Flaviu Chertes, fiul fostului consilier ministerial Mircea Chertes, a fost prins baut la volanul masinii, i s-a suspendat permisul, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa conduca. Dupa ce a fost prins a doua oara i s-a facut dosar penal, doar pentru a fi scos de sub urmarire penala si “sanctionat” cu o amenda administrativa de 1.000 de lei. Politistii si procurorii clujeni au fost extrem de ingaduitori in acest caz, chiar daca Chertes jr. fusese sanctionat de politistii rutieristi anterior acestor fapte in peste 20 de cazuri. In mod normal, daca esti prins in timp ce conduci cu permisul suspendat, risti inchisoarea sau ramai fara dreptul de a mai avea carnet de conducere pentru cativa ani.

In mod normal, daca esti prins baut la volan, in cel mai fericit caz si se suspenda permisul pentru o anumita perioada de timp, dar daca ai permisul suspendat si continui sa conduci risti sa faci puscarie sau, daca ai ceva relatii sau esti un “nevinovat” la prima abatere, ti se suspenda pentru o perioada mai lunga dreptul de a avea un permis de conducere si te faci cu cazier pentru ca, invariabil, primesti o amenda penala. Cel putin asa spune Codul rutier. Insa la Cluj sunt si cazuri exceptionale. Flaviu Chertes, fiul fostului consilier ministerial, Mircea Chertes, a avut norocul sa fie iertat de lege sau, mai curand de “oamenii legii” si pentru concursul de nereguli enumerate mai sus a primit doar o amenda administrativa de 1.000 de lei.
Cercetarile in cazul lui Flaviu Chertes au fost facute de subinspectorului Ioan Toma din cadrul Serviciului rutier al IPJ Cluj. Conform dosarului in care s-a dat verdictul de scoatere de sub urmarire penala, in data de 08.09.2010, la ora 02.29, pe strada Observator, un echipaj de politie a oprit o masina BMW 530XD care circula peste viteza admisa, adica cu 73 de km/h. In urma testarii cu etilotestul, s-a stabilit ca soferul, Flaviu Chertes, avea o alcoolemie de 0,18 mg/l in aerul expirat. Chiar daca i s-a facut un proces verbal de sanctionare cu suspendarea permisului pana pe data de 06.12.2010, Chertes jr. nu a vrut sa semneze procesul verbal. Conform politistilor care l-au oprit, in acea noapte ploua, iar dupa ce procesul verbal a fost completat Chertes a plecat cu masina fara sa semneze. In masina respectiva era si martorul care a fost pus sa semneze si el procesul verbal, dar si el a refuzat sa semneze si, la scurt timp, a fost luat cu masina de Chertes care s-a intorsese intre timp sa vada ce se intampla.

Recidiva cu iz penal

Dupa circa doua saptamani de la aceasta sanctiune, in data de 18.09.2010, la ora 20.30, pe Calea Turzii, un echipaj de politie l-a oprit iar pe Flaviu Chertes, care se afla la volanul masinii (Audi A8) tatalui lui, Mircea Chertes. De aceasta data motivul opririi a fost tot viteza excesiva de 89 de km/h. Intrebat de ce circula in timp ce are permisul suspendat, Flvius Chertes le-a spus rutieristilor ca nu stia acest lucru. In urma celui de-al doilea proces verbal, Chertes jr. a intrat in atentia politistilor pentru conducerea unui autovehicol cu dreptul de a conduce suspendat
In 27.09.2010 Chertes contesta procesul verbal din 08.09.2010 prin care i s-a retinut permisul de conducere si i s-a dat o amenda de 1.140 de lei. Contestarea este facuta printr-un proces (numar dosar 30615/211/2010) deschis la Judecatoria Cluj Napoca, proces care a avut ca verdict decizia de respingere a acestei cereri.
Conform procedurii, in data de 03.12.2010, a fost inceputa actiunea de urmarire penala in baza art. 86, al. 2 din OUG 195/2002 (privitoare la circulatia pe drumurile publice), iar pe 19 ianuarie anul acesta, lui Chertes jr. i s-a prezentat dosarul cu propunerea de punere in miscare a actiunii de urmarire penala si trimiterea in judecata a inculpatului. Printre martorii citati se numara Mircea Chertes si Claudiu Vasile Serafinceanu. Aceasta rezolutie a fost semnata de subinspectorul Iurian Sergiu de la Biroul Politiei rutiere a Municipiului Cluj Napoca si de procurorul (stagiar) Florin Doru Tohatan
In timpul audierilor, Flaviu Chertes a declarat ca “nu am cunoscut ca permisul era suspendat. Daca stiam nu as fi condus autoturismul tatalui meu”. In urma acestei declaratii cutremuratoare, in data de 22.03.2011, procurorul (stagiar) Florin Doru Tohatan impreuna cu procurorul coordonator Rares Ciausu, dispun scoaterea de sub urmarire penala a lui Flaviu Chertes si aplicarea sanctiunii cu caracter administrativ a amenzii in cuantum de 1.000 de lei. De remarcat ca numele procurorului coordonator Rares Ciausu apare si in rezolutia de neincepere a urmaririi penale data lui Viorel Bunea, un alt personaj clujean care face din “spuma Clujului” si despre care Gazeta de Cluj a scris o ancheta amanuntita despre acest caz.

Pentru cei multi si prosti, se schimba foaia

In mod normal, conform OUG 195/2002 Art. 85. alin (2) “Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Anul trecut, in presa clujeana a fost vehiculat un caz similar, al unei tinere de 26 de ani din Nasaud care s-a pricopsit cu dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat.
Conform avocatului clujean Mihai S.in cazuri similare, “daca cei prinsi de politie sunt la prima abatere se pot acorda circumstante atenuante, daca fapta a fost savarsita fara pagube materiale sau omenesti, se primeste ca pedeapsa amenda penala, si in cel mai rau caz inchisoare cu suspendare pe minimum de 2 ani prevazut in lege. In cadrul sentintei, judecatorul hotaraste cand si daca mai ai voie sa faci din nou scoala de soferi si dreptul de a sustine examen pentru un nou permis de conducere, insa in toate cazurile se ajunge la un proces”, explica specialistul.

Background ministerial

Flavius Chertes este fiul lui Mircea Chertes, fostul consilier liberal al fostului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu. De numele lui Mircea Chertes se leaga o serie de afaceri cu terenuri gestionate de Administratia Domeniilor Statului si intreaga afacere care a “gravitat” in jurul construirii parcarii din cartierul Marasti. Societatea care a realizat parkingul, SC Parking Marasti, a fost infiintata cu doar cateva luni inainte de a participa la licitatie. Mai mult, respectiva societate avea capitalul social minim si nu a mai avut activitate. De asemenea, compania a finalizat cu o intarziere de un an realizarea constructiei, obtinand derogari din partea municipalitatii pentru a finaliza lucrarea. Mai mult, chiar daca lucrarile au fost finalizate, profitul a intarziat sa apara. Spatiile comerciale au fost inchiriate numai in proportie de 40%, iar cetatenii au “evitat” sa stationeze in parking. Pentru a scapa de probleme, administratorul companiei, Flaviu Chertes, fiul lui Mircea Chertes, a depus la Tribunalul Comercial Cluj o cerere prin care a cerut reorganizarea judiciara a societatii pe motiv ca societatea nu-si mai putea permite sa plateasca ratele restante, contributiile la bugetul de stat sau cele aferente contractului de parteneriat dintre SC Parking Marasti si Primaria municipiului Cluj-Napoca. Conform bilantului aferent anului fiscal 2009, SC Parking Marasti a avut o cifra de afaceri de 1.212.915 de lei, un profit pe minus de 3.891.252 de lei si datorii totale de peste 19,6 milioane de lei. In afara de implicatiile in cadrul SC Parking Marasti, Flaviu Chertes mai este actionar la SC Chepaso Construct si actionar si administrator in cadrul SC Building Star.

CIFRA
25 de abateri de la regulile rutiere a avut in ultimii cinci ani Flaviu Chertes

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.