Nemultumiti de pretul laptelui pe care îl primesc de la firmele de lactate, fermierii din Cluj au protestat din nou în fata fabricii de procesare a laptelui Napolact. Protestatarii sunt nemultumiti de suma cu care sunt platiti la fiecare litru de lapte. Fermierii doresc sa fie platiti ca în UE, acestia considerând suma de 1.2 lei pe litru de lapte ca fiind prea mica.

În judetul Cluj, compania care colecteaza cea mai mare cantitate de lapte este Napolact. Fermierii declara ca firmele de lactate cumpara laptele la un pret foarte mic si îl dau spre vânzare la preturi mai mari ca si în Europa. Protestele fermierilor din fata sediului Napolact nu au luat sfârsit, deoarece procesatorii de lapte nu sunt dispusi sa ofere fermierilor un pret mai ridicat pe litru de lapte. Crescatorii de animale sunt nemultumiti de diferentele mari dintre pretul final platit de consumator si pretul de achizitie a laptelui. Fermierii primesc în medie 1.2 lei pe litrul de lapte, iar în supermarketuri laptele costa aproximativ 4 lei pe litru. În cazul în care procesatorii nu vor mari pretul unui litru de lapte, fermierii ameninta ca nu vor mai furniza materie prima. Astfel, negocierile crescatorilor de animale cu compania Friesland, din comuna Baciu, nu au ajuns la nici un acord care sa-i multumeasca pe fermieri. Crescatorii de taurine vor ca preturile pentru un litru de lapte conform cu normele UE sa ajunga la 42 de eurocenti si 28 de eurocenti pentru laptele care nu îndeplineste normele europene.

Costuri mari

Conform producatorilor europeni, pretul laptelui ar trebui sa acopere costurile de productie, în caz contrar exista riscul ca livrarile de lapte sa fie oprite. Pentru a-si putea vinde marfa în UE, fermierii trebuie sa hraneasca vacile cu furaje de calitate, care sunt costisitoare pentru tarani. Un kilogram de furaj costa un leu, în timp ce statul ofera fermierilor o subventie de 70 de bani pentru un kilogram. Firma Napolact face colectari de lapte din comuna Sânpaul, judetul Cluj. Primarul comunei, Ovidiu Colcerul declara ca în anii ce-au trecut mai multe firme veneau sa colecteze laptele. Niciodata localnicii comuni nu au primit un pret bun pe litru de lapte. Însa, taranii continuau sa vânda laptele pentru a-si întretine familiile, sustine primarul comunei. În comuna clujeana Ceanu Mare pretul laptelui variaza în functie de întelegerile dintre furnizor si procesatori. Un litru de lapte ajunge la 1.2 lei, iar contractele sunt atât cu firma Napolact, cât si cu mai multe ferme din Mures. Producatorul de lactate Friesland Foods sustine ca pretul pe care îl ofera crescatorilor de animale este unul bun pentru calitatea pe care laptele o are. Procesatorii de lapte considera ca o marire a pretului de achizitie a laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine, lucru care cu siguranta i-ar nemultumi pe consumatori. În ciuda faptului ca cer o marire pentru pretul de lapte, crescatorii de vaci considera ca aceasta crestere nu ar trebui sa fie simtita si de consumator. Fata de anul 2007, în 2008 consumul de lactate s-a redus, preturile mari ale produselor lactate din magazine fiind unul din motivele care au dus la scaderea consumului.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.