Institutul de Fizica Nucleara a anuntat descoperirea unor urme de iod radioactiv in apa de ploaie si in laptele de oaie. Expertii in energie nucleara sustin ca valorile sunt mici si nu au impact asupra populatiei.
Masuratorile facute in zona Slanic au relevat o concentraţie de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie mai mica decat limita maxima admisa. Oamenii de stiinţa romani spun ca aceste date confirma ca efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate si la disţante mai mari de 10.000 de kilometri si ca norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a raspandit practic asupra intregii emisfere nordice.
"Este posibil ca din ce s-a raspandit din Fukushima si din alte surse care s-au raspandit in atmosfera, si lucrurile astea se intalnesc la diverse nivele in atmosfera, sa apara prin ploaie niste concentrari de iod radioactiv care se depune pe plantele pe care le mananca animalele. Fukushima e deja la trei saptamani distanţa, iar timpul de injumaţire al iodului radioactiv e de 8 zile, urmele nu sunt deloc periculoase pentru oameni numai ca avem intrumente sensibile sa le determinam", a declarat Ionel Purica, expert in energie nucleara.
Directorul Institutului de Fizica Nucleara, Nicolae Zamfir, spune ca valorile inregistrate sunt extrem de mici si ca nu au un impact asupra populaţiei si mediului.
"Rezultatele masuratorilor nu sunt normale, insa masuratorile care se fac la suprafaţa pamantului, in special in zona Magurele in ultimele 3-4 saptamani nu arata nici o crestere a nivelului de radioactivitate. Un grup de cercetatori care se afla la Slanic unde radioactivitatea e zero au detectat urme de iod radioactiv in apa, dar sunt atat de mici incat nu modifica valorile la nivelul pamantului. Nu e absolut niciun pericol", a declarat Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara.
Mostrele de apa au fost colectate in zilele de 27, 29 martie si 2 aprilie din zona Slanic-Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.