În cadrul vizitei oficiale efectuate în Italia, marţi, 5 iulie, ministrul român al apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul italian, Roberta Pinotti. La întrevedere au participat Şefii Statelor Majore ale Forţelor Armate române şi italiene, generalul Nicolae Ciucă şi generalul Claudio Graziano.

În cursul discuţiilor, ambele părţi au subliniat necesitatea consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării, în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat dintre România şi Italia, prin dezvoltarea şi permanentizarea dialogului politico-militar, intensificarea activităţilor în domeniile instruirii şi al exerciţiilor comune, cooperarea tehnico-militară, participarea reciprocă la structurile aliate de comandă-control constituite pe teritoriul ţărilor noastre şi la misiuni sub comanda NATO şi UE.

În contextul abordării ultimelor evoluţii din mediul regional şi internaţional de securitate, în special a crizelor şi riscurilor din estul şi sudul Alianţei, cei doi miniştri au subliniat necesitatea intensificării proceselor de adaptare strategică a NATO şi a UE, precum şi a colaborării între cele două organizaţii pentru a  răspunde eficient la noile tipuri de ameninţări la adresa securităţii europene.

Cei doi demnitari au abordat aspecte privind cooperarea în cadrul aliat, cu accent pe temele importante de pe agenda Summit-ului NATO de la Varşovia. A fost reliefată necesitatea şi importanţa istorică a consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare, ca temă centrală a Summit-ului, pe baza unei abordări omnidirecţionale, pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii aliaţilor, indiferent de sursa de provenienţă a acestora.

În context, ministrul român a evidenţiat modalităţile avute în vedere pentru consolidarea prezenţei aliate adaptate în partea de sud a flancului estic şi în regiunea Mării Negre, ca elemente concrete de adaptare a posturii strategice a NATO la ameninţările care se manifestă în această zonă. Au fost abordate modalităţi de participare a forţelor armate italiene la implementarea iniţiativelor specifice ale României. În acelaşi timp, ministrul Motoc a exprimat disponibilitatea de participare românească la articularea obiectivului important al NATO pentru Summit-ul de la Varşovia, acela de proiectare a stabilităţii în vecinătatea Alianţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.