O agenţie de detectivi particulari este, prin definiţie, o structură discretă. În România, există sute de detectivi particulari care, pentru o sumă frumușică, vânează soți infideli, filează parteneri de afaceri neserioși, depistează scurgerile de informații ori trădătorul din interiorul unei companii. De multe ori, descoperă persoana sau valoarea lipsă cu mult înaintea poliției, iar probele lor sunt acceptate ca dovezi la tribunal.

 

”Nu lăsa suspiciunea să te macine. Oprește-te acum! Folosește-ți mintea și inima în scopuri productive. Familia și societatea au nevoie de tine. O simplă discuție și problema ta o preluăm noi. Un simplu telefon și problema ta familială devine și a noastră. Te vom ajuta să-ți recapeți încrederea în tine, demnitatea care ți-a fost încercată. Nu trebuie să duci în psihicul tău povara suspiciunii, a neîncrederii!”. Acest pasaj este preluat de pe site-ul de prezentare al unei agenții de detectivi particulari din România și nu este o publicitate la vreun cabinet psihologic, așa cum pare la prima vedere.

Am avut ocazia să intru în contact cu un detectiv particular din Cluj-Napoca, să aflu detalii şi chiar diverse picanterii legate de această meserie, așa că nu am ratat ocazia să împărtășesc mai departe.

 

Reporter: Cum este viața de detectiv?

Detectiv: Munca unui detectiv particular profesionist este diferită de ceea ce vedem cu toții la televizor. Mereu pe fugă, mereu în căutarea unor răspunsuri. Mereu pe filaj. E o meserie palpitantă care te poartă în locuri și situații în care nu ţi-ai imaginat că o să ajungi.

 

R: Cât de mult contează norocul, intuiția?

D: Ai nevoie și de noroc, dar dacă nu ai o intuiţie bună, dacă nu ești ”contopit” cu cazul e foarte greu să îți faci meseria și mai ales să excelezi. Desigur, sunt niște pași standard care trebuie urmați. Un exemplu concret, în cazul în care vorbim de dispariția unei persoane, pentru a porni de la o bază, primii pași constă în adunarea informațiilor despre persoana respectivă, afli ce program a avut, unde a mers, cu cine s-a întâlnit, sunt lucruri care trebuie luate pas cu pas, lucruri care până la urmă le poate face oricine cu o minima pregătire în domeniu. Calitatea unui bun detectiv este data însă de puterea de deducție cât mai bună. De cele mai multe ori indiciile se ascund in cele mai mici detalii, un ambalaj aruncat, o simplă privire, sau chiar și o acțiune. Ca și mic exemplu, un om care ascunde ceva sau se ascunde, niciodată nu va reuși să mascheze faptul că se află sub stresul acțiunilor sale.

Consider că pentru a putea deveni un detectiv profesional sunt necesare o serie de calități unice, care folosite în mod corespunzător, respectând dogmele, legile și deontologia pot duce categoric către succes.

 

R: De ce alte calități mai are nevoie un detectiv?

D: Răbdarea este absolut calitatea de bază a unui detectiv. Oamenii stresați de ascunderea unor fapte au tot timpul senzația că sunt urmăriți. Această informație poate să ajute un detectiv de investigări persoane în a trage câteva deducții logice. Un om care se simte cu “musca pe căciulă” are o serie de ticuri și gesturi nefirești, cum ar fi privitul foarte des peste umăr, mersul rapid, o stare continuă de agitație, etc. Însă, pe lângă puterea de deducție, un investigator trebuie să aibă o răbdare de titan. Informațiile nu cad din cer, acestea trebuiesc obținute în urma unui filaj, care de cele mai multe ori, implică șederea în același loc și observarea acțiunilor de rutină și nu numai ale suspectului. O astfel de pândă implică marcarea orelor la care suspectul iese din casă și se întoarce, precum și a evenimentelor notabile, certuri, achiziția de produse alcoolice sau alte elemente de acest gen.

Unele misiuni de investigări persoane implică chiar și contactul cu suspectul, aici este testată în mod real valoarea unui detectiv. Acesta trebuie să nu ridice suspiciuni și mai ales, trebuie să fie chiar și cu un pas înaintea suspectului. Pentru asta, o stăpânire de sine perfectă este extrem de esențială.

 

R: Cine sunt clienţii unui detectiv?

D: Lucrurile au evoluat în ultimii ani. În foarte multe cazuri sunt oameni care își suspectează de infidelitate partenerul de viață. Aș zice că gelozia e boală grea, dar și scumpă. De asemenea, tot mai mulți părinți vor să afle în ce anturaje umblă copiii lor sau sunt oameni de afaceri care vor să afle anumite aspect despre propriii angajați sau despre partenerii de afaceri. Am întâlnit și cazuri de dispariție ale unor persoane sau cazuri de probe pentru diferite procese. Cazurile sunt diversificate.

 

R: Sunt şi clienţi pe care îi refuzaţi?

D: Desigur. Se întâmplă în multe cazuri. Prima discuţie cu potenţialul client este foarte importantă. Sunt situaţii în care realizezi că persoana respectivă efectiv aberează, prezentându-ţi scenarii imaginare, şi nu ai voie să profiţi de naivitatea sau de problemele lui personale. Și sunt mulți oameni care renunță din punct de vedere financiar, li se pare că, costurile sunt ridicate pentru bugetul lor.

 

R: Cât costă serviciile unui detective particular?

D: Prețurile pentru serviciile unui detectiv particular diferă de la caz la caz, și depinde de natura serviciului oferit, și nu în cele din urmă de echipamentul necesar pentru buna desfășurare a anchetei, și de personal. Se va ține cont de timpul și volumul de muncă depus de aceștia pentru a duce la bun sfârșit ancheta cerută de beneficiar, natura, noutatea și dificultatea cazului solicitat. Astfel este de la început clar că o acțiune de filaj unde este necesar un singur echipaj, cu un singur automobil va necesita mai puține cheltuieli decât o misiune unde sunt necesare mai multe echipaje pentru a culege informațiile necesare despre o persoană sau alta.

În medie, pentru operaţiunile de filaj, preţurile sunt cuprinse între 150 şi 300 de euro pe zi, Pentru investigaţiile economice complexe, preţurile pot fi de câteva mii de euro, pot depăşi 10 mii de euro sau pot fi percepute ca procent dintr-o anumită valoare. Pentru o investigaţie privind moralitatea publică a unei persoane, se pot cere circa 20 de euro pe oră. Identificarea unei adrese poate costa 50 de euro, iar verificarea unui angajat poate costa 100 de euro.  Iar din postura de detectiv, e o muncă frumoasă, ofertantă, însă nu se câștigă chiar cât cred unii, dar cu siguranță ai un trai bun”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.