Greva spontana declansata de doua zile in Posta Romana, care a dus la blocarea activitatii in sute de oficii postale din tara, ar putea avea consecinte grave pentru companie. Intr-o scrisoare obtinuta de HotNews.ro, Rares Stanciu, Director Executiv Operational in Posta Romana, subliniaza pe langa un minus de incasari zilnice de circa 4,5 milioane lei, riscul pierderii unor contracte cu Ministerul de Justitie, ANAF, RAPPS, Directia Pasapoarte, Avon si Bakker si incetarea contractului cu eMAG. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, a precizat ca exista riscul ca acest parteneriat sa inceteze, dar ca momentan a fost suspendat temporar pe perioada protestelor.
- Intr-o scrisoare interna, obtinuta de HotNews.ro, Rares Stanciu, Director Executiv Operational in Posta Romana, precizeaza urmatoarele:
„Astazi 27.10.2016, ne confruntam cu urmatoarea situatie, generata de blocarea activitatii postale:
1. Cuantificarea acestei actiuni se prezinta sintetic, astfel:
- – un minus de incasari zilnice de aprox. 4,5 milioane lei!
- – trimiteri postale intarziate, care conduc la plata de despagubiri, penalitati si implicit, pierderea contractelor (ANAF, RAPPS, Pasapoarte, Avon, Bakker, Ministerul de Justitie – actele de procedura, altele);
- – trimiteri postale internationale, pentru care, nerespectarea termenelor de livrare conduce la aplicarea de penalitati/trimitere intarziata (colete EPG);
- – incetarea contractului cu eMAG – partenerul nostru ne-a notificat in acest sens! Contract cu o crestere fulminanta a veniturilor in mai putin de 1 an de activitate.
- – nerespectarea termenelor de circulatie aferenti produsului mandat postal incasari facturi cu implicatii in relatia cu furnizorii si clientii (iminenta deconectarii clientilor de la utilitati);
- – daune colaterale intervenite ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale – care pot afecta mai bine de 50% din cifra de afaceri a CNPR.
2. Oferta propusa de CNPR catre SINDICAT este OFERTA MAXIMA POSIBLA LEGAL (conform Legii Bugetului de Stat).
3.. Incetarea lucrului, in modul in care se desfasoara protestul in acest moment, se incadreaza in afara legii.
Pentru evitarea consecintelor dramatice, care se pot rasfrange asupra activitatii CNPR si a salariatilor implicati, managementul CNPR considera IMPERIOS necesar RELUAREA IMEDIATA A ACTIVITATII.
Va solicit implicare totala, de urgenta, in identificarea de solutii in vederea deblocarii situatiei din acest moment si aducerea la cunostinta a consecintelor – prezentate mai sus – tuturor salariatilor.
RESPONSABILITATEA ESTE A NOASTRA, A TUTUROR. In caz contrar, pierderea contractelor va avea consecinte dramatice asupra veniturilor companiei si implicit asupra sigurantei locurilor de munca”.
Contactat de HotNews.ro, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a precizat ca exista riscul incetarii parteneriatului cu eMag, dar ca momentan acordul a fost suspendat temporar.
- „Este de comun acord cu eMAG sa nu preluam colete azi si maine, sa suspende temporar, pe perioada protestului spontan, opțiunea de transmitere pe site-ul eMAG prin canalul de distribuție Posta. Este o măsura de bun simt, sa protejam clienții noștrii comuni. Parteneriatul nu a incetat”, a declarat vineri seara pentru HotNews.ro Alexandru Petrescu.
Posta Romana tocmai ce anuntase saptamana trecuta ca toti clientii retailerului online eMAG care vor sa-si ridice produsele comandate de la un punct fix, aflat in proximitatea domiciliului sau a locului de munca, vor putea, incepand cu luna noiembrie din acest an, sa-si ridice personal produsele comandate din 200 de oficii postale amplasate in toate judetele tarii.
Oficialii eMAG nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere pana la publicarea acestui articol.
- Cum motiveaza sindicalistii conflictul existent: In prezent se afla in protest, peste 15.000 de postasi din peste 800 de unitati postale
Intr-un comunicat al Sindicatului Lucratorilor Postasi din Romania (SLPR), obtinut vineri de HotNews.ro, sindicalistii sustin ca „intreaga responsabilitate cu privire la conflictul existent intre salariatii si conducerea Postei, apartine in intregime actualei echipe de management, care conduce de 4 ani Posta Romana”.
- „Asa dupa cum este cunoscut deja opiniei publice, SLPR a inceput in februarie 2016 negocierea cu conducerea Postei Romane, pe un set de revendicari mai vechi, printre care se regasea si acordarea unei cresteri salariale.
- Timp de 8 luni, managementul Postei Romane a folosit diverse tertipuri pentru a trage de timp, afirmand constant ca este de acord cu acordarea unei cresteri salariale, fara a respinge suma solicitata de SLPR.
- Aceasta strategie a conducerii postei Romane a condus la cresterea gradului de asteptare in randul celor peste 21.000 de membri de sindicat ai SLPR care au fixat limita mandatului de negociere, pentru comisia sindicatului, la un nivel sub care nu au mai acceptat sa coboare.
- Dupa cele 8 luni de tergiversare, cand conducerea Postei a prezentat o oferta de salarizare, mult sub asteptarile create, aceasta a fost respinsa ferm de catre salariatii care si-au radicalizat pozitiile dupa atata asteptare. Acesta este motivul pentru care in Posta Romana are loc o miscare de revolta a salariatilor, care nu mai vor sa-si urmeze si sa asculte de liderii de sindicat si care, din informatiile noastre, isi vor radicaliza si mai mult pozitiile si vor deveni din ce in ce mai inversunati, pe masura ce timpul trece, facand dificila adoptarea unei solutii negociate.
- (..)
- Izbucnirea revoltei salariatilor, satui de negocierile si promisiunile fara rezultat si de refuzul CNPR de a accepta majorarea cu suma avansata de SLPR (suma cu cel putin 25% mai mica decat cererea initiala) si decizia lor de a-si rezolva singuri problemele, fara a mai accepta actiunile de protest propuse de SLPR, (pichete, marsuri, mitinguri), sunt, in opinia noastra, responsabilitatea exclusiva a echipei de management a Postei Romane. In acest moment se afla in protest peste 15 mii de salariati din Posta Romana, lucratori in peste 800 de subunitati postale din toate judetele tarii”, se arata in comunicatul semnat de Matei Bratianu, presedintele SLPR.
Ce propuneri de majorari salariale a facut conducerea Postei pentru 22.303 de angajati care au in prezent salarii curpinse intre 1250 lei si 2.202 lei
Posta Romana a anuntat vineri ca „sindicatelor le-au fost avansate, miercuri, doua variante de majorari salariale, astfel: o grila de majorare cuprinsa intre 60 de lei si 200 de lei, si o alta grila cuprinsa intre 60 de lei si 140 de lei. Ambele, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.
Ambele variante de majorare vizeaza 22.303 salariati, mai exact pe cei cu salarii cuprinse intre 1.250 de lei si 2.202 lei. Prima varianta se concentreaza pe angajatii cu cele mai mici salarii, care vor beneficia de cea mai mare crestere. Astfel, factorii postali cu salarii de 1.269 de lei vor putea primi, in plus, 200 de lei. O majorare de 60 de lei vor primi cei cu salarii de 2.202 lei. Cea de-a doua varianta presupune o crestere mai uniforma a salariilor, in cadrul careia primii angajati vor primi 140 de lei, iar cei cu veniturile cele mai mari din schema vizata vor primi 60 de lei. In acest moment, decizia apartine partenerilor sociali.