Gazeta a pus de aceasta data fata în fata puterea locala si oponentii acesteia din municipiul Turda. Actualul primar, Tudor Stefanie se va înscrie pentru a doua oara în cursa electorala pentru Primaria Turzii, având deja câteva proiecte pe care are de gând sa le puna în aplicare în mandatul urmator. Contracandidatul sau este Ucu Faur, presedintele organizatiei locale din Turda. Faur nu a adus critici la adresa primarului în exercitiu, reprosându-i doar abordarea strategica pe care a adoptat-o, desi în urma cu un an, liderul PSD Turda a dus un adevarat ,,razboi,, cu puterea locala, punctul culminant fiind cererea trimisa lui Stefanie, în care social-democratii îi cereau demisia din functia de primar.
Actualul primar al municipiului Turda, Tudor Stefanie (PD-L) se afla la primul sau mandat de primar, însa face parte din administratia locala înca din 1996, ocupând functia de viceprimar pâna în 2004. Tudor Stefanie îsi va depune candidatura pentru un nou mandat, considerând ca ,,misiunea” sa în Turda nu a luat sfârsit, având deja câteva proiecte noi ce vor fi puse în derulare cât de curând. ,,De-a lungul celor patru ani în care am fost primar, am reusit sa schimb starea de spirit si mentalitatea cu care era privita administratia publica locala. Când am preluat Primaria, exista o lipsa de plafonare si de vointa în a schimba administratia locala. Pe atunci, era o generatie de oameni politici care nu vedeau viitorul ca si o necesitate, ci priveau trecutul ca si prezent. Atunci nu am stiut sa profitam de resurse, doar din bugetul local”, a declarat Stefanie, membru al PD-L.
Tehnicianul
Totodata, Tudor Stefanie a explicat ca în 2004, atunci când a câstigat cursa electorala pentru Primaria Turzii, municipiul suferea de o stagnare a investitiilor, dar si de o lipsa de perspectiva spre activitati care sa ofere locuri de munca. Primarul în exercitiu sustine ca a colaborat cu firme de consultanta, iar în urma acestei colaborari au fost stabilite doua directii strategice. Prima directie strategica se refera la „un termen imediat” pentru viata economica si sociala a municipiului, iar a doua strategie face referire la obtinerea surselor de finantare pentru anumite proiecte, aceste surse financiare urmând a fi acordate de statul român sau de catre Uniunea Europeana. Potrivit primarului, Consiliul Local al Turzii a acordat unele facilitati fiscale unor investitori, doar cu conditia ca acestia sa aiba investitii de cel putin 50 de milioane de euro si sa ofere cel putin 50 de locuri de munca pentru locuitorii din Turda.
Realizarile primarului
De-a lungul celor patru ani, actualul primar al municipiului Turda nu a stat degeaba. Conform acestuia, Turda a suferit o ,,îmbunatatire” demna de luat în considerare. ,,Din 2004 pâna în prezent am realizat o serie de proiecte ce au pus Turda pe drumul cel bun spre un oras european autentic. Prin programul Phare am reusit sa construiesc un centru de îngrijiri la domiciliu, dar si un centru de zi pentru persoanele vârstnice. Prin acelasi program, am creat un centru de consiliere pentru ocuparea fortei de munca, proiect în valoare de 72.000 de euro si am modernizat sistemul de încasare a taxelor si impozitelor locale în municipiul Turda. Momentan, mai exista câteva proiecte în curs de implementare, printre acestea numarându-se cresterea atractivitatii turistice a zonei cu potential balnear, proiect ce valoreaza în jur de sase milioane de euro si extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata”, a declarat Stefanie. Primarul Turzii a tinut sa mentioneze proiectele si lucrarile de investitii, care sunt în curs de pregatire. Printre acestea se afla si realizarea variantei ocolitoare a municipiului, Stefanie fiind de parere ca aceasta lucrare este vitala pentru viitorul Turzii, deoarece o centura ar decongestiona si reorienta traficul din oras. În acelasi timp, primarul Turzii considera ca reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere la nivelul tramei stradale ar trebui corelata cu proiectul aflat în derulare prin Programul ISPA, proiect ce implica extinderea si înlocuirea retelelor de apa si canalizare din municipiile Turda, Câmpia Turzii si localitatile limitrofe. Alte obiective ce se afla pe lista primarului sunt construirea unor blocuri ANL si construirea unui bazin de înnot.
Faur ,,stoarce portocala”
Filiala PSD din Turda si-a stabilit ca si slogan de campanie electorala pentru alegerile locale, ,,Am plecat sa stoarcem portocala”, slogan cu care spera sa câstige Primaria municipiului. În lupta pentru fotoliul de primar al Turzii s-a înscris Ucu Faur, presedintele PSD Turda, care a declarat ca ,,portocala va fi stoarsa cu grija si cu proiecte”. Acesta a afirmat ca a decis sa se înscrie în cursa electorala pentru Primaria Turda deoarece a venit timpul ca mentalitatea turdeanului despre administratia locala sa fie schimbata. ,,A trecut vremea primarilor de tranzitie, acum e momentul sa transformam primarul dintr-un administrator si gospodar, într-un manager. Un primar trebuie sa aiba capacitatea de a aduce fonduri si de a fi în stare sa creeze venituri pentru comunitate. Prioritatea mea este obtinerea a cât mai multor fonduri cu care sa pun în aplicare cât mai multe proiecte. Însa, în top zero se afla finalizarea lucrarilor la Casa de Cultura si la Judecatoria Turda. O solutie pentru aducerea de fonduri în Turda este crearea unei universitati diferite de UBB, Scoala Superioara de Afaceri, care sa se diferentieze de universitatea clasica. Existenta unei astfel de universitati în Turda ar ridica nivelul cultural si ar aduce fonduri pentru comunitate. În ceea ce priveste Casa de Cultura, fondurile ar putea fi obtinute prin publicitate. Tot ce trebuie sa faca Primaria este sa scoata fatada la vânzare. Iar Judecatoria din Turda ar putea fi introdusa în patrimoniul UNESCO, de unde ar mai putea veni niste fonduri”, a explicat Faur.
Rafuieli vechi si noi
Candidatul social-democratilor pentru Primaria Turzii nu a vrut sa-i reproseze nimic actualului primar, în afara de un singur lucru: strategia economica utilizata. ,,Toata lumea stie ca nu se iau credite pentru consum, deoarece acestea pot duce la faliment. Desi orasul arata mult mai bine, cu trotuare noi si multe lalele, nu trebuie sa uitam ca acestea sunt perene. Daca tot se iau credite, acestea ar trebui orientate spre investitori care sa contribuie la dezvoltarea municipiului”, a precizat Ucu Faur. Desi acesta s-a limitat doar la un singur repros, în urma cu un an lucrurile stateau altfel în viata politica turdeana. În ianuarie 2007, presedintele PSD Turda a convocat o conferinta de presa ,,fulger”, în care l-a acuzat pe actualul primar, Tudor Stefanie de abuz de putere. „Vom scoate la suprafata toate problemele prin care se încalca legea. Este momentul sa spunem lucrurilor pe nume. Am stat pasivi la multe din abuzurile actualei puteri, dar se fac multe ilegalitati”, declara Ucu Faur în acea vreme. “Razboiul” a început de la suspiciunea ca consilierul PSD din Turda, Cristian Matei ar fi colaborat cu Tudor Stefanie si ca si-a retras candidatura pentru functia de viceprimar tocmai din aceste motive. Punctul culminant al razboiului a fost atunci când PSD Turda i-a cerut primarului sa demisioneze din functie, pe motiv ca Stefanie este un primar incompatibil cu Turda si ca îsi însuseste proiecte ce nu-i apartin. Însa replica lui Stefanie nu a întârziat sa apara. ,, "Cred ca e cel mai slab presedinte pe care l-a avut PSD-ul si probabil trebuie sa dea socoteala superiorilor lui pentru rezultatele proaste pe care le are. Nu cred ca demisia unui primar este la latitudinea unui presedinte de partid. Sugerez PSD-ului sa organizeze pe banii lor un referendum si sa vada daca turdenii ma mai vor sau nu, primar. Daca nu ma mai vor, plec”, a declarat Stefanie presei.
,,Având ca si motivatie alinierea strategiei de dezvoltare a municipiului nostru la documentele adoptate la Lisabona si Goteborg, administratia locala turdeana a depus eforturi pentru a imprima un alt destin urbei noastre. Prin consultare cu societatea civila am elaborat planuri de actiune pe termen scurt, mediu si lung pentru a transforma municipiul Turda dintr-un oras preponderent industrial într-un oras atractiv atât din punct de vedere turistic, cât si economic. Facem eforturi pentru a pune în valoare toata mostenirea istorica, tot potentialul natural existent în zona, precum si capitalul uman de care dispunem pentru a imprima traiectoria ascendenta, atât de dorita de noi toti, dezvoltarii acestei municipalitati”, a declarat Tudor Stefanie.
Timea Moldovan