Ministerul Culturii se joacă la marginea legii cu toate contractele derulate cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, chiar şi cu cel de management. Deşi nu a avut nicio victorie de-a lungul timpului cu directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ioan Piso, ministerul Culturii îşi joacă din nou cartea cu acesta. Kelemen Hunor a declarat că îl va concedia pe directorul instituţiei fără să ofere argumente în această direcţie. Mai mult, restaurarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei rămâne în continuare o problemă, însă conducătorii ministerului par mai mult preocupaţi de destituiri şi de procese în loc să se preocupe de punerea în funcţiune a prestigioasei instituţii de cultură. Deşi legislaţia în vigoare nu reglementează contractul de management ca fiind unul obligatoriu, ministrul Culturii recunoaşte că nu a pus în vigoare o hotărâre a unei instanţe judecătoreşti. Ioan Piso a anunţat că va acţiona instituţia din nou în instanţă dacă îl va concedia.
De patru ani de zile Ministerul Culturii nu a semnat un contract de management cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), instituţie care a ajuns într-o paragină greu de imaginat. Deşi valoarea patrimoniului acestei unităţi nu poate fi contestată, existând chiar date care ar certifica că obiectele de artă ar fi cele mai importante dintre Bucureşti şi Budapesta, MNIT nu primeşte finanţări pentru restaurarea clădirii. În schimb, ministrul Culturii Kelemen Hunor încearcă tertipuri cu destituirea conducerii.
Posibila judecată de apoi…
„Momentan, încă nu mă gândesc să îi dau în judecată. Dar dacă vine Curtea de Conturi şi mă ia pe mine la rost, înseamnă că este o problemă. Nu este o problemă a mea, ci a lor. Ei erau obligaţi să îşi facă treabă şi să semneze cu mine un contract în urma hotărârii judecătoreşti. Sigur că îi voi acţiona în instanţă dacă mă vor da afară. Numai că m-am cam săturat şi eu”, susţine pentru Gazeta de Cluj Ioan Piso, directorul MNIT.
„Ministerul a procedat ilegal”
“Eu am fost reinstalat în funcţie prin ordinul nr. 208/9.03.2010 al ministrului Culturii, obligat să pună în executare decizia nr. 642/09.02.2010 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 7287/2/2008. Punerea în executare a unei decizii judecătoreşti trebuie să se facă cu deplină bună-credinţă, iar în cazul meu asta nu se putea fără ca ministerul să semneze imediat cu mine contractul de management. Este inutil să mai precizez că în acest domeniu iniţiativa trebuie să o aibă ordonatorul principal de credite, în cazul nostru Ministerul Culturii. Îşi închipuie cineva că eu ar fi trebuit să-l invit pe ministru la muzeu pentru a semna contractul cu mine? Tocmai refuzul sistematic al ministerului de a reînnoi cu mine, începând din 2005, contractul de management l-a adus în situaţia de a pierde toate procesele. De ce am fost refuzat? Fiindcă un contract trebuie respectat, or ministerul a vrut de fiecare dată să mă dea afară de a doua zi.
Să nu ştie ministrul cum funcţionează propria-i instituţie? În 10 februarie a. c. am fost primit în audienţă de dna Mihaela Ioana Kajtor, secretarul general al ministerului, adică al doilea personaj, ca importanţă, din minister. Dânsa a fost cea care a deschis discuţia. Cu un ton foarte amabil mi-a zis că mi-a studiat dosarul şi a constatat că ministerul a procedat ilegal netrimiţându-mi spre semnare contractul de management. M-a asigurat însă că în următoarele două sau trei zile mi-l va trimite. Dacă, în ciuda insistenţelor mele, nu mi l-a trimis nici până acum, înseamnă că a fost împiedicată să o facă. Prin urmare, s-ar putea ca dl ministru să aibă dreptate atunci când se teme de Curtea de Conturi. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar constata că, în lipsa unui contract de management, salariul meu a fost plătit ilegal? Nu eu ar trebui să-l returnez, ci ministrul. Logica ministrului este însă paradoxală. Deşi poartă toată vina nesemnării contractului de management, susţine că în lipsa acestuia nu-i mai poate da bani muzeului din Cluj”, a declarat Ioan Piso.
ITM: O hotărâre trebuie respectată
Reporterii Gazetei de Cluj l-au chestionat pe directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca, pentru a afla care este situaţia contractului de management şi implementarea unei decizii judecătoreşti.
„Hotărârile judecătoreşti trebuie duse la îndeplinire. Nu am citit acea hotărâre(n.r. decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) pentru a mă pronunţa, însă o hotărâre trebuie respectată. Contractul de management excede Codului Muncii. Poate fi prevăzută în codurile ministerelor. Ministerul Culturii are organele proprii de control şi atât timp cât o instanţă judecătorească s-a pronunţat atunci acea hotărâre trebuie dusă la îndeplinire şi aici încetează competenţele instituţiei publice. ITM nu poate cenzura o hotărâre a instanţei”, a declarat Emilian Roşca.
“Apropriaţii” ministerului
Oficialii Alsecon, cei care au contracte cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, au fost întotdeauna “apropriaţi” ai Ministerului Culturii, în special în perioada în care la cârma era Adrian Iorgulescu. Compania a primit în 2007 premiul “Ştefan Balş” pentru proiectul “Restaurare şi lucrări ample de eradicare a umidităţii la clădirea Muzeului de Istorie din Sibiu”, parte a Muzeului Naţional Brukenthal. Premiul le-a fost înmânat de însuşi ministrul de la acea vreme, Adrian Iorgulescu. La lucrările de restaurare a Muzeului Brukenthal au reuşit să primească mulţumiri din parte tuturor, însă în cadrul aceloraşi tipuri de lucrări la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei au stârnit numeroase nemulţumiri. Pentru acest contract, alba-iulienii au primit o sumă “grosolană” din parte “camarazilor” de la Ministerul Culturii: 850 de milioane de lei.
Alsecon, “abonaţi” la bani publici
Alsecon SRL din Alba-Iulia câştigă licitaţii cu statul pe bandă rulantă. La cum le merg afacerile în acest moment, s-ar părea că nimeni nu i-ar putea opri, decât organele specializate de anchetă. Unul dintre aceste contracte se referă la “Amenajare/reabilitare centru social multifuncţional pentru persoane cu dizabilităţi Cugir”. Valoarea este de 54.155 de lei, iar Alsecon a fost singura firmă care a participat la licitaţie. Pentru un alt contract de “amenajare/reabilitare centru social multifuncţional pentru persoane cu dizabilităţi Zlatna”, cei de la Alsecon vor primi 27.249 de lei. Singura ofertă şi în cadrul acestei licitaţii a fost a companiei din Alba-Iulia. Un contract mai “gras” pentru cei de la Alsacon a fost atribuit de cine altcineva decât mai vechii lor “prieteni”, Ministerul Culturii şi Cultelor. Pentru o sumă de aproape 2 miliarde de lei vechi, ei vor restaura sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) din Sălaj. Valoarea totală a contractului este de 176.694, iar desigur că o singură firmă a participat la licitaţie. În perioada în care Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei “stă să cadă”, iar cele mai importante obiecte de patrimoniu din ţară, care sunt găzduite aici, sunt ţinute într-o stare deplorabilă, Ministerul Culturii oferă bani pentru restaurarea unei direcţii pentru cultură din sălaj. Suntem curioşi cine a pus acest obiectiv pe lista prioritară a ministerului, având în vedere mai ales firma care a câştigat licitaţia.
Lista contractelor “colosale” continuă
Alsecon, s-ar părea, sunt favoriţii Ministerului Culturii şi în ceea ce priveşte lucrările la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Dacă în 2007 firma din Alba-Iulia a restaurat şi a efectuat lucrări de eradicare a umidităţii la clădirea Muzeului de Istorie din Sibiu din cadrul Muzeului Brukenthal, în 2008 a primit un contract de 850.000 de euro pentru restaurarea Casei Albastre din cadrul Muzeului Brukenthal. Singura ofertă a fost depusă din nou de către Alsecon Alba-Iulia, care a câştigat potul cel mare. Un al contract imens revendicat de firma din Alba-Iulia a fost tot de contract de lucrari la sediul DJCCPCN Sălaj. Pentru acest obiectiv a încasat peste 20 de miliarde de lei vechi, respectiv 2.020.317 lei.
Tiberiu Hrihorciuc
Iar minte. A pierdut toate procesele dar a cistigat de fiecare data la ultima instanta. Oare de ce?