Decesul violent a lui Dan Condrea, patronul firmei de biocide, după ce în prealabil i s-a respins o cerere de insolvență și urma să fie audiat de Parchetul General, pus sub acuzare, reținut și ulterior arestat, a provocat un imens scandal, vehiculându-se cele mai extravagante scenarii. Ba că persoana aruncată din mașină în urma impactului cu un copac nu este cel în cauză, deși probele ADN pot elucida pe deplin această situație, ba că a fost asasinat de serviciile speciale pentru că firma Hexi Pharma era o societate a acestora sub acoperire, care întreprindea operații speciale, și câte și câte alte speculații nu se fac, din care unele sunt cu adevărat aberante. ”Maestrul” Ion Cristoiu cum îi spunea Băsescu și cum se repetă la nesfârșit ziariștii de la B1TV, declară ritos că România este un stat ”mafioto-securist”, ceea c¸e este cel puțin exagerat. Dacă ne-am găsi în situația pe care o afirmă domnul Cristoiu, cu siguranță n-ar putea face astfel de afirmații hazardate în public. Cristoiu a căutat de-a lungul timpului să fie cu orice preț original: de nenumărate ori a declarat că are convingeri comuniste, ceea ce mă îndoiesc că reprezintă adevărul, în timpul intervenției în NATO în Iugoslavia pentru ca sârbii să nu-i extermine pur și simplu pe albanezi, a fost împotriva facilităților pe care le-am acordat armatelor aliate și împotriva victimelor,  adică a populației majoritar-kosovare. Dacă Emil Constantinescu nu îi sprijinea pe americani, noi nu intram în NATO, dar libertatea de opinie este garantată de Constituția României și pentru ”marele ziarist”.

Într-o privință are dreptate domnul Cristoiu: nivelul infracționalității în țara noastră este copleșitor de mare. De la afacerea ROMPETROL și cu cei doi președinți ai Casei de Sănătate și până la incriminarea domnului Tăriceanu, cel de-al doilea om în stat în ordinea importanței, corupția o întâlnim pretutindeni. Corupția este un flagel care are un caracter universal, dar în lumea a treia și în fostele țări socialiste se ridică la cote de neacceptat. Din ultima categorie de state fac parte România și Bulgaria. Vecinii noștri din sud sunt în vizor în special pentru infracțiunile săvârșite cu violență.

Desigur, accesul în Spațiul Schengen nu este condiționat de rapoartele MCV care, an de an, au fost din ce în ce mai bune pentru țara noastră, ci de criterii tehnice, care asigură securitatea frontierelor UE, pe care le îndeplinim cu prisosință. Totuși, nu-u poți condamna cu vehemență pe germani și olandezi, care cer instituțiilor statului român să fie mai corecte, atât cu investitorii străini, cât și cu firmele având capital românesc precum și cu proprii cetățeni.

Afacerea Hexi Pharma are multe necunoscute așa cum menționăm și într-un precedent articol. Deocamdată, organele penale au stabilit pentru doi ani de activitate un prejudiciu de 51 milioane de lei, deci peste 11 milioane de euro, ceea ce nu este deloc puțin. Este semnificativ că atât ambulanța președintelui țării, cât și spitalul SRI se aprovizionau cu dezinfectanți de la Hexi Pharma. Apoi nu se contestă că SRI a informat instituțiile statului despre neregulile cu dezinfectanți. Aceștia au ajuns și pe fronturile de luptă NATO din Afganistan și Irak. Până acum nu s-au estimat numărul de bolnavi care s-au îmbolnăvit din această cauză în spitalele din România. Pentru această din urmă situație, cuantumul daunelor este extrem de dificil pentru a fi determinat, dar nu este imposibil.

Cât privește ancheta penală privind moartea violentă a lui Dan Condrea, sunt semne de îndoială, pe care ziariștii și beneficiarii de infirmații trebuie să și le pună. Nu mi se pare chiar firesc de ce sa-a îndepărtat mașina atât de repede de la locul impactului, apoi că nu a fost păzit perimetrul accidentului până la începerea anchetei criminalistice, dar a merge până acolo până a susține că Iohannis și Cioloș sunt vinovați pentru această situație este o cale lungă, pe care a parcurs-o fără jenă Victor Ponta. Și prin urma afirmațiilor făcute recent mi se pare util să subliniez că bine a făcut Victor Ponta când a demisionat astă toamnă din fruntea Guvernului, chiar dacă academicianul Eugen Simion spune că l-a simpatizat, dar nici față de el Ponta nu și-a onorat promisiunea făcută că într-o lună va găsi un spațiu pentru Muzeul Literaturii Române care a fost evacuat de proprietarul clădirii. Nu am îndoială că Liviu Dragnea, în pofida condamnării cu suspendare, este un politician mult mai bun și inteligent ca domnul Ponta. Ponta, înainte de a cere vot de încredere în Parlament pentru actualul Guvern, ar trebui să-și rezolve problemele penale pe care le are împreună cu domnul Șova, colegul lui de partid și de avocatură.

Nu sunt procuror sau judecător, dar nu cred că domnul Condrea a fost ucis sau determinat să se sinucidă pentru a nu face dezvăluiri în problema dezinfectanților. Cu certitudine sunt și alte persoane în cadrul companiei incriminate, care răspund penal și civil și care vor fi trimise în judecată. La fel și medicii care au luat șpagă pentru a achiziționa dezinfectanți.

Nu îmi doresc un Vlad Țepeș în România, deoarece nu agreez niciun fel de exces, dar cred că și în viitor justiția trebuie să fie fermă, chiar dacă, ca orice activitate omenească, nu este lipsită de erori. Important este că aceste greșeli să fie cât mai puține.

În acest moment, ar fi bine să se găsească unde sunt ascunde profiturile fabuloase ale firmei Hexi Pharma, întinderea patrimoniului acesteia pentru a se putea recupera măcar o parte din prejudiciu.

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.