Proiectul de lege care îi scapă de orice sancţiune pe deputaţii şi senatorii care şi-au angajat rude la cabinetele lor înainte de 2013 a fost adoptat cu unanimitate de voturi de plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Proiectul iniţiat de aleşi PSD – UDMR a fost aprobat fără să fie dezbătut. Au fost 306 voturi ”pentru” şi o singură abţinere. Anterior, Comisia parlamentară comună pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor a dat un raport favorabil acestei legi. Aşadar, parlamentarii nu mai pot fi acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese.
Proiectul a fost iniţiat pe 8 mai de doi deputaţi PSD şi unul UDMR, invocând faptul că după 2013 a apărut interdicţia angajării rudelor de până la gradul 3 la cabinetele parlamentare. Deputaţii au depus o propunere legislativă de interpretare a articolului 38 din Statutul Deputaţilor şi Senatorilor, care se referă la interdicţia angajării rudelor de până în gradul 3 la cabinetele parlamentare, prin care să se precizeze clar că, înainte de data de 21 august 2013 nu a existat o restricţie privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplica retroactiv. Legea a mers din nou la Comisia pentru statut, unde a primit, săptămâna trecută, raport favorabil.
Lege în favoarea deputaţilor
Pentru că legea nu se aplică retroactiv, riscau sancţiuni doar deputaţii şi senatorii care şi-au angajat rude înainte de 2013. Cinci deputaţi: Ion Călin, Iulian Iancu, Laurenţiu Nistor şi Iuliu Nosa de la PSD şi Mihăiţă Calimente de la PNL au făcut o solicitare de interpretare a legii în favoarea lor. Ei au susţinut că nu pot fi acuzaţi de conflict de interese de ANI pentru angajarea rudelor înaintea modificării statutului din 2013.
Mai exact, parlamentarii au cerut să fie interpretat Statutul lor şi să nu fie judecaţi în baza codului penal – aşa cum ANI a început cercetările şi a stabilit că ei se află în conflict de interese.
În Codul penal, la articolul 301, se arată că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Aproximativ 50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceştia înainte de 2013, printre ei aflându-se şi cei 5 deputaţi care au solicitat interpretarea legii în favoarea lor.
Foşti deputaţi clujeni, în vizorul ANI pentru conflict de interese pe nedrept
Foştii deputaţi clujeni, Mircia Giurgiu şi Petru Călian au fost găsiţi de către Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), în conflict de interese după doi ani de la terminarea mandatelor.
În 2015, la mijlocul lunii octombrie, ANI a eliberat o listă cu 32 de parlamentari ce se aflau în conflict de interese în perioada 2008-2012. Printre aceştia se numără şi politicienii din Cluj, Călian şi Giurgiu. Acuzaţiile aduse de către ANI la adresa acestora vizau faptul că au colaborat în cadrul cabinetului parlamentar cu rude, respectiv au cerut ca neamurile lor să fie remunerate de către stat pentru a le presta servicii.
„Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foşti sau actuali parlamentari (14 actuali deputaţi, 17 foşti deputaţi şi un senator). Dintre aceştia, în cazul a trei foşti deputaţi şi a unui senator, Agenţia a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, ca urmare a angajării de către aceştia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare.
Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de1.062.798 lei (aprox. 240.000 euro)”, arăta public ANI.
ANI mai aminteşte că în perioada 2011-2015 a constatat alte 22 de cazuri de membri ai parlamentului care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală şi administrativă.
Călian Petru cu soţia…
Din nefericire pentru fostul deputat Petru Călian, ANI arată că acesta se află în conflict de interese pentru un contract civil prin care soţia acestuia presta servicii la biroul parlamentar.
„În calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003.
În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 61.512 lei”, explică ANI.
Fostul parlamentar susţine că nu are motive pentru care să se îngrijoreze şi că în cazul în care raportul ANI va cere sancţiuni la adresa lui, se va lupta în instanţă pentru a dovedi că nu ştia că ar fi interzis ca rudele de gradul I să aibă contracte civile la cabinetul parlamentar.
„Majoritatea de pe acea listă de 32 de persoane pronunţate de ANI suntem în aceeaşi situaţie. Vorbim de faptul că noi nu ştiam de o lege ce ar interzice ca soţia sau rudele să aibă contract civil pe cabinetul parlamentar. Încă nu am primit nici o înştiinţare, ba mai mult am aflat vestea din presă şi ulterior am văzut comunicatul la ei pe site. Trebuie să fie o eroare gravă a celor de la ANI. Legea statutului senatorilor a fost modificată”, a explicat intrigat Petru Călian.
De asemenea, fostul politician recunoaşte că soţia acestuia l-a ajutat la cabinetul parlamentar, însă pune accentul pe faptul că ANI îl acuză cu o lege ce s-a dat după ce el şi-a încheiat activitatea în instituţia statului.
Giurgiu, condamnat pe nedrept pentru conflict de interese
În asentimentul lui Călian , Mircia Giurgiu se afla pe lista neagră a celor de la ANI pentru că i-a încheiat fratelui său tot un contract civil prin care cel din urmă a fost plătit prin biroul său parlamentar.
„În calitate de deputat , (n.r. Giurgiu Mircia) a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de şofer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 Lei”, menţiona ANI.
Reacţia acestuia a fost pe măsura acuzaţiilor. Giurgiu recunoaşte că fratele său i-a fost şofer, însă nu pe total perioada menţionată de cei de la Integritate.
„Nu am primit nici un raport de la ANI. După ce am văzut în presă că apar pe acea listă, am sunat acolo şi mi-au confirmat că m-am aflat în conflict de interese dar mi-au spus că încă nu îmi vor da mai multe detalii. E adevărat că fratele meu figura cu contract civil pe cabinet pentru funcţia de şofer, dar trebuie să vă spun că de fapt nici nu a fost remunerat pe toată perioada menţionată de ANI. În lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012 a fost plătit şi înainte în anul 2009, dar nu pe total durata mandatului meu. De asemenea, tot timpul i-am întrebat şi pe cei de la juridic şi pe cei de la resurse umane dacă e legal un astfel de contract şi ei ziceau că nu e nici o problemă. Adică dacă a ajuns şi fostul preşedinte de comisie să fie acuzat, nu mi se pare normal. Şi dânsul ştia că nu există o astfel de lege. Nu mi se pare normal ca după doi ani şi trei luni să aflu de la presă că am fost în conflict de interese. Ca plan, încă nu mi-am luat avocat dar daca e nevoie îmi iau. Eu totuşi sper să mă pot apăra singur!”, a declarat Mircia Giurgiu.
Mircia Giurgiu a câştigat procesul cu ANI
După ce preşedintele PSRO Cluj, Mircia Giurgiu, a fost condamnat de ANI că în mandatul său de deputat pe care l-a deţinut în legislatura 2008-2012 ar fi încheiat un contract prin care şi-a angajat fratele în funcţia de şofer în cadrul propriului birou parlamentar, fostul deputat a contestat raportul elaborat de inspectorii ANI prin care a fost declarat în conflict de interese. Acesta a câştigat procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Sancţionaţi pentru o lege apărută ulterior
Conform datelor existente, Agenţia Naţională pentru Integritate a făcut o greşeală enormă. Practic, în 2013 s-a modificat Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor. Astfel că s-a introdus un amendament prin care acum ANI îi găseşte retroactiv în conflict de interes pe cei doi deputaţi.
„ (10) La angajarea personalului birourilor parlamentare se va respecta nomenclatorul funcţiilor prevăzut în hotărârea pentru aprobarea normelor privind modul de utilizare şi justificare a sumei forfetare aferente cheltuielilor efectuate de deputaţi şi senatori pentru birourile parlamentare.
(11) Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar”. (fragment lege).