Cel mai mare festival de film din România și-a închis porțile pe 5 iunie într-un mod triumfător. Cele 248 de filme din 64 de țări au adus peste 79.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema, cu 9% mai mult față de anul trecut. 2016 reprezinta pentru TIFF al doilea an cu o creștere importantă a numărului de bilete vândute, 25% dintre acestea fiind achizitionate online.
Cele 20 de locații dedicate proiecțiilor si evenimentelor speciale au găzduit circa 1100 de invitați- regizori producători, actori, profesioniști din industrie și jurnaliști români și străini. Conform comunicatului transmis presei, numărul total al participanților depășește cifra de 120.000, cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau întâlnirile de la TIFF Lounge adaugându-se numărului plătitorilor de bilete.
Premierele românești Sieranevada, de Cristi Puiu, Două lozuri, de Paul Negoescu sunt doar doua exemple din ecranizarile sold-out. Filmul Câini, în regia lui Bogdan Mirică, câștigătorul Trofeului Transilvania, a beneficiat de două proiecții suplimentare, pe 5 iunie, ambele sold-out într-un timp foarte scurt. Filmul 6,9 pe scara Richter al lui Nae Caranfil, care a deschis festivalul in Piața Unirii din Cluj, s-a bucurat de un public bogat, in jur de 3000 de spectatori. Același lucru il putem spune și despre proiecția specială in onoarea Sophiei Loren-Căsătorie in stil italian. Pentru concertul Patimile Ioanei d’Arc a fost programată o proiecție suplimentară, la rândul ei sold-out. In aceeași categorie sold-out intra și cine-concertul Haxan, din programul Weekend la Castel, precum și gala de închidere din 4 iunie. De toate aceste reușite s-au bucurat anul acesta organizatorii celei de-a 15a ediție Tiff.
La organizarea evenimentelor in locațiile TIFF au ajutat anul acesta circa 350 de voluntari. Unii au venit special din Oradea, Bacău, București sau Tulcea. In urma unui concurs organizat pentru titlul de Voluntarul Anului la TIFF, noua dintre ei vor avea sansa de a lucra la festivaluri partenere.
Cei care au participat la gala de incheiere a festivalului au avut șansa de a o vedea pe actrița Sophia Loren. Tot atunci, actriței i s-a acordat premiul pentru întreaga carieră.
‘Ca actriță, e ușor să fii emoționată, dar de data asta sunt exagerat de emoționată, a declarat aceasta.
‘Sunt pentru prima dată la TIFF. E minunat si foarte prietenos, publicul este foarte entuziast, iar sălile sunt pline la filme. Se simte mult sprijin din partea clujenilor pentru filmul românesc și pentru festival’, a declarat Richard Peaa, profesor la Columbia University si fost director al New York Film Festival.
‘Cultura este un bun, o investitie al cărei retur nu se măsoară doar din punct de vedere pragmatic. A se observa că studiul despre impactul TIFF s-a făcut după 14 ani. Abia acum știm în ce am învestit, pentru că acum putem calcula un impact economic major. În cultură trebuie să fim conștienți că, la fel ca în educație, în sănătate, investiția trebuie să fie pe termen lung’. Acestea au fost declarațiile Ministrului Culturii Corina Șuteu, referitor la impactul cultural al TIFF asupra Clujului.
Festivalul International de Film Transilvania (27 mai — 5 iunie 2016) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc si Asociatia pentru Festivalul de Film Transilvania.