Inculpații Cristian Sabo și Lucian Varadi sunt acuzați de infracțiunea de tentativă de omor și sunt arestați preventiv pentru 30 de zile deoarece la data de 28 august, Alexandru Mureșan a fost victima unei agresiuni săvârșite prin lovituri cu pumnii și picioarele, în zona toracelui și a capului ce au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale, iar privarea lor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Gazeta de Cluj vă prezintă amănunte din declarațiile inculpaților și motivarea judecătorului în acest caz.

 

Incident rar în peisajul juridic

Reprezentantul Ministerului Public, arată că sesizarea are la bază un incident rar în peisajul juridic autohton și anume aplicarea unui tratament barbar de o agresivitate excesivă victimei, din partea celor doi inculpați, care astfel au înțeles să îi aplice o lecție de tip demonstrativ, scop pe care de altfel și l-au atins prin îndemnarea martorei Dalia C. să îi filmeze în timp ce aplicau acest tratament victimei și ulterior să posteze această filmare pe rețele de internet și cele de socializare online.

Inculpaţilor Sabo Cristian și Lucian Varadi le-au fost desemnați avocați din oficiu. Din starea de fapt descrisă în propunerea de luare a măsurii arestului preventiv reiese clar starea de fapt pe care Cristi Sabo a şi recunoscut-o cu ocazia declaraţiilor date în faţa organelor de urmărire penală.

Deşi faptele pe care le-a săvârşit inculpatul sunt grave astfel cum reiese din filmările efectuate şi postate ulterior pe internet, avocatul apărării îi solicită judecătorului să aibă în vedere faptul că are doar 17 ani, probabil este o tendinţă specifică vârstei acea manifestare, filmările nu au fost postate de către acesta pe internet, nici la solicitarea făcută de el. De asemenea, arată că inculpatul susţine că a consumat substanţe etnobotanice într-o cantitate mică, motiv pentru care, se poate pleca de la prezumţia faptului că nu era în deplinătatea facultăţilor mintale în momentul în care s-au petrecut infracţiunile care se reţin în sarcina sa. Consideră că la vârsta de 17 ani, care este o vârstă fragedă, măsura arestului preventiv ar fi o măsură dură în sensul că ar putea să aibă influenţe asupra dezvoltării personalităţii lui ulterioare şi pentru aceste motive, solicită judecătorului să aibă în vedere măsura arestului la domiciliu De asemenea, i-a solicitat judecătorului să aibă în vedere că acesta merge la liceu, este elev în clasa a-X-a.

 

Amănunte din declarațiile lui Lucian Varadi

Lucian Varadi susține că nu a consumat substanțe etnobotanice, prin urmare avocatul din oficiu al acestuia îi solicită judecătorului să aibă în vedere o măsură preventivă mai puţin drastică eventual arestul la domiciliu.

Apărătorul lui Lucian Varadi  îi solicită judecătorului să aibă în vedere amănunte din declaraţiile pe care acesta le-a dat în faţa organelor de cercetare penală. Luând legătura cu inculpatul, acesta i-a furnizat avocatului o serie de amănunte pe care ar dori să le puncteze foarte succint: solicită judecătorului să aibă în vedere la analizarea stării de fapt faptul că inculpatul nu a consumat substanţe etnobotanice, faptul că nu are antecedente penale, se află la prima confruntare cu legea penală, numărul de zile de îngrijiri medicale (7-8 zile de îngrijiri medicale) care au fost reţinute prin raportul de constatare medico-legală aflat la dosarul cauzei, că în mod contrar faţă de ceea ce se reţine în propunerea de arestare preventivă, inculpatul Varadi nu a cunoscut faptul că este filmat în momentul în care a intervenit cu acte de violenţă în a-l ajuta pe celălalt coinculpat, nu a solicitat celuilalt martor din dosar Alin Mureșan – persoana care a postat filmuleţul pe facebook să facă această postare publică, deci a fost străin de această solicitare. De asemenea, solicită judecătorului să aibă în vedere faptul că cei doi inculpaţi au avut o contribuţie diferită la scenele de violenţă, inculpatul Varadi a aplicat 7 lovituri, deci a fost implicat mai puţin în scenele de violenţă.

Pe de altă parte, solicită judecătorului să aibă în vedere faptul că inculpatul nu a mai avut scene de violenţă şi nu era cunoscut ca bătăuş în cartier, este prima ieşire violentă pe care o are, fiind antrenat de anturajul prost în care se afla în cartierul respectiv.

În plus, arată că inculpatul este elev în clasa a-X-a, este înscris într-o instituţie de învăţământ, considerând că această privare de libertate i-ar afecta mai mult evoluţia şi integrarea în societate prin faptul că nu o să mai frecventeze cursurile şcolii. Familia din care provine este o familie închegată care poată să îi ofere sprijinul, să depăşească acest moment şi să stea departe de anturajul antisocial în care s-a aflat inclusiv la scena respectivă.

De asemenea,  inculpatul i-a spus că motivul pentru care a intervenit în acel conflict cu violenţă este legat de o nervozitate pentru că persoana vătămată obişnuia să furnizeze droguri atât celuilalt coinculpat, în apărarea căruia a sărit cât şi celorlalţi copii mai mici ca el din cartier. Solicită judecătorului să evalueze diferenţiat pericolul social al faptei reţinute în sarcina inculpatului şi pericolul social concret pentru ordinea publică.

 

 

Inculpații prezintă un pericol pentru ordinea publică

Judecătorul arată că lăsarea în libertate a inculpaților prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

”În primul rând, se constată că dosarul cauzei conține probe suficiente care să justifice presupunerea rezonabilă că inculpații ar fi săvârșit, în calitate de coautori, infracțiunea de tentativă la omor.

Vizualizarea înregistrării video efectuate de către martora Dalia C. cu telefonul mobil aparţinând inculpatului Cristian Sabo la îndemnul acestuia, a conturat o modalitate de acţiune extrem de violentă a celor doi agresori, care au lovit cu o intensitate extremă, cu pumnii şi picioarele, acţionând asupra victimei prin sărituri repetate cu picioarele peste capul şi toracele acesteia, cu toate că victima nu opunea rezistenţă, încercând fără rezultat să se apere din poziţia culcat la pământ.

Loviturile receptate de aceasta din urmă, prin intensitate, mod de aplicare şi frecvenţă sunt apte a provoca în mod obiectiv decesul unei persoane, lipsa acestui rezultat nedatorându-se însă acţiunii agresorilor, ci unor împrejurări exterioare, străine demersului infracţional al celor doi atacatori.

Mai mult, depozițiile testimoniale și declarațiile inculpaților înșiși au relevat că victima se afla încă de la debutul agresiunii în stare de semi-inconștiență urmare a consumului de substanțe etnobotanice, fiind somat de inculpatul Cristian Sabo să continue consumul sub amenințarea cu acte de violență, scopul întregului comportament demonstrativ al inculpatului Sabo, la care însă s-a raliat în mod indiscutabil și inculpatul Varadi fiind acela de a umili victima și de a testa puterea de rezistență a organismului acestuia la loviturile de mare intensitate care i-au fost aplicate.

Subliniem faptul că inculpații au acționat în mod gratuit, cu o ferocitate ieșită din comun și în prezența unor minori în vârstă de numai 14 ani, asupra unei victime aflate în stare de vădită vulnerabilitate autoindusă prin consum de substanțe stupefiante, continuând pleiada de lovituri pe durata a cel puțin 10 minute (potrivit declarațiilor unui martor), după care inculpatul Sabo a decis că momentul trebuie imortalizat, solicitând asistenței să filmeze scenele de violență extremă cu telefonul mobil. Ulterior, inculpații au dispus în același mod și de ochelarii și telefoanele mobile aparținând victimei.

Este adevărat că măsura arestării preventive este cea mai severă măsură preventivă si ea trebuie luata numai în mod justificat şi pentru motive temeinice, iar în cazul minorilor ea trebuie luată în mod cu totul excepțional și numai dacă efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalității și dezvoltării inculpatului minor  nu sunt disproporționate față de scopul urmărit prin luarea măsurii, însa împrejurările prezentei cauze pot constitui unul din aceste cazuri temeinic justificate.

Astfel, în contextul factual al cauzei, luarea unei măsuri preventive dintre cele mai drastice apare ca fiind necesară nu doar în considerarea faptului că inculpatul Cristi Sabo a răspândit deliberat către un terț filmarea efectuată la inițiativa sa (acceptând posibilitatea răspândirii în mediile on-line a scenelor de violență extremă) iar inculpatul Lucian Varadi a acceptat la rândul său ca acțiunile sale să devină virale în mediile on-line (în condițiile în care, potrivit propriilor declarații, a lovit victima după ce coinculpatul solicitase audienței captarea imaginilor pe telefon)- așadar în scopul salvgardării ordinii publice, ci și pentru a împiedica pe inculpații minori scăpați de sub orice autoritate parentală, să săvârșească noi infracțiuni.

Pentru toate acestea, dar şi pentru a stopa activitatea infracţională a inculpaților minori care trebuie să conștientizeze consecințele de natură penală a faptelor de care sunt acuzați, judecătorul de drepturi şi libertăţi admite propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi va dispune arestarea lui preventivă a acestora pe o durată de 30 zile începând cu data de 31.08.2016 (data expirării reținerii) şi până la data de 29.09.2016 inclusiv”, se arată în încheierea penală.

 

Citește și:

 

Parchetul confirmă că cei doi bătăuși erau drogați când au comis fapta

Declarațiile băiatului bătut crunt: ”Mi-au luat ce aveam în pachet, au tras câte 2 fumuri și au zis că dacă eu nu bag 5, mă bat”

Agresorii tânărului de 18 ani, acuzați de tentativă de omor EXCLUSIV

Adolescentul care a fost bătut cu bestialitate a povestit de la ce a pornit scandalul

Poliția i-a identificat pe tinerii care l-au umilit și snopit în bătaie pe tânărul din Mărăști

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.