Un clujean s-a ales cu o amenda de 2000 lei si cu accesul blocat în curtea blocului sau dupa ce directorul BNR Cluj, Grigore Bâce, si-a îngradit proprietatea pentru protectia imobilului sau.
Gheorghe Dragnea, un pensionar clujean, locuieste pe strada Aurel Suciu la nr.7. Acesta se plânge de nedreptatea de care are parte de câtiva ani încoace si crede ca toate problemele sunt cauzate de vecinul sau, Bâce Grigore, director al Bancii Nationale Române, cu locuinta situata pe aceeasi strada, la nr.9. “Locuiesc în acest imobil din 1998 octombrie ca si chirias la început, apoi ca si proprietar prin cumparare în octombrie 2001. În 30 martie 2000 s-a înfiintat prin construire un acces auto comun între imobilele 7-9 la drumul public, str. Aurel Suciu de catre proprietarii imobilelor ca fiind necesar pentru ca distanta dintre imobile este sub patru metri”, sustine Dragnea. Potrivit clujeanului, accesul auto cuprinde doua fâsii în jumatate, aferente fiecarui imobil în servitute reciproca, consfintit printr-un act privat numit conventie: “În conventie este stipulat accesul si poarta comuna din doua jumatati si modul de exploatare de catre utilizatori cu clauze si responsabilitati”. Grigore Bâce a devenit proprietarul imobilului în octombrie 2003, iar la cumpararea apartamentelor ambele familii au intrat în posesia conventiei.
Gardul e de vina
Toata problema a început la 21 mai 2005, când Bâce a blocat accesul auto în curte prin sudarea jumatatii lui de poarta. “Dupa un an si jumatate de la cumpararea apartamentului, Bâce facându-si calculele a dus la blocarea accesului comun în abuz si forta ( avea sentimentele unor vecini, i-a cumparat)”, declara Dragnea. Acesta continua spunând ca ”la 23 iulie 2005, Bâce a tras un gard din plasa de sârma pe stâlpi metalici, pe cca jumatate distanta, motivând ca-si îngradeste proprietatea conform constitutiei, ajutat de 4-5 haidamaci”. Din acest moment, accesul de pe strada Aurel Suciu în curtea imobilului era blocat, dar familia Bâce putea avea acces la curte de pe strada Nasaud. Familia Dragnea l-a reclamat la primarie la Directia Urbanism si de Control, la Inspectoratul în Constructii si la Politia municipiului Cluj Napoca. În august 2005, Dragnea a fost victima unor pârâciuni. Acesta avea o autorizatie de constructie în continuarea imobilului unde locuieste. Dupa ce gardul a fost tras, Florin Sandor, agent de constatare de la Directia de Control a Primariei a venit într-un control cu motiv ca ar avea încalcari a autorzatiei. Astfel, în septembrie 2005, în cutia postala a familiei Dragnea se afla un proces verbal de contraventie trimis de catre Florin Sandor, motivând ca nu a respectat autorizatia AC. Nr. 279 din 15 martie 2005. Dragnea sustine ca neregulile constatate în autorizatie nu tin de proprietar, ci de cei care au semnat autorizatia, iar neregulile nu sunt de marimea sanctiunii. În procesul verbal, familia Dragnea avea de platit o sanctiune de 2000 lei.
Recurs dupa recurs
Dragnea considera ca aceste nereguli privind autorizatia au fost facute la comanda clienterara a directorului Bâce. “Mi-a imputat ca n-am fost de acord cu confortul impropriu impus de proiectant, cu proiectara scarilor de 90 de cm la 110 cm si a podestului cu 1,5 m mai mare decât a proiectului”, declara Dragnea. Acesta mai spune ca nerespectarea prevederilor impuse de autorizatie se datoreaza faptului ca nu a construit conform autorizatiei deoarece ar fi încalcat proprietata vecinilor si de asemenea nu a acceptat arhitectura de prost gust impusa prin parapetul zidit ca la o fortareata în locul balustradei metalice care e mult mai estetica, mai supla, fiind o continuare a balustradei metalice ce porneste de la parter. Astfel în procesul verbal apare problema balustradei: “la terasa peste parter s-a executat balustrada în loc de parapet din zidire”. Nemultumit, Dragnea a contestat procesul verbal. ”Am contestat procesul verbal, iar instanta de fond constantând ca agentul nu a aplicat corect sanctiunea la situatia controlata, mentionata prin procesul verbal, prevederile ordonantei OG 2 din 2001, si constatând ca acele contraventii nu au nici o implicare sociala si nu aduc pericol social sau privat, instanta a schimbat sanctiunea din amenda în avertisment”. Dragnea spune ca situatia nu a ramas asa, facându-se recurs la sentinta ulterioara: “Agentul Florin Sandor, cu oamenii lui Bâce si Prodan au facut recurs, depunând un document fara nicio proba în plus fata de cele judecate la instanta de fond. Completul de judecata netinând seama decât de influentele venite din partea agentului si a clientilor lui a respins sentinta instantei de fond, a respins lucrul judecat în lege si cu profesionalism si fara o expertiza la care i-ar fi obligat intentia respectiva au respins sentinta si au acceptat sanctiunea propusa prin procesul verbal de contraventie”. Familia Dragnea simtindu-se înselata a mers mai departe cu aceasta problema: “Dându-mi seama de starea creata, consultându-ma între timp si cu alti specialisti în constructii am contestat mai departe decizia acestei instante si am mers la faza de contestatie în anulare, în care prin documentarea respectiva am încriminat direct contraventiile ca apartinând proiectarii si proiectantilor. Am cerut instantei sa constate situatia respectiva ca fiind abatere la legea 50/ 1991 rep. art. 9 , art. 35 si legea nr. 10/1995, art. 22 a calitatii în constructie si respectiv O.G. nr 2/2001”.
În ciuda insistentelor noastre, directorul BNR, Grigore Bâce, nu a putut fi contactat pentru a ne oferi o declaratie care sa lamureasca problemele semnalate de catre vecinul sau Gheorghe Dragnea.
Beatrice Golondzac
Conventia încheiata la 30 martie 2000: “Subsemnatii am hotarât de comun acord sa construim o poarta comuna între imobile pentru a avea acces auto în curtea aferenta fiecarui imobil. Proprietarul care nu respecta conditiile de mai sus va suporta consecintele”.
Conventia este întocmita în nume privat, nu este ratificata la o autoritate notariala, dar are putere juridica.
Directoras-ul asta se joaca cum vrea el,se crede mai presus de oameni(se crede stapanul tuturor)doar pentru ca detine o functie nu i da dreptul sa se comporte in felul acesta dar de asa oameni are nevoie BNR,pe unde se duce numa scandal dupa el(in 2000 a venit din Satu-Mare)
acest drector de banca stie sa santajeze si datorita functiei face presiuni pentru a otine ce doreste