Partidele din Uniunea Social-Liberala se pregatesc pentru alegerile locale de anul viitor. PNL si-a anuntat deja candidatii, iar PSD si PC sunt in faza sondajelor interne pentru a desemna candidatii cei mai performanti. In vara vor incepe sondajele de opinie prin care vor fi identificati candidatii din partea USL cu cele mai mari sanse la functiile locale si judetene, iar sefii partidelor sustin ca acesta este principalul criteriu pe baza caruia se vor face nominalizarile.

Social-democratii clujeni au nominalizat cate trei candidati pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca si pentru cea de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj. In urma unor sondaje interne, se va stabili care dintre acestia intra in cursa pentru a fi desemnat drept candidatul oficial al Uniunii Social-Liberale (USL). Liderul PSD Cluj Remus Lapusan a declarat ca partidul sau doreste ca cel putin pentru una din cele doua functii USL sa nominalizeze un candidat social-democrat. In ceea ce priveste candidaturile la nivelul celorlalte primarii din judet, acesta a cazut de acord cu membrii liberali ai aliantei ca cel mai bine ar fi alegerea unui candidat comun din randul celor cu cele mai mari sanse de a-i indeparta pe edilii PDL.

Trei pe o functie
Pentru candidatura la primarie au fost nominalizati presedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, senatorul Alexandru Cordos si consilierul judetean Dan Canta, iar pentru a fi reprezentantul USL la presedintia Consiliului Judetean (CJ) vor concura presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, deputatul Cornel Itu si liderul grupului PSD din CJ, Valentin Cuibus. Sondajele interne ar trebui sa faca posibila nominalizarea candidatilor la inceputul lunii iunie, dar orice ar spune sondajele la nivelul intregului judet, PSD doreste sa intre in cursa pentru una din cele doua pozitii din partea USL.
Sociologul clujean Vasile Dancu, membru al PSD Cluj, a declarat pentru Gazeta de Cluj ca „probabil va exista un candidat unic, inclusiv in judet. Aceasta este varianta care are mai mult sens decat sa avem candidat comun numai la Primarie in Cluj-Napoca”. Dancu a declarat ca nu are in vedere o candidatura individuala la alegerile locale de anul viitor, dar nu este exclus sa candideze pe o lista, pentru a-si sprijini colegii. In legatura cu modalitatea de selectie a candidatilor pentru principalele functii din judet, sociologul a afirmat ca se vor efectua sondaje pentru ca acesta este singurul mod prin care partidele pot sa-si dea seama care sunt cei mai viabili concurenti in cursa electorala. „Acesta este scopul unei aliante, de a pune in fata cel mai puternic candidat. Se vor efectua sondaje incrucisate, fiecare partid din USL va veni cu un sondator propriu. Este singura modalitate prin care-i putem identifica pe cei care au sansele cele mai mari sa castige”, a explicat Vasile Dancu. Acesta a adaugat ca numarul de candidati din partea fiecarui partid este o chestiune interna, dar ca in mod normal proportia de candidati din partea fiecarui partid se stabileste in functie de sondaje. „Cei mai performanti intra in cursa, indiferent de partid. Exista un principiu al paritatii in protocolul general, dar aceste lucruri nu au fost stabilite inca”, ne-a explicat Dancu.
PSD vrea cel putin la Primarie sau sefia CJ
Presedintele PSD Cluj Remus Lapusan a declarat ca USL va avea cu siguranta un candidat unic nu doar la Primaria Cluj Napoca si presedintia Consiliului Judetean, ci spera sa fie cat mai multe candidaturi comune si la alte primarii din judet. Pentru desemnarea candidatilor, si presedintele filialei judetene a social-democratilor clujeni a confirmat ca vor avea loc sondaje in interior. Acesta a explicat ca ulterior luarii deciziei legate de candidatii PSD cu cele mai mari sanse la locale, acestia vor intra intr-un nou sondaj de opinie alaturi de colegii lor liberali, iar decizia finala asupra candidatilor si a compozitiei listelor la alegerile din 2012 va fi luata in urma unor studii electorale la nivel national. In privinta proportiei de candidati din partea fiecarui partid, Lapusan a aratat ca protocolul prevede conditii diferite pentru alegerile parlamentare si locale. Astfel, la primele, numarul de candidati va fi egal, pe cand la alegerile din judet vor fi alesi cei desemnati de sondaje ca avand cele mai mari sanse sa fie votati de cetateni. De asemenea, acesta a confirmat ca PSD doreste ca unul dintre candidatii la cele mai importante functii din judet si Cluj-Napoca sa fie din partidul de stanga.
Spre deosebire de ceilalti membri ai Uniunii, PNL Cluj si-a stabilit deja candidatii la functiile de primar in Cluj-Napoca si de presedinte la Consiliul Judetean Cluj. Senatorul Cristian David, fostul ministru al Administratiei si Internelor, referindu-se la faptul ca PSD Cluj a prezentat cate trei candidati la cele doua functii, a afirmat, in cadrul unei vizite la Cluj ca PNL si-a stabilit candidatii, “celelalte partide sunt deocamdata in faza de testare, ceea ce arata ca nu s-a consolidat un candidat puternic, care sa-si asume castigarea competitiei”, a declarat David. Horea Uioreanu este candidatul PNL la presedintia Consiliului Judetean, in vreme ce Marius Nicoara este candidatul partidului pentru functia de primar in Cluj-Napoca. In legatura cu alegerea candidatului unic al USL pentru fiecare din cele doua functii, presedintele PNL Cluj a aratat ca “decizia va depinde de sondaje, dar si de algoritmul care impune impartirea egala a candidaturilor la nivel national”. In ceea ce priveste restul primariilor din judetul Cluj, acesta a afirmat ca totul depinde de cum va fi modificata Legea electorala, astfel, “daca va fi un singur tur de scrutin la primari, atunci, sigur, candidatul comun ar fi solutia logica, dar vor fi discutii punctuale”. Presedintele PNL Cluj a mai declarat ca ii asteapta pe “colaboratorii” din USL, PSD si PC, sa isi desemneze candidatii pentru a vedea cum isi impart Primaria si Consiliul Judetean Cluj.
Uniunea pierde membri
Si la nivelul celui de-al treilea partid din USL exista inca intrebari in legatura cu membrul partidului care va candida pentru functia de primar al municipiului. Presedintele Partidului Conservator (PC) Cluj, Adrian Zaharia a declarat ca aceasta decizie va fi luata in urma unui sondaj intern. In februarie, acesta a remis un comunicat de presa prin care s-a aratat deranjat de declaratia unui “coleg liberal"” care a spus ca pe conservatorii din Cluj “daca ii aduni pe toti laolalta, incap intr-un autobuz, ce sa le dam aici?”. Adrian Zaharia a declarat in comunicatul de presa mentionat: “Pozitia liberalilor recunoastem ca nu ne surprinde foarte mult, dar le aducem la cunostinta ca ea ne favorizeaza, cunoscut fiind ca asemenea exercitii de imagine contrabalanseaza intentia emitatorului inspre cel “victimizat”. Si, daca sunt atat de preocupati colegii liberali de soarta PC, ii instiintam ca pana acum avem 12 persoane cu prima sansa de a castiga la primariile unor importante localitati din judetul nostru. In ce priveste primaria municipiului Cluj Napoca, in cel mai scurt timp – dupa o sondare obiectiva si extrem de riguroasa printre membrii PC –  va fi anuntat candidatul nostru”. Presedintele PC Cluj a mai spus ca este “vorba de o persoana tanara, care nu a migrat de la un partid la altul, cu carisma si vadite competente in administratia publica, venita din mediul universitar clujean”. Adrian Zaharia a declarat ca prin aceasta initiativa nu se incalca protocolul USL pentru ca atat PNL, cat si PSD vor avea un candidat.
Uniunea Social Liberala nu numai ca nu a convins nici un parlamentar din arcul guvernamental sa i se alature si sa voteze motiunea de cenzura, ci a si pierdut trei parlamentari care au preferat sa treaca in tabara Puterii sau sa se declare independenti. Deputatul Marian Saniuta si senatorul Ion Toma si-au anuntat demisia din PSD, in timp ce senatorul Liviu Campanu a parasit Alianta de Centru Dreapta pentru a se reintoarce in grupul parlamentar al UNPR. In acest moment, Uniunea Social Liberala are 215 parlamentari. Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc de saptamana trecuta a fost votata de doar 216 parlamentari, singurul membru al PDL care a votat “pentru” fiind deputatul clujean Mircia Giurgiu. Acesta va fi exclus din partid si va activa de acum ca independent.
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.