fiind în arealul Ansamblului Palas, iar terenul în suprafaţă de 524,60 mp – nr. cadastral 15258/10/3 – şi terenul în suprafaţă de 1.823,77 mp – nr. cadastral 15258/11 -, aparţinând domeniului privat al Consiliului Local Iaşi, vor fi transferate la schimb către Fundaţia Caritatea. Astfel, Fundaţia Caritatea s-a ales cu o suprafaţă de teren din cadrul perimetrului Palas, dar neafectată de vreo construcţie, în schimbul suprafeţei de teren retrocedate şi afectate deja de construcţii edificate. Dulce complicitate! La data de 25.08.2009 se perfectează Contractul de schimb de terenuri autentificat sub nr. 1902 din 25.08.2009, act ce atesta schimbul de terenuri menţionat în Hotărârea Consiliului Local Iaşi nr. 187 din 29.04.2009.
Spoiala de legalitate
Deşi în aparenţă transferurile de terenuri  descrise mai sus par a fi legale, se ridică numeroase semne de întrebare care merită atent verificate de către procurorii anticorupţie. Astfel, terenul în suprafaţă de 2.671 mp retrocedat Fundaţiei Caritatea a făcut parte din arealul Ansamblului Palas în mod ilegal, deoarece la data predării terenului de la CL Iaşi către SC Iulius Group SRL era înregistrată o cerere de retrocedare, fapt ce interzicea în mod clar această operaţiune. Tocmai de aceea s-a şi semnat Promisiunea de vânzare-cumpărare din 20.09.2007, pentru ca prin retrocedarea terenului şi vânzarea acestuia către o firmă controlată de Iulian Dascălu să se completeze arealul Ansamblului Palas cu un teren deţinut în mod legal. Întrebarea ce se naşte este cât se poate de firească: de unde ştia Iulian Dascălu că acea suprafaţă de teren va fi cu adevărat retrocedată? Probabil îi şoptiseră bunii săi prieteni Gheorghe Nichita şi Relu Fenechiu, care controlează majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local Iaşi. De asemenea, constituirea dreptului de servitute prin Contractul de asociere în participaţiune şi posibilitatea de a fi cesionat de către SC Iulius Group SRL cui va crede de cuviinţă demonstrează preconstituirea de căi şi metode prin care părţi din Ansamblul Palas să ajungă la dispoziţia celor care au dat o mână importantă de ajutor în obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor necesare acoperirii ilegalităţilor. Mai exact, la liberalul Relu Fenechiu.
Intră în scenă SC Palas International Resort SRL a lui Relu Fenechiu
După ce a tras toate sforile la nivelul guvernului Tăriceanu pentru a obţine toate avizele necesare proiectului Palas, Relu Fenechiu şi-a luat şi el partea leului. Astfel, la 30.12.2009 s-a semnat Antecontractul de vânzare-cumpărare între SC Block Buster SRL (Iulian Dascălu), în calitate de Promitentă Vânzătoare şi SC Palas International Resort SRL (Relu Fenechiu) în calitate de Promitentă Cumpărătoare, autentificat sub nr. 1582, pentru suma de 1.000.000 EUR achitată de către SC Palas International Resort SRL în vederea înstrăinării  terenului în suprafaţă de 524,60 mp – nr. cadastral 15258/10/3 – şi a terenului în suprafata de 1.823,77 mp. – nr. cadastral 15258/11. Cele două terenuri fuseseră cumpărate, cu o lună în urmă, mai exact pe 5.11.2009, de către firma lui Dascălu, SC Block Buster SRL, de la Fundaţia Caritatea, contra sumei de 993.560 EUR. Generos din fire, Dascălu face această afacere în detrimentul său, câştigând din această vânzare doar vreo 6.000 de euro.
 
După ce a intrat în posesia terenului, SC Palas International Resort SRL a lui Fenechiu a început să construiască pe aceste terenuri un hotel, parcări subterane şi spaţii comerciale, construcţii care justifică astfel interesul politic al liderului PNL pentru acest proiect.
Relu Fenechiu şi traficul de influenţă
Relu Fenechiu şi-a afirmat în mai multe rânduri, public, susţinerea şi implicarea directă în proiectul Palas, fără să-i pese că declaraţiile sale miros a trafic de influenţă exercitat asupra unor alţi politicieni, cu scopul declarat ca ansamblul Palas să obţină toate avizele de legalitate în condiţii de ilegalitate. Astfel, pe  27.01.2007, Relu Fenechiu declara foarte sigur pe el la canalul de televiziune local TELE M: „aveţi garanţia mea că există pentru că am fost personal la Ministerul Culturii în momentul care s-a depus documentaţia pentru acel PUZ“, iar mai apoi „acest PUZ există, nu că este depus, pentru că depunerea documentaţiei pentru PUZ este un fapt, iar existenţa acestui PUZ, care, repet pentru toţi telespectatorii şi pentru cei de acolo, se numeşte PUZ pentru zone protejate“ – încheindu-şi pledoaria cu afirmaţia „eu consider că este un proiect bun, atât… dar dincolo de toate partea legală vă garantez că este foarte atent urmărită de factorii responsabili“.
 
Dacă atunci ne puteam întreba în ce calitate oficială a garantat domnul deputat Relu Fenechiu legalitatea proiectului Palas, în contextul actual aflăm interesul direct al acestuia, unul de ordin material şi de afaceri.
 
Declaraţiile lui Relu Fenechiu de la acea vreme reprezintă o gravă încălcare a dispoziţiilor legale, şi anume ale art.114 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei şi mai grav se înscriu într-o conduită ce denotă un trafic de influenţă indirect, aşa cum şi primarul municipiului Iaşi – Gheorghe Nichita a „pus umărul“ la inducerea în eroare a opiniei publice, prin apariţia sa în clipurile publicitare ale proiectului Palas. Se pare că în municipiul Iaşi, mediul politic, de orice coloratură, are un apetit ridicat faţă de susţinerea proiectului Palas, chiar dacă aceasta se face cu încălcarea legii.
Pagubă pentru ieşeni
Maşinaţiunile făcute pentru plimbarea unor suprafeţe de teren aferente proiectului Palas dintr-o parte în alta, în funcţie de interesele strict private ale lui Iulian Dascălu şi ale lui Relu Fenechiu, prejudiciază municipalitatea ieşeană, adică pe toţi locuitorii municipiului Iaşi, cu o sumă considerabilă de bani, estimarea fiind de ordinul milioanelor de euro, deoarece terenul pe care-l deţine SC Palas International Resort SRL, pe care se edifică un hotel, spaţii comerciale etc., nu va aduce încasări la bugetul local, ci doar la firma lui Fenechiu.
 
Este limpede că ne aflăm în faţa unui caz tipic de prejudiciere a municipalităţii ieşene prin manevre oculte şi care ţin strict de interesul personal al celor trei protagonişti: deputatul Relu Fenechiu, primarul municipiului Iaşi – pesedistul Gheorghe Nichita, şi controversatul afacerist Iulian Dascălu .
Al cui e offshore-ul din afacerea lui Fenechiu?
Pentru a nu i se reproşa că el este beneficiarul final al afacerii cu terenul cumpărat cu un milion de euro de la Block Buster SRL, Relu Fenechiu a recurs la folosirea unui paravan care să fie interpus între el şi Iulian Dascălu. Paravanul se numeşte Klartech Holdings (CY) Limited şi a fost înfiinţat, cu sediul în Limassol Cipru, pe 27 noiembrie 2009. O săptămånă mai tårziu, pe 4 decembrie, a fost înfiinţată firma Palas International Resort, ai cărei acţionari au fost Integra Business Consulting SRL (99%), adică fosta Fene Consulting SRL, controlată 96% de Relu Fenechiu şi Damian Mihai Bogdan (1%). Pe 21 decembrie, în firma Palas este introdus offshore-ul-paravan Klartech Holdings Limited, care preia 74% din capitalul social de la Integra Business Consulting şi 1% de la acţionarul Damian Bogdan. Pe 30 decembrie, cånd firma Palas nu mai era controlată la vedere de Relu Fenechiu, are loc tranzacţia cu terenurile preluate de la societatea lui Iulian Dascălu, pentru construcţia hotelului şi a celorlalte anexe ale lui.
 
Mulţi sunt cei care s-au întrebat al cui este, totuşi, offshore-ul cipriot şi de ce s-a recurs la folosirea sa într-o afacere extrem de profitabilă? De ce ar fi renunţat Fenechiu la bucăţica lui paradis, după atåta muncă depusă pe tarlaua lui Iulian Dascălu? Indiciile noastre deductive spun că n-a renunţat. Un prim indiciu că firma a rămas a lui Fenechiu este păstrarea aceluiaşi administrator la Palas, Damian Mihai Bogdan, după vånzarea pachetului de 75% din societate. Un alt indiciu este relaţia directă a reprezentantului offshore-ului cipriot cu marea familie liberală condusă de Dan Radu Ruşanu & Relu Fenechiu.
Filiera Dan Radu Ruşanu
Reprezentantul romån al offshore-ului Klartech Holdings Ltd este un anume Alexandru Bogdan, un bucureştean de 27 de ani cu afaceri în Iaşi, Bucureşti şi Sinaia. Aşadar, Alexandru Bogdan este cel care acceptă ca Damian Mihai Bogdan să rămånă administrator la Palas. Tot el cumpără, la trei luni de la tranzacţia cu terenurile de la Iuliu Dascălu, 70% din capitalul social al uneia dintre firmele lui Dan Radu Ruşanu, Centru de Pregătire şi Formare Profesională Internaţional SRL din Sinaia. Părţile sociale achiziţionate au provenit de la Internaţional SA (50%) – firmă administrată de Anca Daniela Ruşanu (nevasta liberalului Dan Radu Ruşanu) – şi de la Ana Rucsandra Ruşanu (20%, fiica lui D.R. Ruşanu). Că relaţia cu Alexandru Bogdan nu este una oarecare rezultă şi din aceea că după perfectarea afacerii, sediul firmei este mutat într-una din camerele (biroul 2, etaj1) hotelului Internaţional din Sinaia. Hotel care aparţine familiei Ruşanu. Relaţia de afaceri cu familia Ruşanu nu se opreşte aici, Alexandru Bogdan fiind implicat, patru luni mai încolo, într-o altă tranzacţie de tipul arătat. Astfel, pe 26 iulie 2010, el cesionează toate părţile sociale ale firmei Bowl Alley SRL, cu sediul în Sinaia, către societatea Romtur Internaţional SRL controlată şi administrată de Anca Daniela Ruşanu. Pånă la afacerea cu Fenechiu şi Ruşanu, Bogdan părea a fi un om de afaceri de mai mică anvergură, chiar dacă deţinea deja controlul cåtorva firme, precum Mansio Tour, Odisso Inc. SRL şi Bowl Alley SRL. Pe de altă parte, el mai figurează ca reprezentant al offshore-ului Klartech Limited înfiinţat în Londra, dar cu sediul central la exact aceeaşi adresă din Cipru, ca şi Klartech Holdings Limited.
Secretara lui Fenechiu intervine şi ea pe vrejul relaţiei
Prin offshore-ul Klartech Limited, reprezentantul Alexandru Bogdan mai preia controlul a două societăţi. Prima dintre ele este Comity Prod Exim SRL, din Bucureşti, unde deţine 50% din capitalul social, alături de vasluianca Mihaela Diaconu, iar cealaltă este Profile Business Consulting SRL, firmă controlată iniţial de Simona Alina Hăilă, fosta şefă de cabinet a lui Relu Fenechiu. Cedarea de către Hăilă a controlului societăţii (51%) Profile Business în favoarea lui Alexandru Bogdan este un nou indiciu că „reprezentantul“ reprezintă cu succes în zona liberală. Pentru a fi siguri că ne aflăm în cadrul aceleiaşi familii liberale, remarcăm faptul că sediul noii societăţi preluate de „reprezentant“ este acelaşi cu al firmei Palas International Resort SRL, adică Nicolina 66. Cåt despre Simona Alina Hăilă, ea a fost şi a rămas prelungirea firească a lui Relu Fenechiu, fie ca şef de cabinet al acestuia, fie ca reprezentant în cele patru consilii de administraţie în care a fost plasată: Antibiotice SA, Construcţii Feroviare Moldova SA, Fortus SA şi Nicolina SA. Desigur, Hăilă a fost chiar şi acţionar în Fene Grup SA, chiar dacă a deţinut doar 0,17% din societate.
Offshore-uri de serviciu
Referitor la offshore-urile Klartech Limited şi Klartech Holdings Limited, e de presupus că ele au acelaşi patron. Primul a fost înfiinţat în 2007 şi este persoană juridică de naţionalitate britanică, cu sediul social în Marea Britanie, Kemp House, 152-160 City Road, Londra, ECIV 2NX, înregistrată sub nr. 6360506 din data de 04.09.2007, în Registrul Companiilor din Anglia şi Ţara Galilor, avånd sediul administraţiei centrale în Cipru, Limassol, P.C. 3082, strada Agias Fylaxeos & Zinonos Rossidi nr. 2, etaj 1, fiind înregistrată la Registrul Comerţului din Republica Cipru sub nr. AE 2308 din data de 21.09.2007. Firma este reprezentată prin Bogdan Alexandru. Al doilea offshore, Klartech Holdings Limited, are exact aceeaşi adresă din Cipru şi este reprezentat de aceeaşi persoană, adică Alexandru Bogdan. Primul offshore a mai făcut un pui cu nume asemănător, la Bucureşti, Klartech Development SRL. Deşi a fost înfiinţată în iulie 2009, avea ca administrator pe acelaşi Alexandru Bogdan şi ca obiect de activitate „dezvoltarea imobiliară“, firma nu a fost folosită în proiectul Palas. Deocamdată.
Iulia Nueleanu
Dan Badea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.