Centrul Clujului se umple cu blocuri de locuinţe, foarte înalte, care vor sugruma şi mai tare circulaţia din zonă. Oraşul, deja sufocat, este ”ajutat” de un constructor de top al Clujului care ridică două ansambluri imobiliare pe fostele fabrici comuniste Prodvinalco pe strada Traian 36 şi Napochim pe strada Ploieşti numerele 9-11. Beneficiarul construcţiilor din plin centrul Clujului este partener cu un offshore cipriot. 

stefania-berciu

Construcţii ridicate de  un rechin imobiliar

Beneficiarul construcţiilor turn este SC SDC Imobiliare SRL, firmă administrată de Ştefan Berciu, un investitor în imobiliare cu o cifră de afaceri de zeci de milioane pe an. Berciu a fondat SDC Imobiliare împreună cu fratele său, Daniel, apoi i-a cesionat părţile sociale fiicei sale, Ştefania.

Berciu şi-a mutat de ceva vreme construcţiile în centru, astfel, vizavi de SRI şi Poliţia Cluj, pe Traian 36, Primăria l-a autorizat pe Berciu să construiască cinci turnuri. Trei dintre ele au un regim de înălţime de parter şi 11 etaje, iar alte două corpuri, un regim de înălţime compus din parter şi nouă etaje. Lucrările construite pe fosta fabrică de alcool deţinută de compania Prodvinalco sunt aproape finalizate.

De asemenea, SDC Imobiliare a obţinut, de la Napochim Imobiliare, o clădire de hale din care a făcut bloc de locuinţe. Pe panoul din stradă scrie că este vorba despre parter, mezanin, cinci etaje şi unul retras, dar în această vară i-a mai ieşit o autorizaţie de la primărie prin care mezaninul şi etajul retras se extind.

În cazul proiectului de pe Ploieşti, SDC a cerut doar reconversia imobilului. A păstrat fundaţia şi stâlpii de susţinere şi din hala Napochim, a făcut un bloc cu 118 apartamente care este aproape finalizat, deşi primăria a anunţat încă din 2007 că în spatele halei doreşte să creeze un centru financiar-bancar. Iniţial, clădirea a aparţinut fabricii Napochim, care acum doi ani s-a divizat în Napochim SA şi Napochim Imobiliare, firme administrate de Dan Mihai Pitic.

miko-matei

Berciu, sufocă Clujul cu clădiri

În trecut, Berciu a fost acuzat în mass-media că a construit la parterul blocurilor, apartamente în loc de garaje. De asemenea, are şi alte blocuri la activ, cum ar fi unele de pe strada Mircea Eliade din cartierul Bună Ziua, unde a făcut locuinţe şi la demisol, în loc de garaje.

Societatea lui Berciu a mai construit, tot pe strada Traian, un alt bloc de locuinţe, format din apartamente cu o cameră. Este de necrezut cum a fost autorizat acest imobil, având în vedere că este cel mai elocvent exemplu de blocuri între case, nouă etaje între clădiri de două-trei nivele. Clădirea a fost dată în folosinţă în 2012.

SDC Imobiliare a mai cumpărat un teren pe strada Burebista, unde va apărea următorul proiect al societăţii, respectiv unul pe Calea Dorobanţilor 114, peste drum de parking.

Deşi este cunoscut ca fiind unul cel mai mari investitor în blocurile-turn din centrul Clujului, familia Berciu este datornică la stat, soţia sa Elena Berciu are o obligaţie fiscală de 2.141.438, iar Ştefan Berciu datorează statului 2.141.355 lei.

Dar surprizele nu se opresc aici. Berciu este unul dintre băieţii care ştiu să joace extrem de tare – nu este de mirare că-şi bate joc de legi, doar el are imunitate diplomatică. Ştefan Berciu, a devenit consul onorific al statului Burundi. ”Berciu este un investitor în imobiliare cu o cifră de afaceri de zeci de milioane pe an şi, după toate aparenţele, intrarea în corpul diplomatic a făcut-o pentru fiica sa, Ştefania, care şi-a pus pe BMW-ul personal numere de Corp Diplomatic.”

Ştefan Berciu este administrator al SDC IMOBILIARE SRL, VENT CAR TRANS SRL, DDS CONSTRUCT SRL, BURGAU CONSTRUCT SRL, IMOBIL CONCRET SRL şi HODASAROM SRL.

adrian-petrica-balaj

SDC Imobiliare partener cu un offshore din Cirpu

SDC Imobiliare este partener cu Thaddeaus Investment SRL, o societate cipriotă administrată de Adrian Petrică Bălaj şi cu firma TDS SDC SRL, administrată de Ştefan Berciu şi Adrian Petrică Bălaj, fost agent al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj. Potrivit Monitorul Oficial, în 2015, Thaddeaus Investment era administrată de Ioan-Andrei Haas, fost director al Direcţiei Marilor Contribuabili din Ministerul Finanţelor, funcţie ocupată ani buni.care a colaborat înainte de 1989 cu Securitatea.

Din postura pe care o avea, Haas discuta direct cu marile companii care au investit în România sume de bani în diferite domenii. Ascensiunea lui Haas a fost legată de evoluţia politică a lui Emil Boc. În perioada în care Boc a fost primar al Clujului, Haas era director adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Pe lângă această poziţie, Haas a ocupat o serie de poziţii publice ca şi reprezentant al Consiliului Local Cluj-Napoca, în asocierea pentru construirea Cartierului Tineretului.
După ce Emil Boc a plecat la Bucureşti, în funcţia de premier, Haas a plecat şi el în postura de director al Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul ANAF.

Acum, Thaddeaus Investment SRL are ca şi asociaţi sunt două societăţi din offshore-ul cipriot Thaddeaus Investment LTD şi Crescentius Investment LTD.

Offshore-urile au o legătură şi cu omul de afaceri Ioan Matei Miko, patronul agenţiei clujene de modele Transilvania Fashion şi naşul foştilor soţi Columbeanu. Matei Miko cu Thaddeaus Investment au fost asociaţii restaurantului SC Bistro Europa SRL, dar Miko, împreună cu soţia Monica, şi-au cesionat părţile către Victoria Pop.

Tot legată de Matei Miko şi Adrian Petrică Blaj este şi offshore-ul din Cipru, Crescentius Investment LTD care este asociată cu MM Europa Center SRL, firmă ce se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate şi este administrată de Miko şi Blaj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.