Un nou scandal la nivelul Ministerului Sănătăţii prinde amploare în toată ţara. În joc e vorba despre gărzile suplimentare ale medicilor ce lucrează în spitale. Dacă la începutul săptămânii trecute, se anunţa că s-a ajuns la un numitor comun, la nici trei zile de la aceasta, medicii s-au răzgândit lucru ce duce la consecinţe grave. Situaţia la Cluj va fi mai gravă decât în alte regiuni, având în vedere că tocmai la începutul lunii august în Cluj-Napoca va avea loc festivalul UNTOLD, unde sunt aşteptaţi aproximativ 100.000 de oameni. Fapt pentru care, toate spitalele din oraş trebuie să fie pregătite şi să lucreze la capacitate maximă.

 

Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat au discutat miercuri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în privinţa gărzilor suplimentare din spitale, care de la 1 august ar trebui să fie realizate în baza unui contract, însă în urma negocierilor nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Negocierile dintre sindicate şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în legătură cu semnarea contractelor privind gărzile suplimentare efectuate în spitale nu au ajuns la nicio concluzie, iar de la 1 august, sistemul s-ar putea confrunta cu o criză acută de personal medical în spitale, dacă medicii refuză să semneze contractul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat, miercuri, în urma discuţiilor, că se face tot posibilul să se ajungă la o soluţie.

„Am avut o discuţie care din punctul tuturor de vedere cred că a fost constructivă. S-au discutat propuneri şi sugestii concrete făcute de reprezentanţii medicilor, urmează să anunţăm în cursul zilei de miercuri calendarul următoarelor întâlniri, ne străduim să rezolvăm problema. Ministerul Sănătăţii este ferm de părere că situaţia nu este normală şi că trebuie să se ajungă la o soluţie pentru a face sistemul de gărzi suplimentare funcţional şi la parametri care să asigure satisfacţia medicilor. În momentul în care vom avea toate propunerile de modificare a unor acte normative, le vom comunica sindicatelor şi opiniei publice. Lucrăm cu motoarele turate la maximum ca să rezolvăm problema”, a declarat Colintineanu.

În ceea ce priveşte sindicatele, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman, spune că ministerul nu îşi face treaba.

„Am avut o întâlnire informală cu secretarul de stat Monica Althamer, în care am prezentat problemele sistemului. Promisiunea este că în zilele următoare ne vom întâlni pentru a găsi soluţii. (…) Sună puţin a dezorganizare în interiorul ministerului, departamentele din minister care sunt specializate şi responsabile de acest lucru nu şi-au făcut treaba”, a spus Cotojman.

 

Monica Costin: Deja avem pregătite contractele

Contactată pentru a informa cu privire la situaţia din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Monica Costin -director economic, precizează că momentan contractele sunt pregătite şi sunt aşteptate clarificări de la Ministerul sănătăţii.

„Problema e în felul următor: trebuie să încep prin a vă spune că aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii nişte clarificări de aplicare a ordonanţei ce priveşte majorarea de salariu şi gărzile suplimentare. În momentul acesta, Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca a pregătit contractele de muncă pentru medicii care efectuează gărzi. Adică alt contract, individual, pe lângă contractul ce îl au ei pe post. Pe luna august noi deja avem listele de gărzi aprobate. Momentan nu avem nici o cunoştinţă că am întâmpina probleme cu efectuarea gărzilor”, susţine directorul economic al spitalului.

 

Gărzi suplimentare indispensabile pe perioada UNTOLD

Conducerea Spitalului Judeţean Cluj-Napoca şi-a asumat un risc necesar, colaborând cu medicii pentru suplimentarea gărzilor la începutul lunii august, având în vedere desfăşurarea UNTOLD Festival. Aparent, conform doamnei Costin, nu există unităţi de primire urgenţe din cadrul spitalului care să nu aibă gărzile suplimentate.

„În perioada 1-8 august, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este cel care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru festivalul UNTOLD şi  ne organizăm cu liste de gărzi, plus liste de gărzi suplimentare pe toate specialităţile. Ar  fi bine să precizăm că lucrurile ar trebui să le vedem în dinamica în cursul lunii august şi septembrie. Acolo putem  vedea ce se întâmplă mai departe. Nu trebuie uitat că noi suntem obligaţi să acordăm asistenţă medicală  24 din 24” a mai adăugat Monica Costin

 

Revoltă pentru condiţiile ”abuzive” din ultimii ani

La rândul său, medicul Eufrosina Brătoi, liderul sindicatului medicilor, atrage atenţia că medicii muncesc peste limita umană cu putinţă şi riscă să facă greşeli.

„Am venit să anunţăm că doctorii noştri nu mai vor să facă muncă patriotică fiindcă e lege, nu poţi să depăşeşti norma de lucru. Nu cred că doctorii vor semna contractele. Gândiţi-vă că, lucrând câte 24 de ore şi apoi rămânând în continuare să operezi, să lucrezi, poate vine un caz grav, nu mai ai aceeaşi energie şi luciditate ca atunci când eşti odihnit. Fără să vrei, poţi să greşeşti fiindcă eşti om şi tot tu răspunzi”, a spus Brătoi.

Vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat, Eleodor Cârstoiu, spune că aşteaptă scuze din partea ministerului pentru abuzurile de până acum.

„Aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii o reacţie la abuzurile care s-au produs în toţi aceşti ani împotriva cadrelor medicale. Medicii au fost obligaţi să lucreze peste limita normală acceptabilă, aşteptăm scuze din partea Ministerului Sănătăţii pentru abuzurile care s-au produs împotriva medicilor, scuze pentru pacienţii care au avut de suferit datorită faptului că au fost trataţi de medici abuzaţi, obosiţi şi ajunşi la limita puterilor fizice. Situaţia din Sănătate este dramatică, după 1 august, vor fi zone în ţară unde medicii vor refuza să semneze aceste contracte din cauza epuizării fizice şi intelectuale. Este nevoie de medici tineri în sistem şi credem că este prioritar să aducă medici tineri în sistem, nu să-i lăsăm să părăsească România”, a spus Cârstoiu.

Cert este că până în toamna cestui an, Ministerul Sănătăţii va fi nevoit să reglementeze prioritar acest lucru. Cerinţele sindicatului prevăd şi o majorare între 30 şi 70% a plăţii gărzilor suplimentare. Lucru ce ar însemna o atingere serioasă a bugetului Ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.