Asistenţa tehnică pentru Centrul Integrat de Management al Deşeurilor, proiect al administraţiei judeţene, va fi asigurată de un consorţiu format din două firme al căror nume a fost asociat în trecut cu o serie de licitaţii „cu dedicaţie”. Asistenţa tehnică este doar unul din cele 10 contracte din care este compus proiectul Consiliului Judeţean Cluj.

Contractul de asistenţă tehnică pentru sprijin managerial în implementarea Proiectului de management al deşeurilor din judeţul Cluj a fost câştigat de consorţiul format din KVB Economic şi Blom România. La licitaţia pentru acest segment al proiectului s-au înscris în cursă trei concurenţi, criteriile pentru atribuire fiind preţul ofertei, metodologia de prestare a serviciilor şi organizarea şi planificarea în timp a activităţilor. Este vorba de Mott MacDonald Limited, care a depus o ofertă de 1,47 de milioane de lei, asocierea KPMG România SRL – GPA Advisory SRL – NQA Rom, cu 1,35 milioane de lei şi asocierea SC KVB Economic Filiala Cluj-Napoca SRL – BLOM România SRL, cu 1,33 milioane de lei.
Termenul pentru contestaţii în cadrul licitaţiei ce viza contractul de asistenţă tehnică pentru Proiectul de management al deşeurilor a expirat. Contractul va fi semnat pe o perioadă de 21 de luni şi va fi finanţat din bugetul Consiliului Judeţean (CJ). “Suntem în măsură să semnăm contractul cu consorţiul KVB Economic, Filiala Cluj – BLOM România SRL. Imediat după ce vom semna, firmele au obligaţia să demareze lucrările în termen de 90 de zile”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, pentru cotidianul clujean “Ziua de Cluj”.
“Din păcate, contractul pentru construcţia centrului de depozitare a deşeurilor este încă blocat în instanţă. Avem teremen de-abia în 18 mai. Sper ca atunci să putem atribui contractul consorţiului condus de Hidroconstrucţia, în conformitate cu soluţia comisiei de licitaţie. Astfel, va putea demara şi contractul KVB pentru asistenţa tehnică”, a adăugat Radu Bica. Întreg proiectul pentru managementul deşeurilor a fost evaluat la peste 76 de milioane de euro. Din această sumă, aproximativ 60% va fi acoperită din fonduri ale Uniunii Europene.

Blom scrie caietul şi câştigă licitaţia

“Gazeta de Cluj” a mai scris despre firmele intrate în competiţie pentru contractul de consultanţă, iar echipa câşigătoare, care a avut şi oferta cea mai mică, este compusă din două societăţi destul de controversate. Compania Blom România este o companie specializată în servicii de cadastru deţinută de o companie din Danemarca, al cărei administrator este Ionuţ Săvoiu, care a deţinut şi funcţia de director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ANCPI. Blom România a fost acuzată în toamna anului trecut că şi-ar fi asigurat singură o licitaţie “cu dedicaţie” în comuna bistriţeană Măgura Ilvei, după cum relevă un material Hotnews. Obiectul licitaţiei era “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect în valoare de 1,69 milioane de lei, adică 400.000 de euro. Însă, cerinţele licitaţiei erau exagerate pentru un asemenea proiect. Se cereau echipamente şi personal care nu ar fi fost neapărat necesare realizării cadastrului, iar condiţiile acestea nu puteau fi îndeplinite decât de o firmă.
Caietul de sarcini a fost realizat tocmai de aceasta, şi anume Blom România, una dintre cele mai mari companii de topografie din ţară. La licitaţia deschisă de către primăria comunei Măgura Ilvei, singura companie înscrisă a fost Blom România. Alte două primării din judeţul Bistriţa-Năsăud (Ilva Mare şi Lunca Ilvei) au scos la licitaţie aceleaşi servicii de cadastru. La Ilva Mare proiectul are o valoare estimată tot la 400.000 de euro. Caietul de sarcini are aceeaşi caracteristică, proprietăţile electronice ale documentului arătând că a fost creat tot de Blom România. Directorul Blom România, Ionuţ Săvoiu, a explicat reporterilor HotNews coincidenţa că documentele licitaţiei de la Măgura Ilvei poartă însemnele electronice ale companiei pe care o conduce. “Noi avem 500 de specialişti şi lucrăm cu multe primării. Caietul de sarcini de care vorbiţi seamănă cu cel aprobat de ANCPI. Ştiţi, astfel de fişiere circulă pe internet. Poate l-a copiat cineva. A fost o licitaţie publică. Nu s-a îngrădit participarea nimănui. Ştiţi, e o tensiune mare în piaţă şi noi avem mulţi concurenţi”, a declarat Ionuţ Săvoiu.

KVB se verifică singur

Numele firmei KVB Economic este legat de un alt proiect cu bani publici atribuit “cu dedicaţie”. În 2009, firma a fost aleasă pentru a oferi consultanţă pe probleme de mediu societăţii Apa Nova Bucureşti SA, societatea care are în concesiune serviciul de distribuire a apei potabile în Capitală, informează “Jurnalul Naţional”. Aceasta a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro pe teme de protecţia mediului, exact domeniul în care Garda de Mediu trebuie să verifice respectarea obligaţiilor de către orice societate de pe teritoriul României. În mod surprinzător, potrivit aceleiaşi surse, firma KVB Economic este controlată de Silvian Ionescu, şeful Gărzii de Mediu, care consilia Apa Nova. Contractul a fost atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare. Reprezentanţii Apa Nova au motivat această alegere prin situaţia urgentă impusă de autoritatea contractantă, dar obligaţia de a avea documentaţiile realizate de KVB existau deja de trei ani.
Directorul KVB Economic a mai fost pus într-o situaţie de conflict de interese când firma sa urma să acorde consultanţă pe proiectele de investiţii de mediu pentru Petrom, tocmai acele proiecte care trebuiau verificate de instituţia pe care o conduce. Oficial, Silvian Ionescu nu mai figurează în documentele societăţii KVB Economic SRL, Răzvan Zamfir Stan fiind administratorul oficial al firmei devenite cu acţiuni “la purtător”.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.