Stimați cititori, pentru că nouă ne plac poveștile frumoase, cu atât mai mult poveștile de succes, ne-am gândit ca în lunile următoare să vă prezentăm o istorie unică, despre reușită, despre viață, despre oameni care au pornit la drum doar cu un vis frumos și înarmați cu multă răbdare și încredere că într-o zi vor reuși! Și au reușit! Au plecat de la o masă și un scaun într-o instituție publică și credința nestrămutată că se poate face pionierat în România, că putem avea și noi „o țară ca afară”!
Este vorba despre povestea Parcurilor Industriale Tetarom, despre cum a început, s-a dezvoltat și a devenit celebră una dintre cele mai de succes companii din județul Cluj și nu numai: Tetarom SA.
Anul acesta, în 16 noiembrie, compania administrator a Parcurilor Industriale aniversează 15 ani de activitate, ani deloc ușori dar frumoși, plini de muncă susținută, proiecte finalizate, planuri de viitor și foarte multe satisfacții.
Povestea noastră va prezenta (de-a lungul a 6 episoade): istoria, evoluția, performanțele și planurile de viitor ale companiei Tetarom SA:
- Toate lucrurile mari au începuturi mici.
- Tetarom I – Prâslea cel voinic. Primul parc industrial din județul Cluj.
- Tetarom II – Emerson – Americanii care au venit, au văzut, au rămas!
- Tetarom III – Nokia, De’Longhi, Bosch, cei trei mușchetari de la Jucu. Trei investitori, trei povești diferite.
- Tetarom, căpitan la15 ani! Succesul se măsoară și în cifre.
- Tetarom – Povestea merge mai departe: încă un parc industrial și dezvoltarea parcului științific Tetapolis.
(1) Toate lucrurile mărețe au începuturi mici
În anul 2000, Clujul se confrunta cu o mare problemă: Toți studenții care absolveau facultățile și universitățile clujene, plecau afară (și nu se mai uitau înapoi), a doua zi după ce aveau o diplomă universitară. Era grav căci din aproape toți studenții care se calificau undeva, nu mai rămâneau în țară nici măcar jumătate. Toți visau să absolve și să plece oriunde în lumea largă să-și facă un viitor. Clujul și România nu le oferea nimic prin urmare nu era nici pe departe o alternativă la vremea aceea. Nu aveai cum să concurezi cu SUA, Anglia, Europa în general, care le oferea un salar bun, trai decent și posibilitatea de a trăi și studia mai departe într-o țară civilizată.
Și totuși ce să faci să-i ții acasă, să nu mai plece? Cum să-i convingi să rămână, să-și înființeze ei o firmă mică, să încerce să fie antreprenori sau să le oferi un job bine plătit, pe măsura pregătirii lor? Era nevoie de atragerea unor investitori, de crearea unor infrastructuri de afaceri care să ofere stimuli serioși cuiva din afară să vină și să creeze aici o subsidiară sau să încerce o nouă investiție.
Acesta a fost contextul în care, un antreprenor din domeniul IT, Viorel Găvrea (actualul director Tetarom SA), văzând ce se întâmplă și fiind preocupat (în calitate de consilier județean) de soarta tinerilor din Cluj, a încercat să găsească o soluție.
Fascinat fiind de modelele de infrastructuri de afaceri din Europa și Statele Unite, în special de parcurile industriale și visând să implementeze și la noi modelul respectiv, a avut curajul de a spune că dorește să înființeze primul parc industrial la Cluj care să atragă investiții românești și străine, capabile să oprească forța de muncă calificată produsă de universitățile clujene.
A găsit susținerea necesară în cadrul Consiliului Județean Cluj, condus la vremea aceea de Dl. Șerban Grațian. I s-a pus la dispoziție un birou (o masă și un scaun), într-o cameră din Consiliul Județean și i s-a urat succes! I s-a mai cerut să renunțe la afacerile proprii, căci nu se putea altfel. Ca urmare și-a vândut partea sa din firma la care era acționar și a pornit la drum fără să știe ce-l așteaptă și nici dacă va reuși. A fost doar hotărât să încerce și optimist, până în pânzele albe! Și sorții au ținut cu el, căci este o vorbă: unde este voință, se găsește o cale. („When there’s a will, there’s a way!” cum spun englezii.)
Apoi au urmat câteva ședințe de consiliu județean, câteva hotărâri, multe, foarte multe drumuri la București, la ministere, mult lobby pe plan local printre consilieri pentru a-i face să conștientizeze importanța unui astfel de proiect pilot, o societate creată, un proiect european și o finanțare aprobată.
Proiectul s-a numit „ZEV – Dezvoltarea Zonei Economice de Vest – Parc Industrial Pentru Tehnologii avansate” în valoare totală de 5.188.679,9 EURO. Uniunea Europeană a acoperit 64,8% din finanțare, iar cofinanțarea a fost asigurată de Guvernul României (21,6%) și Consiliul Județean Cluj (13,6%). Acesta a fost începutul.
În anul 2001, s-a înființat societatea Tetarom SA, (TETAROM este un acronim creat de Dir. Viorel Găvrea care se traduce prin Transilvania Echipamente și Tehnologii Avansate produse în ROMânia) având ca scop administrarea viitorului Parc Industrial Tetarom, numit mai târziu Tetarom I. Fiind o companie cu capital integral de stat, acționariatul societății avea să fie asigurat de 7 autorități publice: Judeţul Cluj (acționarul majoritar), Municipiul Câmpia Turzii, Municipiul Cluj-Napoca, Municipiul Dej, Municipiul Gherla, Municipiul Huedin și Municipiul Turda.
Încă de la început obiectivele principale ale Tetarom SA au fost următoarele:
- Susţinerea industriilor cu valoare adăugată mare: IT&C, bio şi nano tehnologii, automatizări, robotică
- Susţinerea şi crearea premizelor desfăşurării de activităţi de CD în domeniile de înaltă tehnologie – în Incubatorul de Afaceri (IA) TETAROM
- Crearea de locuri de muncă calificate pentru absolvenţii de studii superioare
- Dezvoltarea industriilor şi tehnologiilor nepoluante
- Crearea infrastructurilor de afaceri de tip parc industrial /business/science park) pentru susţinerea dezvoltării economice locale şi regionale.
În anul 2002, proiectul european a fost aprobat, constructorul, desemnat în urma unei licitații, a fost numit Alpine Mayreder Bau GmbH din Austria iar consultanța pentru proiect avea să fie asigurată de firma Louis Berger SA.
O lună mai târziu, Tetarom SA obținea din partea Ministerului Dezvoltării și Prognozei, reprezentat atunci de Dl. Leonard Cazan, primul titlu de parc industrial prin ordinul Ministrului nr. 319/2002.
În februarie 2003, începeau lucrările de construcție ale primului parc industrial din județul Cluj. Aventura abia începea, dar nimeni nu putea spune atunci cât va dura și ce avea să urmeze. Preocuparea tuturor era să se finalizeze lucrările, să devină operațional și cu mult noroc să poată fi și populat. Nici prin gând nu-i trecea nimănui că Parcul Industrial Pentru Tehnologii Avansate, avea să devină în scurt timp TETAROM I, urmat fiind de alt 3 parcuri, iar mai apoi de unul științific.
Dar despre asta vom continua pe larg în materialele următoare.
Scurt istoric Tetarom
- anul 2000
Consiliul Judeţean Cluj înaintează Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest proiectul pe nume „DEZVOLTAREA ZONEI ECONOMICE DE VEST – PARC INDUSTRIAL PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE”
- noiembrie 2001
Se înfiinţează TETAROM S.A., societatea administrator a Parcului Industrial TETAROM. Capitalul social subscris şi vărsat a fost iniţial de 2.600 RON.
- 15 februarie 2002
Consiliul Naţional pentru Dezvoltare Regională aprobă lista proiectelor de infrastructură finanţate din programul PHARE 2000 printre care figurează si proiectul numit „DEZVOLTAREA ZONEI ECONOMICE DE VEST CLUJ” – Parc Industrial pentru Tehnologii Avansate – PHARE RO 0007.02.03.03, în valoare de 6.464.945 EURO.
- septembrie, 2002
Delegaţia Comisiei Europene în România anunţă câştigătorul licitaţiei pentru selecţia constructorului: firma austriacă ALPINE MAYREDER BAU GMBH. Valoarea de adjudecare a ofertei este de 5.188.679,9 EURO. Finanţarea proiectului este asigurată în cote părţi astfel:
FINANŢATORI COTA EURO
Uniunea Europeană | 64,8% | 3.362.260,69 |
Guvernul României | 21,6% | 1.120.753,56 |
Consiliul Judeţean Cluj | 13,6% | 705.659,65 |
- 11 octombrie, 2002
TETAROM S.A. obţine primul Titlu de „Parc Industrial” prin Ordinul nr. 319/2002 al Ministerului Dezvoltării şi Prognozei.
- 22 februarie, 2003
TETAROM SA predă amplasamentul parcului către dirigintele de şantier, societatea de consultanţă LOUIS BERGER SA, care îl predă mai departe constructorului ALPINE S.A.
Încep, în mod oficial, lucrările de construcţie ale Parcului Industrial Tetarom. (astăzi numit TETAROM I).