Pentru că reprezentanţii municipalităţii clujene au depăşit termenul de preemţiune vizavi de cumpărarea uneia dintre clădirile istorice de pe cetăţuie, administraţia locală ar putea fi dată în judecată. Avocatul Camelia Ardelean a declarat pentru Gazeta de Cluj că mai există o persoană interesată de acest imobil, dar momentan nu poate face public numele clientului ei. Anul trecut, Emil Boc a declarat că municipalitatea vrea să construiască un teatru de vară pe Cetăţuie şi, având drept de preemţiune pentru achiziţionarea terenurilor şi clădirilor, îşi va exercita acest drept. Cu toate acestea, după ce acest drept a fost depăşit, consiliul local a votat favorabil cumpărarea unei clădiri de aproximativ 160 de mp pentru suma de 100.000 de euro la care se mai adaugă 350.000 de euro pentru restaurare.

 

În ultima şedinţă de consiliu local s-a votat favorabil cumpărarea uneia dintre clădirile de pe Cetăţuie pentru construirea unui teatru de vară. Pentru această achiziţie, Primăria are drept de preemţiune transferat de la Ministerul Culturii, care nu este interesat de această achiziţie. Cu toate acestea, în stilul clasic românesc, dreptul respectiv a fost exercitat după expirarea termenului legal în care el poate fi exercitat. Avocatul Camelia Ardelean a declarat că este mandatată de o persoană interesată de această clădire.

”În momentul de faţă nu pot face public numele persoanei respective fără acordul ei”, a declarat avocatul clujean. În cadrul şedinţei de consiliu local, care a avut loc la mijlocul acestei luni, ea a susţinut că municipalitatea şi-a exercitat nelegal dreptul de preemţiune. ”Semnalez existenţa unui caz de nelegalitate. Exercitarea dreptului de preemţiune se face în afara termenului legal care este de 15 zile de la primirea înştiinţării. Potrivit documentaţiei pe care o aveţi la dispoziţie, înştiinţarea a fost în 3 mai. Ieri (miercuri, 15 iunie – n.red.) ar fi fost ultima zi când Primăria şi-ar fi putut exercita acest drept. Exercitarea dreptului după acest termen este nelegală. Dacă veţi adopta această hotărâre va fi atacată, existând argumente juridice”, a spus în şedinţa de CL avocatul Camelia Ardelean.

 

Un referat ameţit pe holurile primăriei clujene

În cadrul administraţiei au fost emise patru note interne cu privire la referatul care vizează oportunitatea cumpărării clădirii respective. ”Conform apostilei de pe referat am solicitat, prin nota internă (cu patru reveniri, n.red.) către Serviciul strategie şi dezvoltare locală, management proiecte, să ne comunice dacă achiziţionarea acestui imobil este necesară pentru teatrul de vară. Prin nota internă 245293/06.06.2016 direcţia Urbanism răspunde că, în principiu consideră că se poate achiziţiona imobilul pentru valorificarea potenţialului său, putând servi ca dotare complementară pentru teatrul de vară. Serviciul strategie şi dezvoltare locală  nu a răspuns la nici o solicitare. Menţionăm că prin adresa nr 3807/11/05.2016, înregistrată la Primăria Cluj Napoca, Ministerul culturii comunică faptul că nu îşi exercită dreptul de preemţiune pentru cumpărarea imobilului Pavilion I şi transferă acest drept în favoarea autorităţii publice locale. Vă reiterăm că preţul de vânzare a imobilului este de 100.000 de euro + TVA, la care BT Leasing precizează că se adaugă 350.000 de euro+TVA reprezentând cheltuieli de renovare şi reabilitare. Raportat la faptul că, conform legii 422/2001, autoritatea publică locală îşi poate exercita dreptul de preemţiune în termen de maxim 15 zile de la comunicarea negaţiei Ministerului culturii, respectiv de la data de 30.05.2016”, arată referatul întocmit de directorul Iulia Ardeuş şi de şeful de serviciu Mihaela Miron din cadrul Direcţiei de Patrimoniu a Municipiului Cluj Napoca.

 

Boc face valuri pentru teatru

De altfel, Primăria Cluj Napoca a reuşit doar achiziţionarea terenului pentru că altceva nu i s-a oferit şi nici nu a fost interesată. Iar construirea unui teatru de vară pe Cetăţuie este o promisiune pe care nimeni din administraţia locală nu o va onora.

De altfel, patronul Unita Turism arată într-o adresă trimisă administraţiei locale că nu înţelege de ce Boc încearcă să işte o furtună într-un pahar cu apă.

„În cursul anului 2014 am primit de la Primăria Cluj-Napoca o adresă prin care mi se cere imperios să execut lucrări de întreţinere şi renovare la clădirile istorice aflate în vecinătatea hotelului Belvedere. Din cauza lipsei acute de fonduri cu care se confruntă societatea Unita Turism, dar pentru a respecta cerinţele din adresa Primăriei, pentru ca zona să beneficieze de ample lucrări de renovare şi repunere în valoare a monumentelor amplasate aici, am luat decizia de a vinde cele cinci construcţii. A fost o decizie corectă, consider eu, pentru că un investitor privat poate avea la dispoziţie mult mai rapid şi fără multe formalităţi fondurile necesare de investit. Am şi reuşit vânzarea a două dintre imobile unor investitori privaţi, iar unul dintre ei (Arhimar) a demarat deja renovarea imobilului cumpărat investind pe lângă preţul de achiziţie sute de mii de euro. Este o dovadă elocventă a faptului că decizia mea de a vinde investitorilor privaţi a fost una corectă, funcţionează şi produce consecinţele dorite atât de primărie, cât şi de societatea civilă din Cluj-Napoca. În loc să continui cu acest gen de lucrări, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a exercitat dreptul de preemţiune în două din cele cinci construcţii, spunând stop oportunităţii de a dezvolta zona. Oare cu ce scop doreşte Primăria Cluj-Napoca să cumpere şi să întreţină aceste construcţii atâta timp cât există firme private care cu bani proprii, nu cu fonduri atrase, doresc şi aşa să facă aceste lucrări pe care Primăria nu are cum să le realizeze? Pur şi simplu nu găsesc o explicaţie logică şi anume cum este posibil ca primăria să dorească să finanţeze şi să investească sute de mii de euro pentru cumpărarea şi repararea acestor construcţii, atâta timp cât pot lăsa pe seama investitorilor privaţi aceste achiziţii, care refac aceste clădiri, în mod deosebit şi ca primăria, respectiv dumneavoastră ca şi consilieri să hotărâţi folosirea acestor sume importante pentru protecţie socială sau alte cheltuieli care cad în sarcina primăriei şi care sunt cu mult mai importante pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca”, arată patronul Unita Turism, JOSEF GOSCHY în adresa menţionată.

 

Cetăţuia fortificată

Cetăţuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificaţie construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia.

Cetăţuia a fost clădită între anii 1715 şi 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porţile de acces dinspre vest şi sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porţilor şi în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spaţii administrative, o garnizoană şi un depozit de armament.

Fortificaţia a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra oraşului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori şi ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluţiei de la 1848. Aici a fost întemniţat şi executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei. Din vechea cetăţuie a mai rămas puţin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălţată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comunişti în anii 50. Crucea iniţială a fost ridicată în memoria celor întemniţaţi aici.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

  1. Bine ca renuntati la preempțiune, nu santeti in stare sa păstrați terenurile proprietatea Primăriei ( a tuturor) , mai exact v-ați făcut ca ploua cu suprafața de teren de pe Serpuitoare 1, si atenție după un lung proces cu Sime Liviu , chiar spre final nu s-a plătit taxa de timbru cerută de instanța. ALO, DNA, CURTEA DE CONTURI, PRIMAR BOC, de asta stiati? Ca doar fara voi , șpăgarii nu se putea rezolva problema . Si acum aveți bani , obraznicaturi ce santeti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.