Muzeul Farmaciei ar putea fi vândut în cadrul unui proces de executare silită pentru că proprietarul imobilului, Gabor Csaba Hintz a încercat să îşi tragă în piept avocatul care i-a câştigat retrocedarea acestui imobil istoric. Avocatl prahovean Viorel Clinciu ar fi trebuit să primească de la Hintz un onorariu de 350.000 de euro, însă s-a ales doar cu 31.000 de euro, moştenitorul Hintz refuzând să mai plătească restul de bani. Clinciu acuză că în această ţeapă sunt implicaţi executorul judecătoresc clujean Marius Stolnean şi judecătorii Ana Sorina Seleşiu şi Dorin Tatu de la Tribunalul Cluj.

 

Muzeul Farmaciei, o clădire de patrimoniu din centrul municipiului Cluj Napoca a ajuns, în urma unui proces de retrocedare, în proprietatea lui Hintz Gabor Csaba după ce imobilul fusese naţionalizat în 1949.

În cadrul procesului de retrocedare, Hintz a încheiat în 2008 un contract de asistenţă juridică cu avocatul prahovean Viorel Clinciu prin care se obliga să plătească un onorariu de 350.000 de euro dacă va câştiga procesul.

Avocatul Clinciu a câştigat în 2012, însă nu şi-a primit banii, Hintz preferând să amâne plata. În 2014 a deschis un dosar de executare silită care a fost înregistrat la executorul judecătoresc clujean Romeo Stolnean.

Avocatul prahovean simţind mirosul unei ”ţepe” totale a ajuns la o înţelegere cu Hintz ca cei 350.000 de euro să se ”transforme” în 50.000 de euro, iar în schimbul acestei sume el a acceptat să renunţe la plângerile penale făcute până atunci şi la executarea silită a datoriei de 350.000 de euro. Însă, Hintz i-a virat avocatului doar 31.000 de euro şi, cu toate acestea, executorul Stolneanu a închis, fără să aibă acest drept, dosarul execuţional.

”Am pornit executarea silită împotriva debitorului Hintz Gabor Csaba într-un dosar înregistrat la executorul judecătoresc Stolnean Romeo Marius, datoria constând în 350.000 de euro reprezentând onorariu de succes conform contractului încheiat cu Hintz. La data de 27.02.2015, debitorul a achitat suma de 31.000 de euro din datoria de 350.000 de euro, dar executorul judecătoresc nu a ţinut seama de cererea subsemnatului de a înceta executarea silită doar pentru partea din datorie achitată şi a întocmit o încheiere prin care a constat încetarea întregii executări silite”, spune avocatul.

Reprezentantul lui Gabor Hintz, avocatul clujean Tamas Zoltan, a declarat că nu îşi poate expune un punct de vedere până nu este mandatat în acest sens de Hintz.

 

Judecători clujeni băgaţi în clinci

Pentru a îşi recupera banii, Viorel Clinciu a deschis mai multe procese, civile şi penale, şi, în mod atipic, într-un singur proces, judecătorii Ana Sorina Seleşiu şi Dorin Tatu i-au dat câştig de cauză lui Hintz. ”Admite apelul declarat de Hintz Gabor Csaba împotriva sentinţei civile 9117 din 07.10.2015, pronunţată în dosarul 5742/211/2015 al Judecătoriei Cluj Napoca pe care o schimbă în întregime în sensul că admite excepţia calităţii procesuale active şi în consecinţă respinge contestaţia la executare formulată de Clinciu Viorel în contradictoriu cu pârâtul Hintz Gabor Csaba. Respinge cererea pârâtului Hintz Gabor Csaba de obligare a contestatarului la plata cheltuielilor de judecată. Decizia este definitivă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din data de 11.10.2016”, arată soluţia dată de cei doi judecători clujeni.

Astfel, pe lângă plângerea penală depusă împotriva executorului judecătoresc Stolnean, avocatul Clinciu a formulat o altă plângere penală împotriva judecătorilor Seleşiu şi Tatu pe care îi acuză de abuz în serviciu.

”Soluţia legală şi temeinică pe care ar fi pronunţat-o orice judecător este de respingere a excepţiei ca fiind inadmisibilă. Nu există nici un text de lege care să prevadă posibilitatea legală ca un litigiu aflat pe rolul unei instanţe să poată fi soluţionat în baza excepţiei soluţionată în alt dosar, dosar care nu se află pe rolul instanţei care se pronunţă. Nu există nici un alt precedent al unei astfel de hotărâri judecătoreşti în practica instanţelor autohtone sau a celor din uniunea europeană. În concluzie, rezultă că cei doi învinuiţi (judecătorii Ana Sorina Seleşiu şi Dorin Tatu, n.red.) şi-au exercitat atribuţiile de serviciu ce le incumbă statutul de judecător în mod defectuos pronunţând o hotărâre care nu are corespondent în practica judecătorească autohtonă şi europeană”, apreciază avocatul Clinciu în plângerea depusă împotriva celor doi magistraţi clujeni.

gabor hintz andrei aronet edit

După retrocedare, paella

După ce Gabor Hintz a primit imobilul înapoi, în lipsa unor cumpărători, spaţiul de la stradă a fost închiriat unui restaurant spaniol, Don Mario, cu o chirie de 3000 de euro pe lună, potrivit unor surse. Gazeta de Cluj a fost sesizată în legătură cu faptul că proprietarii restaurantului au dat găuri în peretele dinspre curtea interioară a Casei Hintz, clădire monument istoric care datează din secolul XVI. De asemenea, tâmplăria dinspre stradă pare schimbată, iar aparatele de aer condiţionat fac bălţi în curte.

Arhitectul Virgil Pop, reprezentantul Comisiei Monumentelor Istorice, spune că, la data respectivă nu i s-a cerut nici un aviz pentru modificările care au fost aduse clădirii „Nu s-a solicitat şi nu s-a eliberat vreun aviz pentru casa Hintz. Vi s-au spus numai minciuni. Lucrările sunt ilegale”, a declarat Pop.

Pe de altă parte, patronii restaurantului cu specific spaniol au spus că există toate aprobările necesare şi a fost depus un dosar şi la primărie, de unde urmează să primească şi alte avize. Spaţiul a fost închiriat de la moştenitorii familiei Hintz, opt proprietari care s-au asociat pentru a revendica imobilul. „Geamurile nici măcar nu au fost vopsite, doar le-am gletuit. Poate fi considerată o îmbunătăţire, nu e renovare, s-a respectat aspectul iniţial”, au arătat patronii restaurantului. Restaurantul specializat în paella nu-i deranjează deloc pe vecini, au declarat proprietarii, iar unora chiar le face plăcere să vină aici să mănânce.

Vecinii nu erau chiar atât de incantaţi şi se plângeau că atunci când restaurantul s-a instalat în Casa Hintz, ”s-a bocănit zile la rând, iar după ce mobilierul a fost făcut în curte, au rămas acolo lemne printre care s-au adăpostit şobolani”. De asemenea, din cauză că se circula mai des pe poartă, aceasta, deja în stare precară, stătea să cadă. Partea cea mai gravă este că s-au dat găuri în clădirea de secol XVI pentru coşurile de la bucătărie.

 

Judecătorii care nu pot face diferenţe

Vizavi de hotărârea judecătorească dată de judecătorii Seleşiu şi Tatu, avocatul prahovean mai spune că ”această hotărâre nu este rezultatul necunoaşterii de către cei doi învinuiţi a ştiinţei dreptului civil şi procesual civil. Îmi este greu să accept ideea că doi judecători care activează la nivelul unei instanţe cum este Tribunalul Cluj nu cunosc că este inadmisibil ca un dosar să fie soluţionat printr-o excepţie invocată în alt dosar care nu se află pe rolul instanţei care pronunţă hotărârea sau că nu pot să aprecieze existenţa identităţii între subiectele unui raport juridic litigios şi părţile din proces. Consider că această hotărâre a fost ”comandată” după ce executorul judecătoresc a ”ieşit din scenă”, rolul său fiind preluat de cei doi învinuiţi”, spune avocatul Viorel Clinciu.

 

Istoricul Casei Hintz – Muzeul Farmaciei din Cluj Napoca

Casa Hintz, cunoscută şi cu numele de Casa Mauksch-Hintz, este un monument istoric şi arhitectural aflat pe strada Regele Ferdinand nr. 1, colţ cu Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. În 1573, aici a fost deschisă prima farmacie din Cluj. Între primii chiriaşi s-a numărat farmacistul Tobias Mauksch, originar din Ungaria, care era şi demnitar al Bisericii Evanghelice – Luterane, situate chiar vizavi. Casa si farmacia au intrat în posesia familiei Hintz în a doua jumătate a secolului 19, fiind folosită de membrii acesteia până la naţionalizare, după cel de-al Doilea Război Mondial. În ultima perioadă, clădirea a fost cunoscută pentru Colecţia de Istorie a Farmaciei a MNIT. Clădirea, evaluată la aproximativ două milioane de euro, a fost retrocedată către moştenitorii familiei Hintz.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.