In acest moment, conturile Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj sunt blocate pentru ca instantele au dat castig de cauza unei firme care a dat in judecata Regia. Motivul este un cotract incheiat intre RADP Cluj si SC GPI Turism Sport in anul 2005 pentru patinoarul care a fost deschis in cartierul Gheorgheni, in apropierea Facultatii de Stiinte Economice. La vremea respectiva, RADP Cluj era condus de Marius Cataniciu care, din cauza acestui contract, s-a “pricopsit” cu doua plangeri penale din partea administratorului SC GPI Turism Sport, dar procurorii au dat neinceperea urmaririi penale. Insa, in 2008, conducerea RADP Cluj l-a acuzat pe Cataniciu de abuz in serviciu, iar dupa doi ani de cercetari, politistii clujeni l-au chemat pe fostul sef al RADP Cluj la audieri.

In 2005, RADP Cluj, condus de Marius Cataniciu, a incheiat un contract de asociatiune in participatiune cu RADP Cluj pentru obiectivul “Patinoar artificial” din cartierul Gheorgheni. In respectivul contract se stipula faptul ca firma SC GPI Turism Sport din Zalau era  obligata sa refaca patinoarul si sa-l administreze pana in 2014. Cu toate acestea, dupa un an, contractul a fost reziliat, iar firma din Zalau a actionat RADP Cluj in judecata si a depus doua plangeri penale pentru abuz in serviciu pe numele lui Marius Cataniciu. Procesul pe latura comerciala a fost solutionat favorabil pentru SC GPI Turism Sport, iar instanta a acordat despagubiri de trei milioane de lei. Din acest motiv, RADP Cluj are conturile blocate in acest moment. Cele doua plangeri penale in care Cataniciu era acuzat de abuz in serviciu au primit neinceperea urmaririi penale. Dar, in 2008, conducerea RADP Cluj a reiterat acuzatiile de abuz in serviciu in privinta lui Marius Cataniciu, iar de aceasta data procurorii au trimis dosarul in instanta. In privinta aspectelor prezentate mai sus, Cataniciu considera ca a actionat perfect legal in legatura cu rezilierea contractul buclucas.
“Asta este o poveste foarte lunga. Eu cand am plecat din RADP era inceputa procedura de transformare a regiei in serviciu public de interventie trecut in subordinea primariei. Astfel, litigiul s-a mutat la primarie. Apoi, printr-o hotarare de consiliu local, regia a revenit sub forma initiala, iar litigiul s-a remutat si, astfel, s-a pierdut sirul proceselor. In legatura cu contractul, decizia de reziliere s-a votat in unanimitate de toti membrii conducerii RADP-ului. In 2004-2005 aceasta firma a functionat fara sa fi semnat vreun contract, iar dupa ce acesta a fost semnat, domnul din Zalau nu isi platea datoriile fata de RADP sau le platea cu intarzieri mari, asa ca am decis rezilierea contractului. Dupa aceea am decis sa incheiem contractul pentru patinoar cu cei de la Control si au fost mai multe probleme de natura judiciara. Am inteles ca, in proces, s-au cerut aparatori din partea RADP-ului dar nu s-a prezentat nimeni, nu stiu de ce, dar probabil din cauza asta au si pierdut procesul. Cei din Zalau mi-au facut vreo doua plangeri penale in care ma acuza de abuz in serviciu, iar in 2008 si cei din conducerea RADP mi-au facut o plangere penala, tot pentru abuz in serviciu”, a declarat fostul sef al RADP Cluj, Marius Cataniciu.
Coincidente cu audieri
Acest scandal s-a “reaprins” cand, saptamana trecuta, consilierii locali Steluta Cataniciu (PNL), sotia fostului director al RADP Cluj, impreuna cu Remus Lapusan (PSD) l-au “pus la zid” pe actualul director al RADP Cluj, Ioan Morocazan, in legatura cu aceasta afacere.
 
“As vrea sa spuneti aici, tare, daca juristii RADP s-au prezentat la vreun termen pentru a reprezenta interesele societatii. Si v-as ruga sa imi spuneti numele juristului care a aparat RADP in acest proces pierdut. Va spun eu pe cine ati avut ca jurist. Era unul singur, care era angajat la DRDP cu opt ore si care mai lucra doua ore la RADP. Nu aveati director economic, nici director tehnic, nici juristi, pentru ca i-ati dat pe toti afara. Nu aveati nimic”, a declarat Steluta Cataniciu in cadrul sedintei de Consiliu Local din 22 februarie.
 
In completare la acuzatiile venite din partea Stelutei Cataniciu, consilierul Remus Lapusan a sustinut ca, in situatia in care acest proces a fost pierdut, RADP-ul isi permite sa cheltuiasca circa 50.000 de euro pentru serviciile oferite Regiei de avocatul Victor Rusa. In cadrul sedintei, directorul RADP Cluj a explicat ca Regia este reprezentata de juristii proprii, iar contractul de consultanta incheiat cu avocatul Rusa este confidential.
 
Coincidenta face ca printre cei care au “reaprins” acest scandal se numara Steluta Cataniciu, sotia lui Marius Cataniciu, cel care conducea RADP Cluj pe vremea cand contractul bucuclas a fost incheiat si reziliat dupa un an. Mai mult, aceeasi coincidenta face ca aceasta afacere sa fie pusa pe tapet in acelasi timp cu chemarea lui Cataniciu la o noua serie de audieri.
 
“Exista doua plangeri penale facute de reprezentantii GPI Turism. Ambele au fost facute in 2006. Una a fost facuta la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj pentru inselaciune in conventii si a primit neinceperea urmaririi penale. Reprezentantii GPI Turism au contestat aceasta decizie, dar au pierdut. Au mai depus o a doua plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca pentru furt, violare de domiciliu, tulburare de posesie, abuz in serviciu si distrugere, dar si aceasta plangere a fost solutionata cu NUP. Si aici, reprezentantii GPI Turism au contestat solutia, dar au pierdut. De curand, sotul meu a fost chemat la politie pentru o plangere penala din 2008 pentru reziliere unilaterala a contractului 198/2006 intre RADP Cluj si GPI Turism. Mentionez ca la prima plangere, in motivarea procurorului, se arata ca sotul meu, impreuna cu Consiliul de Administratie au actionat in interesul RADP Cluj. Plangerea penala din 2008 este semnata de Pantelimon si din noiembrie 2008 nimeni nu ne-a spus ca exista aceasta plangere”, a declarat Steluta Cataniciu.

Afacerea “Patinoarul”
In iarna anului 2005, firma GPI a inceput reabilitarea patinoarului, inaugurandu-l dupa cateva saptamani. Dupa doua sezoane in care a fost lasat sa functioneze, firma GPI a fost evacuata, contractul fiind reziliat.
 
GPI era obligata sa ofere lunar, pe perioada sezonului rece, catre RADP 20 % din profit, dar nu mai putin de 2.000 de lei. Totusi, in anul 2006, cand reprezentantii GPI au incercat sa desfasoare lucrarile de intretinere a instalatiilor in vederea pornirii patinoarului, s-au trezit ca nu mai pot intra in incinta. “In 2005 am semnat un contract cu RADP Cluj pentru patinoar. Am investit peste 17 miliarde lei vechi in instalatia de producere a ghetii, in agregate, mantinele. Practic a trebuit sa refac tot patinoarul. Am mers doua sezoane cu obiectivul, iar cand am venit in 2006 sa pregatim patinoarul pentru noul sezon, ne-am trezit ca nu putem intra in incinta acestuia. Am asteptat si, la scurt timp dupa ce am venit noi, au aparut Marius Cataniciu, fostul director al RADP, sotia acestuia si administratorul SC Contur SRL insotiti de politie. Ei mi-au aruncat in fata un contract nou semnat cu firma Contur si mi-au spus ca nu mai am ce sa caut acolo, contractul cu mine fiind reziliat. Am aflat mai tarziu ca motivul invocat a fost ca nu am platit o factura la Electrica de vreo 200 milioane lei vechi. Problema este ca eu am platit acea factura, dar lor nu le aparea in contabilitate. Oricum, in contractul incheiat intre noi se stipula ca orice neintelegeri care ar fi aparut pe durata derularii contractului urmau a fi rezolvate pe cale amiabila. Mai departe, ei au reziliat contractul unilateral, incalcand inca odata  prevederile intelegerii. Ce au facut ei a fost ilegal si i-am dat in judecata. Am primit mai multe sentinte definitive prin care ni se permitea sa ne reluam activitatea. Chiar si asa, cei de la Contur nu ne permit sa intram in patinoar”, a declarat Georg Pop, administratorul GPI Turism Sport SRL. Conform declaratiilor lui Georg Pop, directorul GPI SRL, acea factura a fost platita direct catre Electrica, insa RADP nu a inregistrat-o in contabilitate. “Conform intelegerii, toate facturile la utilitati urmau a fi platite de RADP, mai apoi ei urmand a-mi refactura, iar eu le plateam contravaloarea utilitatilor. La un moment dat, am fost sunat de un director de la Electrica care imi cerea sa vin sa achit respectivele facturi. Am mers la Electrica si am platit facutrile restante. Dupa cateva luni am constat ca nu mai pot intra in patinoar din cauza acelei facturi, achitata in urma cu ceva luni, dar pe care ei nu si-au trecut-o in contabilitate. Mai mult ca sigur ca s-au folosit de acest pretext pueril pentru a ma evacua de pe patinoar ”, a mai spus Pop.  
 
Contactat de reporterii “Gazeta de Cluj”, actualul director al DRDP Cluj, Mircea Morocazan, a declarat ca va pune la dispozitia consilierilor locali un raport in care va prezenta intreaga afacere.
 
“Nu vreu sa comentez acum nimic. Voi prezenta o informare in consiliul local, care cred ca va fi facuta publica. Stiu ca este un dosar in lucru cu domnul Cataniciu, dar nu stiu in ce stadiu se afla”, a declarat Morocazan.

Razvan Robu

12 COMENTARII

  1. Cataniciu a trecut la PNL.dE AICI I SE TRAG TOATE. MOROCAZAN, pANTELICA( asa ii spune jurista in patul din apartamentul primit cadou)sint pionii lui Moldoveanul Aprostu. Trageti concluzia!

  2. De ce dracu tot vorbiti de narius cataniciu si nu amintiti de consiliu de administratie al RADP care a reziliat acel contract. cat de greu va este sa obtineti o fisa a postului sa verificati ca directorul oricarei regii este obligat sa respecte deciziile consiliului de administratie. sunteti foarte „obiectivi” dar uitati sa spuneti ca marius cataniciu a fost parte vatamata in dosarul „gazeta” in care ati fost arestati. pacat ca nu s-a ajuns la boc si buda , da’ nu-i tarziu niciodata.

  3. nu cataniciu a vandut casele de pe lunii, cecan eugen ( cel mai mare tepar al Clujului ) a facut-o. vai de capul liberalilor cu un specimen ca cecan, asa sa ajunga toti : ca cei pe care i-a tepuit acest derbedeu de cecan.

  4. Seful SRI Cluj Napoca , oltean gheorghe , este obligat de lege , sa execute hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata in 2008 de catre ICCJ in procesul cu Handrea Ioan.

  5. De cind pina cind Morocazan da 50.000 de euro pe servicii juridice? Cind a fost licitatia? Unde este hot.CA ? Pe cind CURTEA DE CONTURI LA RADP?

  6. bai gygy tu vorbesti numai prostii, tu nu ai auzit ca nu e vb. de 50 de mii. si daca ai sti putina legislatie nu ai mai pune intrebarea asta. in rest numai de bine, si lasati prostiile ca nu mai tine. cei care au gresit sa raspunda in fata legii.d-na cataniciu nu prea vad ce calitate a avut cand a mers cu politia sa puna lacat pe patinoar

  7. ce cauta poza stelutei cataniciu cand vorbiti de radp ??? fratilor nu v-a ajuns cat ati stat la mititica , iar incepeti cu atacurile la persoana ?!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.