Saptamana trecuta au avut loc, la Bucuresti, Congresul National al PDl, care a stabilit ierarhia din cadrul partidului, fiind votate functiile de presedinte, secretar general, prim vice-presedinti si vicepresedinti. Desfasurat pe parcursul a doua zile, evenimentul a surprins prin lupta incrancenata dintre candidati, dar in acelasi timp prin fair-play-ul de care s-a dat dovada.

Rezultatele nu au mirat pe nimeni, cu mici exceptii

Chiar daca batalia pentru functia de presedinte al PDL a fost una foarte dura, rezultatul nu a surprins pe nimeni, mai precis ordinea preferintelor de vot ale delegatilor PDL. Astfel, Emil Boc a fost reales de catre delegatii de la Conventia Nationala a PDL in functia de presedinte al partidului, cu 868 de voturi, in timp ce Vasile Blaga a obtinut 499 de voturi, iar Theodor Paleologu 24 de voturi.

Boc a spus, dupa aflarea rezultatelor, ca simte "o mare onoare si o imensa responsabilitate " pe care i-au dat-o alegatorii lui si echipei PDL. "Sunt convins ca nu voi dezamagi. Stiu ca votul ma obliga sa mentin victoriile in PDL". El a mai multumit lui Vasile Blaga "pentru eleganta competitiei din partid" si lui Theodor Paleologu "pentru ca a facut posibila o dezbatere democratica".

In acelasi mod, Ioan Oltean a fost ales drept noul secretar general al PD-L, iar prim-vicepresedintii PD-L desemnati de catre alegatori sunt Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Sorin Frunzaverde si Teodor Baconschi.

A doua zi a alegerilor a adus si lista celor 15 noi vicepresedinti ai PD-L alesi, acestia fiind Elena Udrea, George Scripcaru, Mircea Hava, Anca Boagiu, Teodor Paleologu, Sever Voinescu, Monica Macovei, Mihaela Popa, Romeo Raicu, Florin Popescu, Victor Tarhon, Dorin Florea, Gheorghe Stefan (Pinalti), Traian Igas si Mihai Stanisoara.

Cateva declaratii ale liderilor PDL inaintea alegerilor

Inanintea inceperii procedurii propriu-zise de vot, intraega presa invitata la eveniment a vrut sa obtina cateva declaratii de la cei prezenti pe holurile Palatului Parlamentului, in incercarea de a reda cat mai precis pulsul alegerilor. Astfel, Valeriu Tabara, Ministrul Agriculturii, ne-a declarat: "Eu votez echipa premierului. Am lucrat si in Opozitie cu dansul, lucrez si acum, ca vicepresedinte de grup parlamentar, conceptul meu este ca presedintele partidului trebuie sa fie si primul ministru. A depasit in conditii foarte grele o faza grea si trebuie sustinut. In toate tarile democratice, presedintii partidelor isi asuma programul guvernamental.”

”Ca un om responsabil, am emotii pana in ultimul moment. Nu in ceea ce ma priveste pe mine, ci in ceea ce priveste acest Congres care a fost cu staif  si care arata ca PDL-ul este un partid modern, cu initiativa si democratic. Adversarii nostrii politici sunt PSD-ul si PNL-ul. Ei ataca reformele si noi trebuie sa ni le aparam. USL este mai mult decat uniunea socialista, caci e un hibrid, o incrucisare facuta din oamenii lui Ion Iliescu, Crin Antonescu si este un partid populist, de stanga, un fel de magazin de vise care vinde iluzii”, a declarat Gheorghe Flutur.
Unul dintre candidatii la presedintia partidului, Theodor Paleologu, se arata inainte de alegeri optimist, spunand : “Sper din toata inima sa produc surpriza. Vom vedea. Nu pot sa va spun nimic acum, surprizele nu se anunta. Abordez aceasta Conventie nationala cu deplina incredere, cu bucurie, cu multa jovialitate. Daca nu as fi increzator nu as fi binedispus”. Mult mai rezervat in declaratii, europarlamentarul Cristian Preda a facut referire doar la faptul ca “este o competitie dura, iar la sfarsitul ei unul dintre liderii importanti ai partidului nu va mai fi.”

Figuri controversate prezente la eveniment

Pe langa reprezentantii “de marca” ai partidului, la Congresul PDL au fost prezente si personalitati relativ controversate, dintr-un motiv sau altul. Astfel, mereu binedispusul Silviu Prigoana ne-a declarat inainte de alegeri:

“Viata merge inainte indiferent cine o sa fie presedinte si vicepresedinti. Nici macar nu cred ca o sa fie foarte multi emigranti. Vreo doi, trei, ca orice frustrati, o sa zica “ma, daca partidul nu ma vrea eu ma car”. In general, in politica exista o gramada de falsitate, la fel ca in religie, chiar adica oamenii zambesc si, dupa stampila, fac pe dos. In primul rand, lumea trebuie sa fie constienta ca, daca tu candidezi la o functie nu ai nicio sansa, si abia pe urma sa candidezi“. Intrebat la cine se refera, Silviu Prigoana a adaugat: “de exemplu eu, in calitate de candidat la vicepresedentia partidului, nu am nicio sansa sa castig. Mare lucru daca ma voteaza fiu-mio. Daca o sa castig, bine, daca nu castig, nu, eu nu am nicio problema. La fel si la deputati. Am fost unul dintre putinii deputati care am considerat ca nu am nicio sansa reala sa castig si daca am castigat a fost cu atat mai bine. Daca nu castigam nu era nicio suparare, nu-mi taiam venele sau chestii de-astea. Imi vedeam de treaba, de familie si asa mai departe. Daca poporul nu te vrea, la revedere!”

Prezent la evenimenta fost si Emil Sabo, personaj controversat din alte motive, cel numit in februarie 2010 director general la CFR SA, si cel care, anterior, a detinut functia de director general al Companiei Nationale de Investitii. Pe cine urma sa voteze dansul era destul de evident, considerand faptul ca Emil Sabo a facut parte din echipa de campanie a lui Vasile Blaga pentru Primaria Capitalei. De altfel, el a fost numit la CNI in perioada in care Blaga era ministru al Dezvoltarii.
Emil Sabo este si coinculpat, alaturi de Calin Mitica, patronul Transferoviar Grup, intr-un dosar penal sub acuzatia unor infractiuni economice si abuz in serviciu contra intereselor publice. Acestia, impreuna cu alte persoane aflate in functii cheie in CFR, ar fi instrumentat o escrocherie prin care ar fi vandut catre SNCFR locomotive second-hand cumparate din Germania la de peste 20 de ori pretul de achizitie.

Cateva reactii de dupa alegeri

Principalul contracandidat al presedintelui Emil Boc, Vasile Blaga, a declarat, dupa validarea oficiala a alegerilor: "Dragi prieteni, astazi i-am incredintat lui Emil conducerea PD-L si nu il invidiez, deoarece va fi o perioada dificila, in care aceasta echipa va trebui sa depuna toate eforturile pentru a castiga alegerile din 2012. Niciunul dintre noi, cei care am pierdut, nu vom pleca din partid. Il rog pe Emil sa se gandeasca bine, pentru ca noi, astazi, aici, am spus multe adevaruri si maine trebuie sa ii dam lui Emil o echipa puternica, cu care sa isi atinga obiectivele, pentru binele acestui partid".

Unul dintre marii castigatori ai alegerilor, Ioan Oltean, a declarat: "Este un rezultat oarecum previzibil, in conformitate cu efortul facut pe parcursul campaniei electorale. Fiind un membru vechi al partidului, cunosc potentialul candidatilor, asa ca prevedeam un scor de peste 60%.”

Deputatul PDL, Sever Voinescu, a atacat, intr-un mod subtil, USL-ul amintind faptul ca: “Inamicii nostri si-ar fi dorit sa auda lucruri ingrozitoare despre noi, cu tenta salbatica. A fost, de fapt, un Congres, o competitie dura, caci este una intre doi politicieni harsaiti in batalii, cu spirit polemic accentuat. Toata lumea intreaba daca Boc ar trebui sa demisioneze. Va trebui sa discutam foarte serios despre relansarea guvernarii, dar aceasta relansare se poate face in multe feluri, nu numai cu schimbarea primului ministru.”

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.