Consilierul local Manuel Chira a atras atentia asupra situatiei precare a sistemului de sanatate clujean la inceputul sedintei de Consiliu Local (CL) din 10 martie. “Situatia medicinei romanesti este dezastruoasa. Banii primiti de spitale nu sunt nici de departe suficienti”, a afirmat acesta. Chira a aratat ca, de la Casa de Asigurari de Sanatate, sunt platite 1.500 de operatii pe cord in intreaga tara, dintre care 200 la Cluj si doar 16 pentru copii, in contextul in care la Cluj sunt realizate, intr-un an, 600-700 de operatii pe cord, iar in Romania se nasc 1.000 de copii cu malformatii cardiace in fiecare an. Cluj-Napoca este unul din cele doua centre din tara care au sectii de chirurgie cardio-toracica pediatrica, alaturi de Targu-Mures. “Exista norme europene care spun ca la o populatie de 20 de milioane de locuitori ar trebui alocate fonduri pentru cel putin 10.000 de operatii pe an. In conditiile in care avem, cat de cat, materiale, spitalele din Romania de chirurgie cardiaca fac cam 4.000 de operatii pe an”, a declarat Chira. El a subliniat ca bolile cardiovasculare sunt principala cauza de morbiditate si mortalitate la noi in tara si in Europa si, din acest punct de vedere, suntem pe locul 3 in lume in ceea ce le priveste pe femei si pe locul 4 in ceea ce ii priveste pe barbati.

Costuri pana la de zece ori mai mari
Copiii si adultii pentru care nu exista bani la CAS sunt trimisi la tratament in strainatate, iar acesta este de 5-10 ori mai scump pentru stat, arata Chira. O interventie chirurgicala  cardio-vasculara la o clinica din strainatate poate ajunge la costuri totale de zeci de mii de euro. Fondurile care ar putea fi alocate pentru a continua  programul de interventii chirurgicale cardio-vasculare la Institutul Inimii din Cluj, in cadrul caruia, cu aceleasi sume, se poate efectua un numar mai mare de operatii, costurile fiind mai mici, sunt cheltuite pentru achitarea tratamentele celor care solicita sprijin financiar pentru efectuarea interventiilor in strainatate. Potrivit legii, orice asigurat poate depune formularul E112 care prevede ca orice cetatean al Comunitatii Europene poate beneficia de tratament medical in oricare stat membru, iar toate cheltuielile vor fi suportate de statul din care provine persoana bolnava.
 
Consilierul PNL a citit colegilor sai din Consiliul Local si un comunicat al Colegiului Medicilor catre secretarul de stat pentru Sanatate, Raed Arafat, in care se arata ca masurile Ministerului Sanatatii de reducere a numarului de paturi si a numarului de spitale, precum si preturile derizorii decontate la CAS “frizeaza absurdul”. Clujul a primit doar 70% din bugetul de anul trecut pentru 2011, iar Institutul Inimii nu primeste nici macar banii pentru salarii, a aratat Chira, adaugand ca investitiile facute in pregatirea medicilor sunt irosite daca acestora nu le ramane altceva de facut decat sa plece in strainatate.
Clinica va sista programul de operatii cronice
Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, Traian Scridon, a declarat, luni, 14 martie, ca situatia la Institutul Inimii “Niculae Stancioiu” este “fara iesire”, din cauza lipsei banilor pentru materialele sanitare si pentru salarii, informeaza Mediafax. “Situatia la Institutul Inimii este critica, printr-un program cronic de subfinantare am ajuns la capatul puterilor. Nu mai avem materiale cu care sa operam. Situatia este fara iesire, nu mai avem bani pentru materiale, pentru salarii. Va trebui sa sistam, de marti, programul de operatii cronice si sa pastram materiale pentru urgente, daca apar. Pacientii vor fi reprogramati pe niste liste de asteptari. Situatia cardiaca a unora se poate agrava”, a spus Scridon.
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.